Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
wtorek, 04 maja 2010
Bliny z malinami

Wczoraj zajadałam sie pysznymi racuchami z rabarbarem, a dzisiaj miałam ochote na bliny z malinami. Cudownie smakowały, tak sobie myslę , ze były to chyba najlepsze bliny jakie do tej pory jadłam. Pomimo tego, że są bardzo delikatne a zarazem niesamowicie owocowe,  nie rozwalały sie. Przepis znalazłam na blogu Myszy. Polecam, bardzo gorąco polecam!

Składniki:

300g malin

50g cukru

125g mąki

3 jajka

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

200 ml mleka (u mnie kozie)

 

Żóltka połączyć z mlekiem, cukrem solą i mąką. Połączyć delikatnie z malinami oraz białkami ubitymi na sztywno z cukrem waniliowym. Formowac bliny nakładając po jednej łyzce ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na złoty kolor. A następnie dokładnie osaczyć z tłuszczu.Przed podaniem posypac cukrem pudrem.

Smacznego!

22:13, andzia-35 , bliny
Link Komentarze (8) »
środa, 28 kwietnia 2010
Bliny pszenne

Miałam już dość pankejków, słodkich placuszków i naleśników, chciałam czegoś wytrawnego, pożywnego. Poszperałam w ulubionych książkach, później w netcie i tak natrafiłam na przepis na blogu upl. Dzisiaj wypróbowałam. Mmmm, delikatne drożdżowe placki, przypominaja mi racuchy, jakie kiedyś robiła moja Mama. Polecam gorąco!

Składniki:

500g mąki pszennej

500-600 ml mleka

40g drożdży

4 jajka

1 łyżka masła

1 łyzeczka cukru

duża szczypta soli

 

W rondelku lekko podgrzać 250 ml mleka (musi być naprawdę letnie). Następnie dosypac do niego sól, cukier, dodać drożdże i wszystko dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać 200g mąki i zalać ją rozpuszczonymi w mleku drożdżami. Wymieszać dokładnie, przykryć serwetką i odstawić aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dosypać resztę mąki i mieszając dolewać resztę ciepłego mleka, tak by ciasto miało konsystencję gęstej smietany. Następnie dodać żółtka i roztopione masło. Dobrze wszystko wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite na sztywno białka. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na jakiś 30 minut. Smażyć na maśle lub oleju na złoty kolor.

Można podawać ze śmietana, wędzonym łososiem, jajkiem sadzonym, usmażonym na chrupko boczkiem wędzonym, śledziem, kawiorem lub dżemem czy ulubioną konfiturą.

Smacznego!

21:41, andzia-35 , bliny
Link Komentarze (5) »
środa, 07 kwietnia 2010
Błyskawiczne bliny z mąki ziemniaczanej

Dawno temu wypatrzyłam ten przepis na blogu Coś niecoś, a później jak to zwykle bywa, zapomniałam o nim:)) I dopiero wczoraj pomyśłam sobie, a moze by tak bliny zrobić. Poszperałam troche w netcie i natrafiłam znowu na ten przepis. Bliny są nie tylko błyskawiczne i tanie, ale również pyszne, tzn. na ciepło, bo zimne (według mnie )traca swój urok. Takie prosto z patelni mozna zajadać nawet bez dodatków. Polecam!

 

Składniki:

składniki suche:

1/2 szklanki maki ziemniaczanej

1 szklanka maki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyzeczki sody

1/4 łyżeczki soli

Podane składniki mieszamy w misce.

składniki mokre:

2 łyzeczki roztopionego masła

1i 1/3 szklanki maślanki

2 jajka

Mieszamy dokładnie w drugiej misce.

Następnie składniki suche mieszamy ze składnikami mokrymi. smażymy małe placuszki na suchej, rozgrzanej patelni.

Podajemy np. z kaparami, kawiorem, kwaśną śmietaną, anchovis, wędzonym łososiem lub wybraną kombinacją z powyższych składników.

Smacznego:-)

16:25, andzia-35 , bliny
Link Komentarze (2) »
niedziela, 27 grudnia 2009
Bliny na zakwasie

Jakiś czas temu zobaczyłam na blogu Anitki przepis na rosyjskie bliny na zakwasie.

Rosjanie jak podaje wikipedia, spożywają je w szczególnie dużych ilościach w okresie ostatków, w tygodniu poprzedzającym Wielki Post. zwanym maslenica, czyli tydzień naleśniowy. Bliny maja również symboliczne znaczenie w tradycjach rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Ich okrągły , pełny kształt symbolizuje pełnie i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapety blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.

Bliny można podawać z przeróżnymi dodatkami. Do tych, pasują słodkie, np. miód, śmietana, jogurt, syrop klonowy, dżem, świeże owoce jagodowe. Gorąco polecam!

Składniki:

250g zakwasu

1 łyżka miodu

1-2 łyzki oleju

1 jajko, lekko ubite widelcem

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Jeśli zakwas jest wyjęty bezpośrednio z lodówki, zostawić go na 10-20 minut w temp. pokojowej.

Wymieszać wszystkie składniki w misce (łyżką). Ciasto powinno mieć konsystencję jak średnio gęsta smietana, jesli jest zbyt rzadkie należy dosypać trochę maki. Nakładać po jednej łyżce ciasta na placek. Bliny smażyć z dwóch stron na lekko posmarowanej olejem i dobrze nagrzanej patelni, na średnim ogniu. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.


15:02, andzia-35 , bliny
Link Komentarze (12) »