Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
poniedziałek, 18 kwietnia 2011
Ciasto na piwne naleśniki

Piwne naleśniki... to piwne naleśniki:) Pachną i smakują piwem! Mocno! A poza tym wychodzą cieniutkie, kruche, oczywiście gdy się je układa w piramidkę - miękną, jednak po bokach nadal pozostają kruchusieńkie. A co najważniejsze są bezproblemowe, czyli świetnie się je smaży, super przewraca na drugą stronę - nie łamią sie, nie rwą...

/źródło/

Ciasto na piwne naleśniki

Składniki:

  • 300g mąki
  • 1/2 litra piwa
  • 2 jajka
  • 1 łyzka oleju
  • sól

 

Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę. Smażymy cienkie nalesniki na suchej patelni.

Smarujemy ulubionym wytrawnym farszem, np. jajeczym.

Smacznego!

poniedziałek, 28 czerwca 2010
Naleśniki szwedzkie

Przepis na te naleśniki znalazłam dawno temu na blogu Anitki i muszę przyznać, że bardzo żałuje, iż czekałam tak długo z jego wypróbowaniem. Są przepyszne, delikatne, kruche, słodkie i baaaardzo aromatyczne. Polecam gorąco!

Składniki:

1,5 filiżanki maki pszennej

1 - 2 łyżki cukru

szczypta soli

po szczypcie cynamonu, kardamonu gałki muszkatołowej i imbiru*

3 jajka

3 filiżanki mleka

2 łyzeczki ekstraktu waniliowego

 

Wsypać suche składniki do miski i dokładnie wymieszać. Ubić jajka, dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać suche składniki z mokrymi, delikatnie, ale nie pozostawiając grudek.

Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem i smażyć cieniutkie naleśniki.

Smacznego!

piątek, 30 kwietnia 2010
Hui two-layer crepes, czyli chińskie naleśniki dwuwarstwowe

Jakiś czas temu wypatrzyłam ten przepis na blogu Iv. Tak przygotowane naleśniki sa miękkie, dość grube (bo to w końcu dwie warstwy) i nieco orientalne, gdyż pierwsza warstwa jest słona, natomiast druga słodka. Jak pisze Iv, naleśniki te mozna kupić w prowincji Qinghai. Super smakują solo, ale również z farszami zarówno słodkimi, jak i ostrymi. A także jest to idealny dodatek do miesa przygotowanego na sposób chiński. Polecam gorąco!

Składniki:

I warstwa:

1i 1/4 szklanki (175g) maki

1i 1/2 szklanki (335ml) wody o temperaturze pokojowej

1i 1/2 łyzki oleju roslinnego

1 łyzeczka soli

II warstwa:

1 szklanka (140g)maki

2 duże jajka

1 szklanka (225ml) wody o temperaturze pokojowej

3 łyżki cukru

 

Przygotowujemy ciasta w dwóch miskach, miksując poszczególne składniki. Ciasta odstawiamy do lodówki na 1 godzinę..

Następnie oba ciasta mieszamy łyzką wazową. Patelnię dobrze rozgrzewamy i lekko smarujemy olejem.. Pierwszą warstwę ciasta wylewamy cienko na patelnie, tak by pokryło całe dno. Smażymy, aż wierzch sie zetnie, po czym na wierzch wylewamy pocję ciasta słodkiego(należy wyrównać wierzch grzbietem łyzki). smażymy do momentu, gdy wierzch naleśnika zetnie sie. Smarujemy pedzelkiem lub lekko skrapiamy wierzch naleśnika olejem i odwracamy na druga strone. smażymy ok. 1 minuty., nastepnie składamy na pół i przekładamy na talerz. Cały proces powtarzamy z pozostałym ciastem.

Smacznego:-)

niedziela, 25 kwietnia 2010
Japońskie naleśniki

Kukurydziane naleśniki, bardzo proste, szybkie, cieniutkie , bardzo delikatne i lekko chrupiące. Doskonale smakują z konfiturą lub dżemem.Przepis na nie znalazłam na blogu Kuchareczki i Izy.

Składniki:

1 łyżka mąki kukurydzianej

1/2 łyżki wody

2 jajka

1i 1/2 łyzeczki sake (mozna zastapić wódką)

1/2 łyzeczki cukru

2 łyzeczki oleju

 

Wszystkie składniki mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami.

Smacznego!

wtorek, 13 kwietnia 2010
Naleśniki bez jajek

Cieniutkie jak bibułka, niezwykle delikatne, ale smaczne. Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku.

Składniki:

2 szklanki mąki

3 szklanki mleka (użyłam koziego)

1/2 szklanki wody

szczypta soli

łyzeczka oleju

 

Podane składniki miksujemy i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.

Smacznego:-)

środa, 24 marca 2010
Naleśniki w paski

Wczoraj zrobiłam sobie małą rundkę po ulubionych blogach kulinarnych i na blogu Ivon znalazłam przepis na proste i efektowne naleśniki. Oczywiście dzisiaj wypróbowałam go i....teraz szczerze Wam polecam. Smakują super, nawet bez dodatków. Dzieci na pewno je polubią:))

Składniki:

1 szklanka maki tortowej

2 jajka

szczypta soli

5 łyzek cukru (lub mniej, według uznania)

2 szklanki mleka

2 łyżki oleju

kakao (dałam troche zwykłego ciemnego i troche słodkiego)

 

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Powstałe ciasto zostawiamy na pół godziny w lodówce. Następnie odlewamy 125 ml ciasta do małej miseczki, dosypujemy kakao i dokładnie miksujemy.

Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem, a następnie wylewamy na nią cienkim strumyczkiem ciasto ciemne, tworząc kratkę, chwile podsmażamy i wylewamy na to porcję ciasta jasnego.

Smażymy z obu stron.

Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami lub same.

Smacznego:))

sobota, 16 stycznia 2010
Naleśniki na zakwasie

Naleśniki na zakwasie są....pyszne, jak dla mnie nawet o wiele lepsze od  zwykłych. Doskonale smakują z nadzieniem zarówno słodkim jak i wytrawnym. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam!

Składniki:

250g mąki

75g zakwasu najlepiej pszennego

3 jajka

szczypta soli

1/4 litra mleka

1/4 litra wody

2 łyzki oleju

opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)


Rozmieszać zakwas z letnią wodą, dodać mąkę, rozmieszać, aby nie było grudek, zostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na calą noc. Następnie dodać jajka, cukier waniliowy, mleko i olej. Odstawić na 1 godzinę, smażyć jak każde inne naleśniki.


wtorek, 08 grudnia 2009
Naleśniki kawowe

Idealna propozycja dla kawoszy. Pysznie smakują zarówno na słodko, jak i z wytrawnym farszem. Gorąco polecam!

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki

2 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżki masła

1 łyżka oleju

2 łyżki kakao

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

szczypta soli

nadzienie:

do wyboru: owoce (świeże lub z puszki),

bita śmietana, syrop owocowy, farsz mięsny, farsz jajeczny(z jajek ugotowanych na twardo), słodki lub pikantny twarożek

ew. cukier puder do posypania

 

Przesiana mąkę wymieszać z kawą i kakao, dodać szczyptę soli. Jajka umyć, rozkłócić, połączyć z mąką. Masło stopić i wraz z mlekiem oraz olejem stopniowo dodawać do ciasta, wciąż mieszając, aż będzie miało konsystencję śmietany. Rozgrzać patelnię i smazyć cienkie naleśniki, po zdjęciu z patelni trzymać je w cieple. Po usmazeniu wszystkich, wypełnić kazdy nalesnik farszem i złozyc w chusteczkę. Ew. posypac cukrem pudrem.

piątek, 27 listopada 2009
Naleśniki oladkowe

Wypróbowałam ostatnio dwa nowe przepisy i.....katastrofa. Oba do bani. Dlatego dzisiaj podam przepis na naleśniki, który znam od kilka lat. Przepis niezawodny. Naleśniki wychopdzą grube i mają lekki posmak jogurtu lub kwaśnego mleka (w zależności, od tego czego użyjemy), ja zazwyczaj używam kwaśnego koziego mleka. Takie naleśniki można również zrobić na bazie śmietany.

Składniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu

2 jaja

sól

łyżka stopionej margaryny

 

Wszystkie składniki zmiksować. Smazyć grube nalesniki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. owocami, polane sokiem owocowym lub po prostu obficie posypane cukrem pudrem. Można tez je podać z dodatkami wytrawnymi.

/źródło:"Nalesniki, pierogi, krokiety" Hanny Szymanderskiej"/

czwartek, 22 października 2009
Naleśniki z zaścianka

Dzisiaj podam przepis na proste, ale bardzo smaczne naleśniki z mleka. Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz. Polecam!

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 szklanki pełnego mleka

szczypta soli

4 jajka

łyżka sklarowanego masła

mąka(ile wchłonie płyn, tak dozowanej, aby ciasto miało niezbyt gęstą konsystencje

oliwa lub kawałek słoniny do smarowania rozgrzanej patelni.

Mleko, sól, całe jajka i płynne masło spieniamy w mikserze, dodajemy, niewielkimi partiami, mąkkę. Ciasto ubijamy na średnich obrotach, aż będzie jednolite, głaskie i lśniące. Odstawiamy na 20 minut. by "wypoczęło". smazymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą lub kawałkiem słoniny, rumieniąc z obu stron. Podajemy z dowolnymi powidłami lub owocową marmoladą, a w sezonie z miękkimi, świeżymi owocami. posypanymi cukrem pudrem i , oddzielnie, z porcją bitej śmietany.

W przyszłym miesiącu obiecuję podać więcej przepisów:-)

Pozdrawiam serdecznie czytelników mojego bloga!

 
1 , 2