Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
wtorek, 11 maja 2010
Tortille z jajecznicą

Moje ulubione, najpyszniejsze, najprostsze, najszybsze w wykonaniu. Przepis znalazłam kiedyś na blogu Kasi i co jakiś czas z niego korzystam. Kiedyś używałam tortilii z ziarnami i robiłam je podobnie jak Kasia, czyli rolowałam i przecinałam po skosie, ale teraz kiedy poznałam smak domowej tortilli...Po prostu przysmażam placek na chrupiąco, nakładam nadzienie i składam na pól. Pyyyyyyyycha!


 

Składniki:

4 tortille

6 jajek

2 łyżki masła

duża cebula

duży pomidor

6 liści sałaty

szczypiorek

sól, pieprz


Na maśle usmażyć jajecznice, z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku. Tortille podsmażyc na suchej patelni, a następnie na każdej rozłozyc duży liść sałaty, jajecznice, drobno posiekana cebulę i drobno pokrojonego pomidora. Całość zawinąć i ew. przekroić po skosie, lub złozyc na pól.

smacznego!

15:47, andzia-35 , tortille
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 10 maja 2010
Tortille pszenne II

Tym razem przygotowałam je z wody zamiast mleka i smalcu zamiast masła, również dodatek proszku był zbędny.

Wyszły równie pyszne, co poprzednie. Ciasto super sie zagniata, szkoda tylko, że trudniej sie je wałkuje od przygotowanego według przepisu poprzedniego i niestety jest bardziej delikatne. Ale i tak gorąco je polecam! Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyzeczki soli

3 łyżki smalcu

2/3 szklanki wody

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Wodę podgrzewamy ze smalcem, do momentu, aż smalec sie roztopi. Wlewamy wodę (nie studzimy jej) do mąki z solą i mieszamy drewniana łyżką. Jak trochę przestygnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy luźno folią i odstawiamy na 1 godzine.

Następnie ciasto dzielimy na 16 równych części, formujemy kulki w dłoniach i odstawiamy na minimum10 minut (należy przykryć je wilgotną ściereczką, aby nie obeschły). Kolejno wałkujemy ciasto na cieniutkie placki i układamy je jeden na drugi, przesypując mąka. Placki układamy na rozgrzanej, suchej patelni . Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni sie pęcherzami  i pokryje brązowymi , należy przewrócic na druga strone i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy sie jeszcze bardziej i znów pokryje sie brązowymi plamkami, tym razem z drugiej strony. Jeszcze raz przewrócic na druga strone i po 15 - 30 sekundach zdjąć z patelni. Gotowe tortille układać w stosik. Jeśli mamy trudności ze zwijaniem tortilli, należy zawinąć ją w wilgotną ściereczke.

Smacznego!

21:19, andzia-35 , tortille
Link Komentarze (4) »
środa, 05 maja 2010
Tortille

Przepis na te tortille znalazłam w ubiegła niedzielę na blogu Komarki. Wczoraj go wypróbowałam, dzisiaj była powtórka:)bo takie domowe tortille sa o wiele lepsze od "sklepowych". Mozna je wypełniać przeróżnymi farszami, np. mięsem mielonym  z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy, albo zgrillowanymi kawałkami kurczaka wymieszanymi z przeróznymi dodatkami, np sałatka, pomidorem, ogórkiem, cebulką itd.itd. Pyszna jest również tortilla wypełniona jajecznicą i pomidorami oraz sałatą. Ale o tym będzie później...

Składniki:

1/2 litra mleka

łyzeczka soli

2 łyzeczki proszku do pieczenia

5 dkg masła

mąki tyle, ile zabierze ciasto, ok. 1/2 kg

 

Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło sie rozpuści. Nastepnie dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo makę mieszając, aż powstanie dosyc gęste ciasto. Dokładnie je wyrabiamy, aż bedzie gładkie i elastyczne - nie może kleic sie do rąk. Formujemy kulę i zostawiamy na 30 minut przykryte wuilgotna sciereczką. Następnie kulę dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich kulki. Ponownie zostawiamy ciasto na 30 minut (przykryte!). Po upływie podanego czasu, kazdą kulke wałkujemy cienko i smazymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni po ok. 20 sekund z każdej strony.

Jesli chcemy przygotowac tortille wczesniej należy po usmażeniu, przechowywac je w woreczku foliowym, a przed podaniem podgrzac przez kilka sekund na suchej patelni. Dzięki temu odzyskuja swieżość i elastyczność.

smacznego!

18:48, andzia-35 , tortille
Link Komentarze (8) »