Archiwum
O autorze
Zakładki:
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Tagi
![]() ![]() ![]() |
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
wtorek, 12 lipca 2011
Placuszki z kremem czekoladowym
Bardzo smaczne, wilgotne placuszki. Dla mnie jedynym ich minusem jest to, że chłoną zbyt dużo tłuszczu, a smażone na suchej patelni niestety nie są tak smaczne jak te na oleju. Najbardziej smakowały mi letnie. Polecam! /źródło: blog Eksplozja smaku/ Placuszki z kremem czekoladowym Składniki:
Wymieszać jogurt z nutellą, dodać żółtko, wymieszać. Przesiać makę z proszkiem i na koniec dodać pianę ubitą z białka i szczypty soli. Całośc delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Smażyć na wolnym ogniu małe placuszki - 1 łyżka masy na placek. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, lodami waniliowymi czy owocową sałatką. Smacznego!
wtorek, 05 lipca 2011
Sodziaki
To pulchne i mięciutkie placki na sodzie. Dobre, choć dla mnie troszeczkę za tłuste. Ale polecam! Szczególnie dzieciaki będą nimi zachwycone.
Sodziaki Składniki:
Mąkę, zsiadłe mleko, sodę, sól i cukier wymieszać. Wyrobić drewniana łyżką lub zagnieść wolne ciasto. Nabierać umoczoną dłonią niezbyt duże kawałki ciasta. Każdy kawałek obtoczyć w mące palcami formować placuszki. smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z dżemem, powidłami lub posypane cukrem. Smacznego!
wtorek, 14 czerwca 2011
Pancakes z truskawkami i białą czekoladą
Pyszne, nawet na zimno, a może...szczególnie na zimno:) /źródło: Brudnopis cudawianki/ Pancakes z truskawkami Składniki:
Umyte truskawki pokroić w cienkie plasterki. Przygotować ciasto, jak na zwykłe nalesniki i delkatnie łyżką wmieszać truskawki i białą czekoladę. Na suchej patelni smażyć niewielkie placuszki. Smacznego!
wtorek, 07 czerwca 2011
Ruchanki ze skansenu we Wdzydzach
Zawsze myślałam, że ruchanki to tylko na drożdżach, a tu niespodzianka! W broszurce "Lubię gotować. Placki, bliny, racuchy" znalazłam przepis na ruchanki bez drożdży i nawet bez odrobiny proszku. A mimo to są puszyste - dzięki pianie z białek. Poza tym nie są tłuste, za to idealnie słodkie i naprawdę pyszne! Ruchanki ze skansenu we Wdzydzach Składniki:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko, obitą na sztywno pianę z białek i szczypty soli oraz mąkę - wszystko delikatnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej nakladać ciasto dużą łyżką i smażyć na złoto. A na samym końcu, kiedy ruchanki leżą już na talerzu, prószyć je cukrem pudrem. Tradycyjnie podaje się je z maślanką lub herbatą. Smacznego!
piątek, 03 czerwca 2011
Pancakes z rabarbarem w syropie
Pankejki, jak pankejki, ale ten rabarbar...mmmm, pychota! Pancakes z rabarbarem w syropie Składniki:
Ciasto:
Rabarbar oczyścić i pokroić w niezbyt krótkie kawałki. W garnku o grubym dnie zagotuj 1/2 szklanki wody, rozpuść w niej cukier, zagotuj. Włoż rabarbar, smaż na małym ogniu, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany - 20 - 30 min. Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj dokładnie. smaż niewielkie placuszki na suchej lub lekko posmarowanej margaryną patelni. Podawaj z kandyzowanym rabarbrem i syropem. smacznego!
sobota, 28 maja 2011
Pancakes z truskawkami
Pamiętam... to były moje pierwsze własnoręcznie usmażone pankejki. Pyszne, mięciutkie z soczystymi kawałkami truskawek. Pamiętam też, że jedna jedyna rzecz mi w nich przeszkadzała, zbyt mocno wyczuwalny posmak i aromat proszku do pieczenia, więc przy następnej okazji zmniejszyłam jego ilość do 2 łyżeczek. No i teraz smakują doskonale. Pancakes z truskawkami Składniki:
Umyte truskawki pokroić w cienkie plasterki. Przygotować ciasto, jak na zwykłe nalesniki i delkatnie łyżką wmieszać truskawki. Na suchej patelni smażyć niewielkie placuszki. Gotowe posypać cukrem pudrem lub podać z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego!
niedziela, 22 maja 2011
Krokiety z farszem pieczarkowo - serowym
A miały być quesadillas, ale ciepłe dopiero co upieczone tortille tak nam smakowały, że zjadłyśmy je prawie wszystkie! No i cóż było robić. Zesmażyłam pieczarki z cebulką i poszperałam w netcie w poszukiwaniu przepisu. I tak dotarłam do przepisu Abbry. Wypróbowałam, nieco modyfikując, a teraz polecam! Naprawdę pyszny dodatek do czerwonego czystego barszczu i nie tylko. Krokiety z farszem pieczarkowo - serowym Składniki: -naleśniki z ulubionego ciasta lub:
Farsz:
dodatkowo:
Usmażyć naleśniki. Jeśli robicie je z ciasta z przepisu powyżej, należy wszystkie składniki zmiksować, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 1/2 godz. Następnie doolać tyle mleka lub wody, aby uzyskać satysfakcjonującą nas gęstość - pamiętając, że im rzadsze ciasto, tym cieńsze naleśniki. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, papryke drobno pokroić (konserwową nieco grubiej), czosnek przecosnąć przez praskę. Rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie zeszklić na nim cebulkę, wrzucić pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Dodać paprykę (konserwową dodać na koniec), a po chwili również czosnek. Wymieszać dokładnie i smażyć chwilę aż papryka straci surowy posmak. Doprawić farsz solą i pieprzem. Lekko przestudzić. Do letniego farszu dodać start żółty ser i ponownie wymieszać. Powstałym farszem smarować nalesniki, zwijać i panierować w roztrzepanym jajku, a nstępnie w bułce tartej. Podsmażyć na rumiano na niezbyt silnym, ogniu. Smacznego!
sobota, 07 maja 2011
Naleśniki z pieczarkami
Tanie, proste i pyszne! Za przepis dziękuję Atince. Ciasto: 250g mąki 1 jajko 250 ml mleka woda 1/2 łyżeczki oleju szczypta
Wszystkie składniki zmiksować, dodając tyle wody, aby ciasto miało odpowiadającą nam konsystencję. Odstawić na 1/2 godziny, pod przykryciem do lodówki. Następnie usmażyć cienkie naleśniki. Farsz: 400g pieczarek 1 niewielka cebula 80g żółtego sera łyżka masla sól, pieprz, chili bułka tarta
Pieczarki zetrzeć na tarce, na średnich oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodfać pieczarki i dusić prze przykrycia do miękkości. Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem i chili. Aby zagęścić farsz dodać tartą bułkę - ok. 2 - 3 łyzek, w zależności jak bardzo wodnisty jest farsz. Dodać również starty żółty ser i dokładnie wymeszać. Naleśniki smąrować farszem, zwinąć, a przed podaniem podsmażyć z obu stron. Smacznego!
poniedziałek, 18 kwietnia 2011
Ciasto na piwne naleśniki
Piwne naleśniki... to piwne naleśniki:) Pachną i smakują piwem! Mocno! A poza tym wychodzą cieniutkie, kruche, oczywiście gdy się je układa w piramidkę - miękną, jednak po bokach nadal pozostają kruchusieńkie. A co najważniejsze są bezproblemowe, czyli świetnie się je smaży, super przewraca na drugą stronę - nie łamią sie, nie rwą... /źródło/ Ciasto na piwne naleśniki Składniki:
Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę. Smażymy cienkie nalesniki na suchej patelni. Smarujemy ulubionym wytrawnym farszem, np. jajeczym. Smacznego!
wtorek, 22 marca 2011
Fluffy cornmeal pancakes
Nie przepadam za mąką kukurydzianą, ale naleśniki zjem chętniej niż np. ciasteczka czy chleb. A te naleśniki zjadłam nawet z wielką ochotą, bo chociaż wyczuwało się w nich lekki posmak mąki kukurydzianej, były także orzeźwiające (za sprawą maślanki), lekkie, mięciutkie i słodkawe, a jeszcze z miodem, syropem klonowym, czy nawet śmietaną z cukrem naprawdę fajnie smakują. Naleśniki te można również podawać z wytrawnymi dodatkami, jak jajka, bekon, masło, małe kiełbaski, jednak wtedy warto zmniejszyć ilość cukru do 1 łyżki. /źródło: Moje ekspresje kulinarne/ Fluffy cornmeal pancakes Składniki:
W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Wszystko razem wymieszać. Smażyć (bez tłuszczu) i podawać jeszcze ciepłe. Smacznego! |