Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
wtorek, 12 lipca 2011
Placuszki z kremem czekoladowym

Bardzo smaczne, wilgotne placuszki. Dla mnie jedynym ich minusem jest to, że chłoną zbyt dużo tłuszczu, a smażone na suchej patelni niestety nie są tak smaczne jak te na oleju. Najbardziej smakowały mi letnie. Polecam!

/źródło: blog Eksplozja smaku/

Placuszki z kremem czekoladowym

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
  • 8 - 10 łyżek maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • olej do smażenia

 

Wymieszać jogurt z nutellą, dodać żółtko, wymieszać. Przesiać makę z proszkiem i na koniec dodać pianę ubitą z białka i szczypty soli. Całośc delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Smażyć na wolnym ogniu małe placuszki - 1 łyżka masy na placek. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, lodami waniliowymi czy owocową sałatką.

Smacznego!

wtorek, 05 lipca 2011
Sodziaki

To pulchne i mięciutkie placki na sodzie. Dobre, choć dla mnie troszeczkę za tłuste. Ale polecam! Szczególnie dzieciaki będą nimi zachwycone.

/źródło:Smacznie z Joanną/


Sodziaki

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki zsiadłego mleka
  • 1 - 2 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • dżem, powidła lub cukier zwykły lub puder
  • olej do smażenia

 

Mąkę, zsiadłe mleko, sodę, sól i cukier wymieszać. Wyrobić drewniana łyżką lub zagnieść wolne ciasto. Nabierać umoczoną dłonią niezbyt duże kawałki ciasta. Każdy kawałek obtoczyć w mące  palcami formować placuszki. smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z dżemem, powidłami lub posypane cukrem.

Smacznego!

wtorek, 07 czerwca 2011
Ruchanki ze skansenu we Wdzydzach

Zawsze myślałam, że ruchanki to tylko na drożdżach, a tu niespodzianka! W broszurce "Lubię gotować. Placki, bliny, racuchy" znalazłam przepis na ruchanki bez drożdży i nawet bez odrobiny proszku. A mimo to są puszyste - dzięki pianie z białek. Poza tym nie są tłuste, za to idealnie słodkie i naprawdę pyszne!

Ruchanki ze skansenu we Wdzydzach

Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 dag mąki, przesiać
  • 5 łyżek mleka
  • 8 dag cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko, obitą na sztywno pianę z białek i szczypty soli oraz mąkę - wszystko delikatnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej nakladać ciasto dużą łyżką i smażyć na złoto. A na samym końcu, kiedy ruchanki leżą już na talerzu, prószyć je cukrem pudrem. Tradycyjnie podaje się je z maślanką lub herbatą.

Smacznego!

poniedziałek, 14 marca 2011
Grzybek dla malucha

I nie tylko dla malucha, bo skusiłam sie na niego także ja i również moja Mama... .

Grzybek dla malucha

Składniki:

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • odrobina masła
  • cukier puder do posypania

 


Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i mieszamy delikatnie z żółtkami ubitymi z cukrem i mąką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wykładamy masę jajeczną, równomiernie rozprowadzamy po dnie patelni. Gdy spód się zarumieni, wrzucamy na patelnię jeszcze trochę masła i przekładamy grzybek łopatką na drugą stronę, smażymy na złoty kolor. Przekładamy na talerz, kroimy na małe kawałeczk, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy owocowym sosem.

smacznego:)

sobota, 19 lutego 2011
Placki z mlekiem w proszku

Ulubione placki mojej Córki i nie tylko, bo ja też je bardzo lubię. Można je jeść na ciepło i na zimno, ale ja najbardziej lubię je letnie, koniecznie z dodatkiem zimnego mleka.

Placki mleczne

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub trochę białego do smaku
  • powidla sliwkowe lub jakikolwiek dżem
  • woda lub mleko
  • olej do smażenia

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mlekiem w proszku, następne dodać 2 łyżki oleju oraz tyle mleka lub wody, aby uzykać ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem wylewać po 1 łyżce na placek, na to kłaść łyżeczkę powideł, a następnie zalać 1 łyżka ciasta. Smażyć z obu stron.

Smacznego!

sobota, 29 stycznia 2011
Dosa

Dosa to indyjskie naleśniki. Same w sobie nie są zbyt smaczne, ale z dodatkami fajnie smakują. Najlepsze są dobrze zarumienione, cienkie i gorące, podane od razu po usmażeniu.

Dosa

Składniki:

  • 1 cebula przekrojona na pól
  • 200g surowego ryżu
  • 120g czarnej soczewicy
  • olej
  • sól

 

Wsypujemy ryż i soczewicę do 2 osobnych naczyń, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 10 godzin.

Wodę wylewamy. Osobno miksujemy ryż i soczewicę, dodając do nich trochę wody, by powstało gęste, gładkie i płynne ciasto (jeśli połączymy składniki przed zmiksowaniem, ciasto nie będzie wystarczająco gładkie). Ja zmieliłam je w młynku.

Długo mieszamy oba ciasta, aż powstanie z nich całkowicie jednolita masa. Możemy poprawić jej konsystencję odrobiną wody. Następnie solimy i odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce, by ciasto sfermentowało. Ciasto powinno nieco urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki.

Stawiamy na ogniu dużą patelnię i smarujemy ją połówką cebuli maczanej w oleju. Nakładamy ciasto, rozprowadzając je na całej patelni i smażymy z obu stron jak zwykły naleśnik. Gotowe porcje zsuwamy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Podajemy gorące, przyprawione czatnejem, curry lub innym wybranym sosem. Jeśli oprócz tego przygotowaliśmy jeszcze inne danie, dosa może pełnić funkcję chleba.

Smacznego!

czwartek, 20 stycznia 2011
Placuszki bananowe z czekoladą

Bardzo łatwe, szybkie placuszki. Są cieniutkie, bo ciasto jest bez środków spulchniających, nawet białek nie ubija sie na pianę. Bardzo smaczne - także na zimno i bez dodatków, z wyrażnym posmakiem bananów, mięciutkie i wcale nie tłuste.

/źródło: White Plate/

Placuszki bananowe z czekoladą

 Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 25g płatków migdałowych
  • 150g mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 30g drobno pokrojonej lub startej na tarce czekolady
  • 2 dojrzałe banany

 

Banany rozgnieść widelcem, następnie wszystkie składniki zmiksować. Rozgrzać patelnię, jej powierzchnię spryskać olejem.

Nabierać łyżką ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) i smażyć ok. 1 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i dosmażać kolejną minutę.

Odsączać na papierowych ręcznikach i podawać jeszcze ciepłe, z kwaśną śmietaną i konfiturami.

Smacznego!

wtorek, 04 stycznia 2011
Słowackie langosze

Podobno słowackie... Tak zatytułowany przepis znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Placki doskonałe, lekkie, puszyste...smażymy je na małym ogniu, wtedy pięknie rosną. Smakują przepysznie z sosem tatarskim, albo z majonezem, posypane czosnkiem i żółtym serem, kto lubi może dodatkowo chlapnąć sobie keczupu. Pycha!

Słowackie langosze

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 opakowania drożdży w proszku
  • 2 jajka
  • zimne mleko
  • sól
  • olej
  • starty żółty ser
  • czosnek
  • majonez (najlepiej domowy) albo sos tatarski
  • keczup

 

Z mąki, mleka, jajek i drożdży i soli (ja daję 2 spre szczypty)zarabiamy ciasto (mleka dajemy tyle, aby otrzymać mięciutkie, wolne ciasto). Wkładamy do woreczka foliowego wysmarowanego oliwą, luźno zawiązujemy, albo zostawiamy w misce nakrytej naoliwiona folią. Odkładamy na 24 godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na porcje,( jest super, niesamowicie plastyczne!) formujemy placki i smażymy je na oleju. Posypujemy serem, czosnkiem, nakładamy majonez i keczup, jeśli lubimy albo podajemy z sosem tatarskim.

Smacznego!

sobota, 04 grudnia 2010
Dyniowe racuszki

Bardzo fajne placuszki, z których smażeniem nie miałam żadnych problemów. Bez problemu przewracałam je na drugą stronę, nie rozwalały się. Do ciasta dodałam nieco więcej curry, bo uwielbiam tę przyprawę. Polecam!

/źródło: W kuchni Usagi/

Dyniowe racuszki

Składniki:

350g dyni obranej i wypestkowanej

2 jajka

8 łyżek mąki

kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki

1/4 łyżeczki mielonego chili

1/4 łyzeczki tartej gałki muszkatołowej

1/4 łyzeczki curry

sól, pieprz

2 łyzeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

olej do smażenia

 

Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie odcisnąć dokładnie. Dodać drobno posiekana zieleninę oraz przyprawy. Jajka ubić trzepaczką, dodać do dyni, wsypać również mąkę. Wedle uznania doprawić i dodać koncentrat pomidorowy.

W wersji szybkiej - wszystkie składniki zmiksować.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, krótko, placuszki szybko nabierają złotego koloru. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Podawać z ulubionym sosem: czosnkowym, słodko - kwaśnym, pomidorowym, do wyboru.

Smacznego:-)

sobota, 27 listopada 2010
Placuszki biszkoptowe z kaki

Wyśmienite placuszki, delikatne, cytrynowe z plastrem kaki na dokładkę:) Bardzo gorąco polecam!

/źródło: W kuchennym oknie/

Placuszki biszkoptowe z kaki

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100g maki pszennej
  • 2 łyzki smietany lub mleka
  • 2 łyzki wody
  • 1 - 2 dojrzałe owoce kaki
  • kilka kropli aromatu cytrynowego (lub soku z cytryny)
  • sok z cytryny

dodatkowo:

  • konfitura brzoskwiniowa
  • olej do natłuszczania patelni

 

Kaki obieramy i kroimy w cienkie  i skrapiamy sokiem z cytryny. Do jednej miski wlewamy białka oddzielone od żółtek, wsypujemy szczyptę soli. Do drugiej miski wrzucamy żółtka, wodę, śmietanę lub mleko, cukier, aromat lub nieco soku z cytryny oraz przesiana mąkę. Białka ubijamy na sztywną piane. Składniki w drugiej misce dokładnie miksujemy, następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy drewnianą łyzką.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy troche oleju, rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz kładziemy po 1 łyżce ciasta na 1 placek, na każdy nakładamy plasterek kaki, przykrywamy niewielką ilością ciasta. Smażymy z obu stron an złoty kolor. Podajemy polane podgrzaną konfiturą brzoskwiniową.

smacznego:-)

 
1 , 2 , 3 , 4