Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
niedziela, 03 października 2010
Różowe naleśniki z malinami

A na koniec sezonu...

Różowe naleśniki z malinami

Składniki:

ulubione ciasto naleśnikowe( słodkie)

syrop malinowy

dodatki (opcjonalnie):

serek homogenizowany waniliowy + maliny

bita śmietana + maliny

sos malinowy na ciepło (maliny = cukier) lekko podgotowane

 

Do zmiksowanego ciasta naleśnikowego dodajemy tyle syropu , aby ciasto uzyskało różowy kolor. Odstawiamy na 1/2 godziny pod przykryciem do lodówki. Następnie smażymy naleśniki. Ciepłe smarujemy serkiem lub bitą śmietaną z malinami. Można również podać z ciepłym sosem malinowym.

Smacznego!

piątek, 16 lipca 2010
Naleśniki z rabarbarem i bezami

Kwaśny rabarbar i słodka beza to super połączenie. Tym razem zrobiłam podwójną porcję, jedną z białkami lekko zapieczonymi , a drugą porcje trzymałam dłużej w wyłączonym piekarniku, dzięki czemu białka bardziej sie zasuszyły - w takiej wersji bardziej mi smakowały!

źródło: Nalesniki słodkie, słone i pikantne" Martine Lizambard

Składniki:

400g rabarbaru

2 białka

60 g (lub wiecej, wedle upodobania) cukru kryształu

15 cukru pudru

ciasto:

2 jajka

350 ml mleka

30 g stopionego masła

170g mąki

1 łyżka cukru (opcjonalnie)

szczypta soli

 

Łodygi rabarbaru myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Jeśli nie są młode, obieramy je. Kroimy na kawałki wielkości ok. 2 cm, wkładamy do garnka i posypujemy cukrem kryształem. Podgrzewamy na małym ogniu 4 - 5 minut i często mieszamy, aż cukier zacznie sie topić, pozostając wciąż w postaci kryształków. Odstawiamy do wystygnięcia.

Robimy ciasto naleśnikowe  i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. smażymy cienkie naleśniki. Gotowe układamy jeden na drugim i odstawiamy. Zapalamy grill piekarnika. Na każdy naleśnik kładziemy grubą warstwę rabarbaru, pozostawiają wolne brzegi. Następnie delikatnie zwijamy je w rulon. Umieszczamy naleśniki na płycie (lub folii aluminiowej), którą wkładamy do piekarnika.

Ubijamy białka na sztywną pianę. Gdy piana zaczyna rosnąć, posypujemy ją kilkoma łyżeczkami cukru pudru. Ubijamy do momentu, aż masa zesztywnieje. Wkładamy do szprycy i wyciskamy warstwę masy wzdłuż każdego naleśnika. Jeśli nie mamy szprycy, możemy posłużyć sie łyżką. Wkładamy naleśniki na 2-3 minuty pod grill piekarnika. Podajemy, gdy piana zaczyna sie rumienić.

Smacznego!

środa, 14 lipca 2010
Naleśniki z pianką cytrynową

Następny przepis z książki Martine Lizambard "Naleśniki słodkie, słone i pikantne". Cieniutkie jak bibułka nalesniki z delikatnym, słodkim i mocno cytrynowym kremem. Pycha!

Składniki:

Krem cytrynowy:

100 ml soku z cytryny

drobno starta skórka z 2 cytryn

2 całe jajka i 2 żóltka

2 duże białka jajek

60 g masła

100g cukru

15 g cukru pudru, a także cukier puder do posypywania gotowych naleśników

1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 1 łyżeczce wody

ciasto:

2 jajka

350 ml mleka

30 g stopionego masła

150 g mąki

1 łyżka cukru (opcjonalnie)

1/4 łyżeczki drobnoziarnistej soli

 

Najpierw robimy krem cytrynowy: do małego garnka wsypujemy cukier, dodajemy sok o skórkę cytrynową oraz masło pokrojone w małe kostki. Lekko podgotowujemy, aż maslo całkowivcie sie stopi, następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Ubijamy całe jajka i żółtka, dodajemy mączkę kukurydzianą i przelewamy całość do garnka. stawiamy na małym ogniu i, ubijając trzepaczką, podgotowujemy 3 - 4 minuty, aby krem zgęstniał. Odstawami do wystygnięcia.

Robimy ciasto naleśnikowe i wstawiamy na 1 godzine do lodówki.

Smażymy 4 nalesniki o średnicy ok. 20 cm na patelni beztłuszczowej. Gotowe naleśniki kładziemy kolejno jeden na drugim na talerzu i odstawiamy.

Ubijamy białka jajek na bardzo sztywną pianę, którą następnie posypujemy cukrem pudrem. 2 - 3 łyżeczki piany szybko mieszamy z kremem cytrynowym, następnie dodajemy reszte piany, ostrożnie podnoszac ją z dna. Podgrzewamy piekarnik do 200 st C. na połowie kazdego naleśnika kładziemy po porcji kremu i przykrywamy druga połową. Układamy naleśniki na płycie beztłuszczowej i wstawiamy na 6 - 8 minut do piekarnika, aby krem spęczniał niczym suflet. Gotowe naleśniki posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy.

smacznego:-)

sobota, 03 lipca 2010
Naleśniki z kawałkami czekolady i karmelizowanymi gruszkami

Troszke zmodyfikowałam ten przepis, bo niestety nie miałam gorzkiej czekolady, a tylko mleczną (więc dodałam jej nieco więcej do ciasta) i co najgorsze zabrakło mi łyżki kakao. Takim sposobem moje naleśniki wyszły nieco jaśniejsze, ale także przepyszne!!!  Mocno czekoladowe i chrupiące, mmmmm....Dodam jeszcze, że gruszki możemy zastąpić pomarańczami: obrane ćwiartki gotujemy w syropie z soku pomarańczowego i cukru. Przepis znalazłam w książce Martine Lizambard "Naleśniki słodkie, słone i pikantne". Gorąco polecam!

Składniki:

4 gruszki

sok z cytryny

40 g masła

40 g cukru

60 g rozdrobnionej czekolady

ciasto:

2 jajka

350 ml mleka

30 g masła

150 g mąki

20 g cukru (opcjonalnie)

40 g czekolady (zawartość kakao 70%)

2 łyżki kakao

szczypta soli

odrobina oleju do posmarowania patelni

 

Łamiemy 40g czekolady na drobne kawałki i topimy z masłem w naczyniu wstawionym do gotującej sie wody. Mieszamy do uzyskania gładkiego kremu i odstawiamy do wystygniecia.

W dużej misce mieszamy kakao, mąke, szczyptę soli, jajka i mleko. Na końcu dodajemy krem z czekolady i całość ubijamy trzepaczką, aby otrzymać jednolitą konsystencję. ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.

Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, rozcieńczamy je odrobiną mleka. smażymy 8 cienkich naleśników na beztłuszczowej patelni (posmarowanej odrobiną oleju, przed pierwszym smażeniem). gdy naleśnik zaczyna sie smażyć z jednej strony, przed odwróceniem posypujemy go łyżeczką rozdrobnionej czekolady.

Obieramy gruszki, kroimy je na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie szczerniały.

Topimy masło na patelni na śmy na ogniu kilka minut. Owoce delikatnie obracamy na drugą stronę i smażymy do momentu, aż nabiorą złocistej barwy, a sos zgęstnieje. Układamy naleśniki na talerzach, następnie zawijamy drugą połową tak, by owoce znalazły sie w środku. Polewamy odrobiną sosu i od razu podajemy.

Smacznego!

środa, 30 czerwca 2010
Kakaowe naleśniki

Jedne z ulubionych nalesników mojej Córki. Przepis na nie znalazłam na opakowaniu kakao. Pysznie smakują bez dodatków albo z serkiem czy bita śmietaną. Z dżemem, np. brzoskwiniowym też są niezłe!

Składniki:

1 szklanka mąki

1/4 litra mleka

2 jajka

4 łyżki słodkiego kakao

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

1 łyżka oleju

 

Wszystko krótko , ale dokładnie miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki i podajemy je z bitą śmietaną, serkiem homogenizowanym lub dżemem. Smacznego!

sobota, 08 maja 2010
Naleśniki śmietankowo - makowe z musem brzoskwiniowym

Mmmmmmmm....pyszne!!! Jeśli tylko lubicie naleśniki na słodko, to ten przepis musicie koniecznie wypróbować. Są mocno smietankowe, z nutą makową, mięciutkie i bardzo delikatne, ale dobrze sie je smaży:) w sumie tylko jeden naleśnik rozerwałam przy przewracaniu na druga strone. Nie są słodkie, ale ze słodkim musem tworzą idealne zestawienie. Przepis znalazłam na blogu Wiosenki. Polecam gorąco!

Składniki:

750 ml słodkiej smietanki

4 jajka

1 łyzka oleju

1 szklanka maki

2 łyżki maku

puszka brzoskwiń

 

Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać śmietanę, olej, mak, mąkę i żółtka. Dodać do masy białka i wymieszać delikatnie drewniana łyzka Od razu smażymy naleśniki na lekko naoliwionej patelni.

Podawać z musem brzoskwiniowym (osączone brzoskwinie nalezy zmiksować).

smacznego:-)

sobota, 01 maja 2010
Baghrir

Marokańskie naleśniki, drożdżowe, grube z mnóstwem dziurek na wierzchu. Tradycyjnie smaży sie je na grubej, płaskiej patelni, jak takowej nie posiadam, wiec smazyłam na teflonowej. Najlepiej podawać je niezwłocznie po usmazeniu, wtedy sa najlepsze. Przepis znalazłam na blogu Izy. Polecam!


Składniki:

1 szklanka mąki

1/2 szklanki kaszy manny

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki letniej wody

szczypta soli

łyzeczka cukru

łyzeczka drożdży

dodatki:

do wyboru - roztopione masło + cukier

syrop z miodu i margaryny

dżem lub cukier puder

 

Drożdże i cukier zalewamy odrobiną ciepłego mleka lub wody i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i wodę wlewamy do dużego kubka, dodajemy jajko i rozbełtujemy na jednolitą masę. Do misy wsypujemy mąkę, kasze, sól, dodajemy rozczyn i po trochu mieszaniny z kubka. Rozcieramy rękoma na gładka masę lu dokładnie miksujemy. Gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny.

Smażymy naleśniki na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni (wylewamy ciasto, tworząc cienka warstwę). Na wierzchu każdego naleśnika powinny ukazać sie maleńkie dziurki. Baghrir pieczemy na brązowo i tylko z jednej strony - kiedy znikna ślady surowego ciasta na wierzchu, to znaczy, że naleśnik jest gotowy.

Podajemy je z wybranymi dodatkami, najlepiej smakują z masłem z dodatkiem miodu. Można je również zwijać w rulony.

Smacznego!


środa, 21 kwietnia 2010
Naleśniki drożdżowe z sosem czekoladowym

Naleśniki drożdżowe od zwykłych różnią się....wszystkim. Przede wszystkim konsystencja ciasta drożdżowego jest zupełnie inna, dosyć gęsta z mnóstwem bąbli. Natomiast usmażone naleśniki sa pełne dziurek, a w smaku nic a nic nie przypominają tych bez dodatku drożdży, sa ostrzejsze w smaku. Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku.

Składniki:

2 szklanki maki

3 dkg drożdży

5 dkg cukru

2-3 jajka

niecały litr mleka

 

Przyrządzić ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie smażyć naleśniki na posmarowanej olejem patelni. Smarować je przecierem jabłkowym i podawać polane śmietaną lub z sosem czekoladowym

 

Sos czekoladowy

1 szklanka mleka

2 żółtka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyzka cukru (lub więcej)

cukier waniliowy

2 dkg kakao

 

Połowę mleka zagrzej z kakao i cukrem, resztę mleka połącz z mąką ziemniaczana, cukrem waniliowym i żółtkami, dodaj powstałą mieszaninę do ciepłego mleka i zagotuj, energicznie mieszając.

Smacznego!

niedziela, 29 listopada 2009
Niemieckie naleśniki z Milwaukee

Tak naprawdę, to jeden przepyszny, jabłkowy naleśnik.Przepis pochodzi z książki "Smaki Ameryki" J. Futkowskiej i M. Walęckiej-Zdroik. Polecam gorąco!


Składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mleka

łyżka masła roślinnego

4 jaja

2 jabłka

3 łyżki masła

po łyżce cynamonu i cukru

sól

cukier  puder do posypania

Obrane jabłka pokroić w kostkę, udisic na teflonowej patelni, ostudzic. zmiksować make z maslem roslinnym, dodac mleko i sol. stale mieszajac, wbijac po jednym jajku. Gdy masa bedzie gładka, wlozyc jablka. w naczyniu do zapiekania, rozpuscic lyzke masla i wlac do iego ciasto z jablkami. smazyc na zlocisty kolor, podnoszac od czasu do czasu lopatka brzegi placka, by rzadkie ciasto spłynelo. gdy ciasto sie zetnie, naciac je na srodku w "X". Naciecie posypac cukrem wymieszanym z cynamonem i polozyc na nim 2 łyzki masła. Placek wsatawic na 12 min do piekarnika nagrzanego do 220 st. Podawac posypany cukrem pudrem lub polany syropem.

Przepis ten bierze udział w akcji

sobota, 24 października 2009
Naleśniki miodowo-orzechowe "miś"

Naleśniki z mąki razowej na maślance i z dodatkiem orzechów. Pyszne, tylko dosyć trudno się je smaży:))ale i tak gorąco polecam!

Składniki:

3/4 szklanki mąki razowej

szklanka maślanki

2 jaja

po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia

2 łyżki płynnego miodu

3-4 łyżki zmielonych orzechów laskowych

margaryna do smażenia

cukier puder do posypania

Zmiksować jajka z miodem i maślanką, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, miksować kilka minut. Zostawić ciasto aby "odpoczęło", dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki. Podawać je posypane cukrem pudrem.

 
1 , 2 , 3