Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
niedziela, 26 września 2010
Tort naleśnikowy z mięsem i papryką

Pożywny, bardzo smaczny, ale też czasochłonny. Doskonale nadaje sie na drugie danie obiadowe. Wystarczy dodatek ulubionej surówki, np. z kwaszonej kapusty i jakiś aromatyczny sos pomidorowy.

/źródło:" Twoje przepisy. Placki"/

Składniki ciasta naleśnikowego:

20 dag mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

2 jajka

1/2 szklanki wody

mleko

2 łyżki oleju

szczypta soli

Składniki farszu

po 1 dużej zielonej i czerwonej papryce

50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego (można zastąpić drobiowym)

2 cebule

szklanka sosu pomidorowego lub bardzo dobrego precieru

po łyżce mąki i gęstej śmietany

sól i pieprz

szklanka startego, ostrego sera żółtego

tłuszcz do smażenia


Przygotowanie farszu:

Cebulę pokroić w kosteczkę. Papryki posmarować olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni, piec do zrumienienia, następnie gorące włożyć do foliowego woreczka i pozostawić do ostudzenia. Z zimnych papryk zdjąć skórkę, która powinna łatwo odejść od miąższu. Pokroić w paseczki.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać mięso i smażyć do miękkości. Następnie obsypać je mąką i chwilę obsmażyć. Dodać sos pomidorowy i śmietanę, doprawić do smaku. Chwilę dusić

Przygotowanie naleśników:

Składniki ciasta zmiksować, dodając odpowiednią ilość mleka. Usmażyć naleśniki.

Każdy naleśnik posmarować farszem, posypać częścią sera, przykryć paseczkami papryki, złożyć. Wierzch ostatniego naleśnika skropić olejem i posypać startym serem. Zapiekać tort ok. 20 minut w piekarnika nagrzanym do temp. 180 st.C. Przez pierwsze minuty należy przykryć tort, a odkryć go dopiero kilka minut przed końcem pieczenia.

Smacznego:-)

niedziela, 30 maja 2010
Tort naleśnikowy z pieczarkami

Uwielbiam ten tort! Tak naprawdę uwielbiam wszystko co pieczarkowe:)

A jeszcze z dodatkiem beszamelu i sera zółtego...mmmm. Zawsze robie podwójną ilość naleśników, sosu i nadzienia, wiec mój tort jest troche większy i zawsze go troche pozostanie. Na drugi dziń kroje go w kawałki, układam na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i obsmażam z każdej strony. Taki jest najlepszy!!!

Składniki:

Ciasto:

25 dag mąki

2 jajka

2 szklanki mleka

szczypta soli

łyzka oleju

Farsz:

50 dag pieczarek

duża cebula

2 łyzki oleju

sól

świeżo mielony pieprz

Sos beszamelowy:

5 dag masła

5 dag mąki

2 szklanki mleka

10 dag startego ementalera (zazwyczaj zastępuję goudą)

sól, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

oraz -

łyzka masła do posmarowania tortu


Pieczarki cebulę drobno pokroić(można je zetrzec na tarce). Wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć.

Zrobić białą zasmażkę z masła i mąki na sos, zdjąć z ognia i rozprowadzić zimnym mlekiem. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać starty ser, wymieszać. Dodać również pieczarki z cebulą (odparowane), dusić przez chwilę, zdjąć z ognia.

Wszystkie składniki ciasta zmiksować, odstawić do lodówki na 20 minut. Następnie usmażyć  w miarę cienkie naleśniki (nie będzie to łatwe, bo ciasto jest dość gęste). w zaroodpornym naczyniu lub tortownicy ułożyć jeden naleśnik. Posmarować go grzybowym beszamelem i przykryć następnym naleśnikiem. Postępować tak, aż do wyczerpania naleśników i sosiu. Na ostatnim naleśniku położyć łyżkę masła, przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temperaturze 180st. C. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym i surówką, np. z selera naciowego.

Smacznego!