Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
poniedziałek, 07 czerwca 2010
Bretońskie galettes

Gryczane naleśniki, najlepsze cienkie i dobrze wysmażone. Wtedy są kruche, ale jeśli będziemy je układać w stosik, zmiękną i staną sie bardziej elastyczne. Natomiast na drogi dzień według mnie tracą swój urok, są łamliwe i nie tak smaczne jak po usmażeniu. Przepis znalazłam w książce H. Szymanderskiej "Naleśniki, pierogi, krokiety".

Składniki:

50 dag mąki gryczanej

1 jajko, sól

1,5 szklanki zimnej, ale przegotowanej wody (dałam nieco więcej)

7 dag mąki pszennej

1 szklanka cydru (jabłecznika) lub mleka (dałam troche więcej)

2 łyżki oleju

 

Do miski przesiać mąkę gryczaną, wbić jajo, dodać sól i, mieszając drewnianą łyżką, stopniowo wlewać zimną wodę i wsypywać przesianą mąkę pszenną, ucierać (lub miksować) ok. 10 minut, przykryć, zostawić na noc. Następnego dnia wlać wino jabłeczne (lub mi olej. Ponownie bardzo dokładnie wymieszać, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Usmażyć cienkie naleśniki.

Bretońskie naleśniki można nadziewać przeróżnymi farszami, wykorzystując przepisy na farsze do pierogów, ale także mięsnym lub warzywnym ragout, łososiem, pikantnymi kiełbaskami (np. polską pieprzową )pastami z tuńczyka. Najpopularniejszym bretońskim nadzieniem są plastry szynki z połówkami jaj ugotowanych na twardo i kawałkami sera grujer.Ja natomiast jadłam je z pieczarkami podsmażąonymi z cebulką i boczkiem wędzonym, a także z białym serem na słodko i dżemem z czarnej porzeczki.

Smacznego!

15:26, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (8) »
wtorek, 25 maja 2010
Naleśniki z fetą i szparagami

Co zrobić , gdy pozostanie nam kilka nalesników? Najprościej posmarować je ulubionym dżemem, albo też prosto, posmarować fetą, posypać natka i zapiec na patelni z ugotowanymi lub odsączonymi z zalewy szparagami. Oczywiście, pod warunkiem, że lubicie szparagi. Ja przyznam sie szczerze, nie darze ich jakimś ogromnym uczuciem, ale czasem lubie je zjeść, najlepiej właśnie z fetą, która dodaje im ostrości:-)

Składniki

usmażone naleśniki (według ulubionego przepisu)

feta

szparagi białe lub zielone (ugotowane lue słoika)

posiekana natka pietruszki

 

Na naleśnik układam fetę pokrojoną na małe kawałki, posypuje natka i układam szparagi. Składam na pól lub zawijam i podsmażam. Gotowe:-)

Oczywiście szparagi można dodać juz na talerzu, ja jednak wolę ciepłe.

smacznego!

14:28, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (4) »
sobota, 22 maja 2010
Naleśniki z nadzieniem jajecznym - przepis z kuchni staropolskiej

Festiwal kuchni staropolskiej niebawem sie zakończy, a ja jeszcze nie zdążyłam wstawić żadnego przepisu. Ostatnio brak mi na wszystko czasu, a i chęci mniejsze. Nawet tych nalesników niezbyt chciało mi sie smażyć, chociaż miałam wielką chote na nie. W końcu przemogłam sie i nie żałuje. Z tego ciasta wychodzą naleśniki cieniutkie jak bibułka, bardzo delikatne, ale nie miałam żadnych problemów z ich smażeniem. A nadzienie? Spróbujcie sami... Przepis ten znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska.1001 przepisów

Składniki:

1 szklanka mleka

1 szklanka wody(może być mineralna niegazowana)

2 jajka

2 łyżki oleju

1 szklanka mąki

szczypta soli

masło do smażenia

nadzienie:

5 -7 jajek ugotowanych na twardo

jajko surowe

2 kopiaste łyżki posiekanego koperku

2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

sól, pieprz

 

Mleko z wodą łączymy z jajkami, olejem, solą, dodajemy mąkę. Odstawiamy na 20 minut.

Przygotowujemy nadzienie: ugotowane na twardo jajka, wyjmujemy łyżeczką ze skorupek, dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy surowe jajko, koperek, śmietanę, przyprawy( nadzienie powinno mieć wyraźny, pikantny smak). Bardzo dokładnie mieszamy. z ciasta smażymy cienkie naleśniki, każdy smarujemy masą jajeczną, składamy w "chusteczkę". Tuż przed podaniem rumienimy na maśle z obu stron. Podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem zielonej sałaty, polane spienioną śmietaną lub jogurtem.

Smacznego!:-)

22:43, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (6) »
niedziela, 03 stycznia 2010
Mieszki piastowskie

Naleśniki nie muszą być proste, zwyczajne... posmarowane marmoladą, serkiem, zwinięte  niedbale w rulonik, czy szybciutko złożone w chusteczkę. Można z nich wyczarować rolady, paczuszki, ale o nich będzie później :D. Można rownież posmarować leciutko farszem, delikatnie i z wprawą uformować pyszną sakieweczkę. A taki naleśnik, niby zwyczajny, a smakuje lepiej. Później wystarczy podgrzać w piekarniku nasze małe "arcydzieła" i delektować się ich smakiem w gronie rodziny i przyjaciół.

Składniki:

Na ciasto:

100 ml mleka

100 ml wody

mąka

2 jajka

sól, pieprz

kilka listków swieżej bazylii

Nadzienie:

30 dag mielonego mięsa

sos sojowy

sól, pieprz

ulubiona przyprawa do mięsa(niekoniecznie)

2 ząbki czosnku

1 marchewka

czerwona papryka

szczypiorek

olej

Robimy ciasto nalesnikowe, ubijając na gładka masę wszystkie składniki. Opłukane listki bazylii, osuszamy i rwiemy na kawałki, wrzucamy do ciasta i całość delikatnie mieszamy. Na natłuszczonej niewielką ilością oliwy rozgrzanej patelni smazymy cienkie nalesniki.

Mielone mięso mieszamy z niewielka ilością sosu sojowego, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy mięso na rozgrzanym oleju.

Na osobnej patelni na oleju wymieszanym z 3 łyzkami wody, dusimy pokrojona w słupki marchewke i pokrojoną w paski paprykę. Gdy będą półmiękkie, przekładamy je do mięsa i smazymy ok. 2-3 minut. Odsaczamy z nadmiaru tłuszczu.

Na deseczce spłaszczamy nożem pojedyncze piórka szczypiorku. nalesnik,i napełniamy nadzieniem w takiej ilości, by można było uformowac mieszki. gotowe nalesniki związujemy szczypiorkiem.

Mieszki piastowskie podajemy z dowolnym sosem i ew, ulubioną surówką.

Przepis ten bierze udział w zabawie

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Tagi: sakiewki
12:00, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (2) »
środa, 07 października 2009
Naleśniki z gotowanych ziemniaków

Jakiś czas temu w gazetce "Przyślij przepis!" odkryłam  przepis na rewelacyjne naleśniczki. W życiu bym się nie spodziewała, że wyjdą takie przepyszne!!! Nawet bez dodatków super smakują.Polecam gorąco!

Składniki:

1/2 kg ziemniaków

15 dag mąki

3-4 jajka

1 szklanka mleka*

duża szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

olej

 

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy mleko, jajka, mąkę, przprawy i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron rumiane  naleśniki lub małe placuszki. Podajemy z sosem pomidowym i surówką luib doszonymi grzybami.

* mozna wlać więcej mleka i piec cienkie naleśniki, a następnie zwijać je w rulony

20:04, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (3) »
środa, 23 września 2009
Ruskie naleśniki

Moje ulubione, absolutnie najlepsze. Zawsze dodaję mnóstwo cebulki, zarówno do farszu, jak i do polania. Koniecznie podsmażone na rumiano.

Składniki:

na ciasto:

2 szklanki maki pszennej

1,5 szklanka mleka

0,5 szklanki wody

3 jajka

 sól

na farsz:

8 ugotowanych ziemniaków

40 dag białego sera

4 cebule+ do posypania naleśników

sól, pieprz, vegeta, cukier

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i usmażyć na oleju.
Ziemniaki zmielić razem z białym serem, dodać posiekaną i zeszkloną na tłuszczu cebulę , doprawioną vegetą i cukrem(troche zostawic do posypania nalesników), doprawić do smaku.

Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, zwinąć jak krokiety. Przed podaniem  podgrzać je na patelni lub zapiec przez kilka minut w piekarniku. Na talerzu posypać zeszkloną cebulką.

10:52, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 14 września 2009
Naleśniki z chili sin carne

Szukałam ostatnio w netcie jakiegoś fajnego przepisu na naleśniki z wytrawnym nadzieniem. I znalazłam u Ptasi. Wiecie co mnie zainteresowało? Kakao, dodane do wytrawnego farszu. Dzięki temu nadzienie zyskuje fajny posmak i ma ciekawą barwę. Najbardziej smakowały mi z polane obficie śmietaną. Następnym razem dodam również trochę mielonego mięsa, bo u nas w domu sami mięsożercy :)))))

Składniki:

na naleśniki:

500 ml mleka

ok. 300 g mąki

1 jajko

szczypta soli

1 łyżka oleju

Składniki zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Po wypoczęciu smażyć naleśniki (trzymać je w cieple do momentu podania).

Farsz:

1 cebula

1-2 posiekane ząbki czosnku

1 pokrojona papryka

puszka pomidorów (400 g)

puszka czerwonej fasoli

sól, pieprz

chili wg uznania

szczypta cynamonu

opcjonalnie:

odrobina suszonej kolendry i cukru

pełna łyżeczka dobrego kakao (dałam dużą łyżkę)

Dodatki:

kwaśna śmietana

posiekana natka pietruszki lub kolendra

 

Zeszklić na oliwie cebulę posiekaną i posypaną lekko solą oraz cukrem. Dodać czosnek, a po chwili paprykę, przesmażyć chwilę i dodać pomidory oraz przyprawy. Całość gotować na niewielkim ogniu 20-30 minut. Na sam koniec wrzucam fasolę(ptasia gotuje razem z fasolą, jednak ja wolę tak:))) i chwilę podgrzewam.

Na stół podajemy osobno naleśniki, osobno farsz plus dodatki. Jedzący sami nakładają sobie farsz i zwijają naleśniki.

10:22, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (8) »
piątek, 31 lipca 2009
Zielone naleśniki

Zielone i ruskie to  moje ulubione wytrawne naleśniki. w Mojej internetowej naleśnikarni nie mogło zabraknąć na nie przepisu:-)

Składniki:

25 dag szpinaku

szklanka mleka

2 jaja

2 łyżki margaryny

12 dag mąki

starta gałka muszkatołowa

1-2 ząbki czosnku

Mąkę przesiać, dodać mleko, sól, startą gałkę, wlać stopioną margarynę i ubić na jednolite ciasto. Przykryć, zostawić na 1-2 godziny. Umuty szpinak ułożyć na sicie, przelać wrzącą wodą, odsączyć. do szpinaku dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zmiksować na gładką masę z jajami, połączyć z naleśnikowym ciastem, bardzo starannie wymieszać, dolewając ew.kilka łyżek gazowanej wody mineralnej. Smażyć cienkie naleśniki. Podawać  jako gorącą przystawkę, polane stopionym masłem lub śmietaną.

 

19:28, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (9) »
czwartek, 09 lipca 2009
Naleśniki z dzikim ryżem

Naleśniki z ziarenkami dzikiego ryżu, wypełnione orientalnym farszem, zalane sosem beszamelowym i zapieczone.

Ciasto:

25 dag mąki

4 jajka

250 ml mleka

szczypta soli

olej do smażenia (dałam również kapkę do ciasta)

5 dag dzikiego ryżu

Farsz:

5 dag suszonych grzybów mun

2 marchewki

2 papryki

por

cebula

olej

20 dag kiełków sojowych

3 ząbki czosnku

świeży imbir

10 dag żółtego sera (można dać więcej)

po łyżce masła i mąki

szklanka mleka

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

Ciasto: wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować(oprócz ryżu!). Odstawić. Ryż zalać osolonym wrzątkiem, zagotować, odstawić pod przykryciem na 10 minut(ma być lekko twardawy). Ryż osączyć, ostudzić. Ciasto wymieszać dokładnie z ryżem. Patelnię o średnicy około 18 cm rozgrzać i posmarować olejem. Ciasto zamieszać, łyżką wazową wlewać na patelnię tak, aby pokryło cienką warstwą całe dno. Gdy powierzchnia nalesnika będzie sucha, przewrócić go łopatką na drugą stronę i dosmażyć. Gotowe nalesniki zsunąc na odwrócony do góry dnem talerz.

Farsz: grzyby mun namoczyć w ciepłej wodzie. Obrane i oczyszczone warzywa pokroić w paseczki julienne(cieniutkie słupki). Grzyby osączyć pkroić w cienkie paseczki, odrzucając twarde nóżki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, włożyć warzywa i grzyby. Smazyć mieszając przez 5 minut. Dodać opłukane i osączone kiełki sojowe, smażyć dalsze 5 minut. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na tarce obranym imbirem, solą oraz pieprzem. Nadzienie lekko wystudzić i wymieszać z połową startego na grubych oczkach sera*.

Formę do zapiekania natłuścić. Na nalesni,i nałozyć porcje farszu, zwinąc w rulony, ułożyć w przygotowanej formie, posypać resztą startego żóltego sera.

Masło roztopić w rondelku, wymieszać z maką, zasmażyć na biało, zalac mlekiem i zagotować, mieszając. Sos beszamelowy doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i zalać nim nalesniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. i zapiekać na rumiano przez 20 minut.

Uwaga: sos beszamelowy nie jest koniecznym dodatkiem do tych naleśników, wystarczy je tylko obsypać startym serem i zapiec.

Smacznego!

środa, 08 lipca 2009
Naleśniki z mięsem, cebulką i sosem czosnkowym

Miałam już dosyć nalesników na slodko! Zachciało mi się czegoś mięsnego, pożywnego i ......czosnkowego. Wtedy przypomniałam sobie o przepisie Dr.Fly . Trochę go zmodyfikowałam - dałam mnóstwo cebuli, bo ją uwielbiam:)) zrobiłam podwójną porcję ciasta i usmażyłam 8 nalesników, ale....grubych, no i dałam świeży czosnek do mięsa zamiast granulowanego. Wyszły przepyszne, doskonale smakowały z ogórkiem małosolnym. Polecam gorąco!

Składniki:

Naleśniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka

4 jajka

6 łyżek oleju

sól

Nadzienie:

ok. 1 kg mięsa(może być pierś lub udka kurczaka, indyka lub mięso z szynki)

czosnek świeży lub granulowany

olej

ulubione przyprawy

cebula (u mnie 5 dużych)

vegeta

cukier

smalec lub olej do smażenia

Sos czosnkowy:

2 łyżki majonezu

150 ml śmietany 18%

sól

2 ząbki czosnku

 

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy, odstawiamy do lodówki.

Sos: majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, solimy do smaku.

Mięso kroimy na kawałki wielkości jaka nam najbardziej odpowiada, posypujemy przyprawami, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Cebulę kromi w krążki (lub inaczej). Na jednej patelni przysmażamy mięso. Na drugiej roztapiamy smalec lub rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, posypujemy cukrem oraz vegetą. Podsmażamy. Nastepnie cebulę wrzucamy do mięsa i jeszcze chwilę podsmażamy.

Z ciasta smażymy grube nalesniki. Podajemy je złożone na pół, wypełnione mięsem i polane sosem czosnkowym. Jako dodatek polecam ogórki małosolne lub kwaszone.

 

09:38, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2