Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
sobota, 19 września 2009
Sajgonki II

Tym razem wersja dla mięsożerców:)) Muszę przyznać, że pomimio tego, że uwielbiam mięso, sajgonki z jego dodatkiem jem pierwszy raz, za to w wersji wege próbowałam kilka razy. Nie mniej jedną i drugą wersję gorąco polecam! Przepis ten znalazłam, w najnowszym numerze "Przyślij przepis!"

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego

1 cebula

10 dag makaronu ryżowego

1 duża marchewka

2 duże ogórki kiszone

mały słoik czerwonej papryki konnserwowej

2 opakowania papieru ryżowego

sól, pieprz

ew. vegeta i cukier

olej

 

Pokrojonę cebulę szklimy na oleju(zawsze wtedy sypię troszkę cukru i vegety!), dodajemy mięso, doprawiamy i smażymy.

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy i kroimy w paski dł. 4-5 cm.

Marchewkę i ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, papryke kroimy w paseczki. Wszystko razem, dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Papier ryżowy zanurzamy pojedynczo w letniej wodzie,aż zmieknie. Nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Sajgonki można podać z sosem słodko-kwaśnym, oraz ryżem lub frytkami i surówką.

 

 

sobota, 13 czerwca 2009
Sajgonki

Sajgonki, to dalekowschodnie nalesniki z ciasta ryżowego. Pyszne i sycące. Nigdy dotąd nie jadłam sajgonek z farszem mięsnym, tylko z wegetariańskim. I taki właśnie podam Wam przepis.

Składniki:

20 krążków dużego papieru ryżowego

10 dag makaronu ryżowego "nitki"

8 grzybów mun

1 papryka ( lub po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej)

5 liści kapusty pekińskiej lub 2 cykorie (lub pół na pół)

3 nieduże marchewki

1 por lub 2 cebule

sos sojowy

troszkę soli

Przyprawy, np. curry, oregano, chili, pieprz, pieprz ziołowy

olej do głębokiego smażenia

 

Makaron i grzyby zalać w osobnych naczyniach wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Makaron bedzie miękki po 5 minutach, grzyby po kwadransie. Wszystkie warzywa utrzeć na tarce o dużych oczkach (kapustę mozna pokroić drobno nożem). Makaron odsączyć można też nieco go pokroić) dodać do warzyw. Następnie dodać grzyby pokrojone w paseczki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić. Jeśli warzywa puściły wodę, odlewamy ją.

Do dużego talerza wlać trochę ciepłej wody, zanurzyć w niej na chwilę każdy krążek papieru ryżowego nie zmiękczamy wszystkich krążków naraz!!!). Na miekki papier nakładamy farsz. Zwijamy jak naleśniki na krokiety. Farsz nie może wystawać, bo papier nie sklei się prawidłowo. Rozgrzac tłuszcz w głębokiej patelni albo frytkownicy. Kiedy będzie gorący, wkładać sajgonki. Oleju powinno być tyle, żeby przykrył je przynajmniej do połowy, a najlepiej całe. Smażymy je przez chwilę na złoty kolor. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Podajemy od razu, gorące, na liściu sałaty, z dodatkiem sosu słodko-kwasnego. Pyszne!