Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
niedziela, 22 maja 2011
Krokiety z farszem pieczarkowo - serowym

A miały być quesadillas, ale ciepłe dopiero co upieczone tortille tak nam smakowały, że zjadłyśmy je prawie wszystkie! No i cóż było robić. Zesmażyłam pieczarki z cebulką i poszperałam w netcie w poszukiwaniu przepisu. I tak dotarłam do przepisu Abbry. Wypróbowałam, nieco modyfikując, a teraz polecam! Naprawdę pyszny dodatek do czerwonego czystego barszczu i nie tylko.

Krokiety z farszem pieczarkowo - serowym

Składniki:

-naleśniki z ulubionego ciasta lub:

  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • oraz trochę wody lub dodatkowa ilość mleka

Farsz:

  • 1/2 kg pieczarek (lub nieco więcej)
  • 1 - 2 cebule
  • 1/2 czerwonej papryki (może być konserwowa)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 30- 40 dag żółtego sera 
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia (masło, margaryna lub olej)

dodatkowo:

  • jajko i bułka tarta do panierowania

Usmażyć naleśniki. Jeśli robicie je z ciasta z przepisu powyżej, należy wszystkie składniki zmiksować, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 1/2 godz. Następnie doolać tyle mleka lub wody, aby uzyskać satysfakcjonującą nas gęstość - pamiętając, że im rzadsze ciasto, tym cieńsze naleśniki.

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, papryke drobno pokroić (konserwową nieco grubiej), czosnek przecosnąć przez praskę. Rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie zeszklić na nim cebulkę, wrzucić pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Dodać paprykę (konserwową dodać na  koniec), a po chwili również czosnek. Wymieszać dokładnie i smażyć chwilę aż papryka straci surowy posmak. Doprawić farsz solą i pieprzem. Lekko przestudzić. Do letniego farszu dodać start żółty ser i ponownie wymieszać. Powstałym farszem smarować nalesniki, zwijać i panierować w roztrzepanym jajku, a nstępnie w bułce tartej. Podsmażyć na rumiano na niezbyt silnym, ogniu.

Smacznego!

niedziela, 20 grudnia 2009
Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami

Tym razem postanowiłam wypróbować inny przepis na ciasto naleśnikowe i muszę szczerze stwierdzić, że jest pyszne, delikatne, miękkie, godne polecenia.

Składniki:

ciasto:

2 szklanki słodkiego mleka

1/2 szklanki letniej wody

ok. 30 dag mąki pszennej

1 jajko*

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyzeczka soli

2 łyżeczki cukru kryształu

2 -3 łyzki oliwy

Wszystkie składniki zmiksować. Usmażyć naleśniki.

nadzienie

1 kg kapusty

2 cebule

30-50 dag pieczarek lub 2 -3 dag suszontch grzybów

tłuszcz, sól

pieprz

Kapustę pokroić na kawałki, ugotować, odcisnąć, dość dobrze wodę, zmielić w maszynce o grubym sitku. Pieczarki zetrzeć i usmażyć. Jeśli używamy suszonych grzybów, to przeddzień nalezy je namoczyć(np. na noc), po czym ugotować i zmielić w maszynce o drobnym sitku lub drobno pokroić. Cebule również drobno pokroić i usmazyc. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać. Nakladac na nalesniki, zwijac w rulony. Mozna obtoczyc w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smazyc z obu stron. Podawać z barszczem czerwonym(czystym) lub sosem grzybowym.

*można osobno ubić białko i delikatnie domieszać do ciasta

Smacznego:-)

/źródło:"173 specjały siostry Anastazji"/

19:09, andzia-35 , krokiety
Link Komentarze (8) »
czwartek, 19 listopada 2009
Krokiety z mięsem, pieczarkami i kiszona kapustą

Malta narobiła mi apetytu na krokiety. W domu miałam zapas kapuchy kiszonej, mrożone pieczarki i mięso. Za jakiś czas zajadałam się szybkimi, pysznymi krokietami.

Naleśniki:

2 szklanki maki

1,5 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

2 jajka

sól

świeżo zmielony pieprz

2 łyżki oleju

Z podanych składników przygotować ciasto i odstawić je do lodówki na 1/2 godziny. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.

Nadzienie:

40 dag pieczarek

40 dag miesa mlekonego

30 dag kiszonej kapusty

1-2 cebule

sól, pieprz

cukier i ew. vegeta

ew. trochę przecieru pomidorowego lub startego żóltego sera

a także

jajko i bułka tarta


Nadzienie:

Na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną cebulę, posypać szczyptą cukru i ew. vegetą dodać pokrojone pieczarki. Do miękkich pieczarek wrzucić mięso, usmażyć. Osobno ugotować kapustę. Ostudzoną odcisnąć i pokroić, dodać do mięsa i pieczarek, Wymieszać dokładnie, doprawić. Ew. dodać ser żółty lub trochę przecieru. Nadzieniem smarować naleśniki, zwijać, obtaczać w rozbełtanym jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z czystym czerwonym barszczem.

Smacznego!

 

 

 

20:27, andzia-35 , krokiety
Link Komentarze (8) »
środa, 30 września 2009
Chrupiące krokieciki z cebulka i serem

Niesamowite.

Pyszne.

Tanie.

Super chupiące.

Składniki:

na ciasto:

2 szklanki maki pszennej

1,5 szklanka mleka

0,5 szklanki wody

3 jajka

sól

Podane składniki miksujemy, odstawiamy do lodówki na 30 minut. Smażymy cienkie naleśniki.

Farsz:

4-6 cebul

kawałek żółtego sera

sól, pieprz, cukier

ew. vegeta

oraz bułka tarta i jajko do panierki

Cebulę drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzany olej, posypujemy cukrem, solą pieprzem i vegetą. Jak zmięknie zdejmujemy z ognia, wrzucamy starty ser, mieszamy.

Powstałym nadzieniem smarujemy naleśniki, zwijamypanierujemy w roztrzepanym jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor.

16:18, andzia-35 , krokiety
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 08 czerwca 2009
Naleśniki z rybą wędzoną

Z racji tego, że trwa tydzień potraw z ryb, postanowiłam wypróbować ten oto przepis. Takie krokiety idealnie komponują się z sosem pomidorowym a z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej mogą stanowić samodzielne danie główne.

Ciasto:

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

1 1/2 szklanki mąki

2 jajka

szczypta soli 

Nadzienie:

30 dag ryby wędzonej

cabula(duża)

1/2 szklanki smietany

pieprz, sól

oraz:

skórka słoniny

6 łyżek tartej bułki

 

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzaną patelnię smarować skórką słoniny i smażyć naleśniki. Kilka łyżeczek ciasta zostawić do panierowania nalesników.

Rybę oczyścić ze skóry i ości, dokładnie rozgnieść widelcem, dodać uduszoną na tłuszczu, drobno posiekaną cebulę, śmietanę, doprawić i dokładnie utrzeć na gładką masę. Naleśniki smarować masą, zawinąc, po czym zanurzyć każdy w cieście, obtoczyć w bułce tartej obsmażyć ze wszystkich stron. Podawać z sosem pomidorowym.