Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
wtorek, 04 maja 2010
Bliny z malinami

Wczoraj zajadałam sie pysznymi racuchami z rabarbarem, a dzisiaj miałam ochote na bliny z malinami. Cudownie smakowały, tak sobie myslę , ze były to chyba najlepsze bliny jakie do tej pory jadłam. Pomimo tego, że są bardzo delikatne a zarazem niesamowicie owocowe,  nie rozwalały sie. Przepis znalazłam na blogu Myszy. Polecam, bardzo gorąco polecam!

Składniki:

300g malin

50g cukru

125g mąki

3 jajka

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

200 ml mleka (u mnie kozie)

 

Żóltka połączyć z mlekiem, cukrem solą i mąką. Połączyć delikatnie z malinami oraz białkami ubitymi na sztywno z cukrem waniliowym. Formowac bliny nakładając po jednej łyzce ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na złoty kolor. A następnie dokładnie osaczyć z tłuszczu.Przed podaniem posypac cukrem pudrem.

Smacznego!

22:13, andzia-35 , bliny
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 03 maja 2010
Racuchy z rabarbarem

Te racuszki zrobiłam dzisiaj po raz drugi w swoim życiu. Rok temu nie byłam zbyt zadowolona, bo rabarbar był tak strasznie kwaśny, że popsuł smak placków. Ale teraz rabarbar jest cudowny, nie za kwaśny, mozna chrupać na surowo:) A racuszki wyszły przepyszne!!! Polecam gorąco!




Składniki:

6 łyżek mąki

2 łyżki cukru

2 jajka

4 łyżki śmietany lub 5 łyżek mleka

4 łodygi rabarbaru

szczypta soli

olej do smażenia

 

Rabarbar obrać z włokien i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać śmietanę (mleko) i, wciąż ucierając, stopniowo dosypywać mąkę. włożyć rabarbar, wymieszać. Na końcu ciasto ostrożnie wymieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami.

Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść racuszki i smażyć z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.

smacznego!

/źródło przepisu: "Omlety, placki, racuchy" Biruty Markuzy/

sobota, 01 maja 2010
Baghrir

Marokańskie naleśniki, drożdżowe, grube z mnóstwem dziurek na wierzchu. Tradycyjnie smaży sie je na grubej, płaskiej patelni, jak takowej nie posiadam, wiec smazyłam na teflonowej. Najlepiej podawać je niezwłocznie po usmazeniu, wtedy sa najlepsze. Przepis znalazłam na blogu Izy. Polecam!


Składniki:

1 szklanka mąki

1/2 szklanki kaszy manny

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki letniej wody

szczypta soli

łyzeczka cukru

łyzeczka drożdży

dodatki:

do wyboru - roztopione masło + cukier

syrop z miodu i margaryny

dżem lub cukier puder

 

Drożdże i cukier zalewamy odrobiną ciepłego mleka lub wody i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i wodę wlewamy do dużego kubka, dodajemy jajko i rozbełtujemy na jednolitą masę. Do misy wsypujemy mąkę, kasze, sól, dodajemy rozczyn i po trochu mieszaniny z kubka. Rozcieramy rękoma na gładka masę lu dokładnie miksujemy. Gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny.

Smażymy naleśniki na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni (wylewamy ciasto, tworząc cienka warstwę). Na wierzchu każdego naleśnika powinny ukazać sie maleńkie dziurki. Baghrir pieczemy na brązowo i tylko z jednej strony - kiedy znikna ślady surowego ciasta na wierzchu, to znaczy, że naleśnik jest gotowy.

Podajemy je z wybranymi dodatkami, najlepiej smakują z masłem z dodatkiem miodu. Można je również zwijać w rulony.

Smacznego!


piątek, 30 kwietnia 2010
Hui two-layer crepes, czyli chińskie naleśniki dwuwarstwowe

Jakiś czas temu wypatrzyłam ten przepis na blogu Iv. Tak przygotowane naleśniki sa miękkie, dość grube (bo to w końcu dwie warstwy) i nieco orientalne, gdyż pierwsza warstwa jest słona, natomiast druga słodka. Jak pisze Iv, naleśniki te mozna kupić w prowincji Qinghai. Super smakują solo, ale również z farszami zarówno słodkimi, jak i ostrymi. A także jest to idealny dodatek do miesa przygotowanego na sposób chiński. Polecam gorąco!

Składniki:

I warstwa:

1i 1/4 szklanki (175g) maki

1i 1/2 szklanki (335ml) wody o temperaturze pokojowej

1i 1/2 łyzki oleju roslinnego

1 łyzeczka soli

II warstwa:

1 szklanka (140g)maki

2 duże jajka

1 szklanka (225ml) wody o temperaturze pokojowej

3 łyżki cukru

 

Przygotowujemy ciasta w dwóch miskach, miksując poszczególne składniki. Ciasta odstawiamy do lodówki na 1 godzinę..

Następnie oba ciasta mieszamy łyzką wazową. Patelnię dobrze rozgrzewamy i lekko smarujemy olejem.. Pierwszą warstwę ciasta wylewamy cienko na patelnie, tak by pokryło całe dno. Smażymy, aż wierzch sie zetnie, po czym na wierzch wylewamy pocję ciasta słodkiego(należy wyrównać wierzch grzbietem łyzki). smażymy do momentu, gdy wierzch naleśnika zetnie sie. Smarujemy pedzelkiem lub lekko skrapiamy wierzch naleśnika olejem i odwracamy na druga strone. smażymy ok. 1 minuty., nastepnie składamy na pół i przekładamy na talerz. Cały proces powtarzamy z pozostałym ciastem.

Smacznego:-)

środa, 28 kwietnia 2010
Bliny pszenne

Miałam już dość pankejków, słodkich placuszków i naleśników, chciałam czegoś wytrawnego, pożywnego. Poszperałam w ulubionych książkach, później w netcie i tak natrafiłam na przepis na blogu upl. Dzisiaj wypróbowałam. Mmmm, delikatne drożdżowe placki, przypominaja mi racuchy, jakie kiedyś robiła moja Mama. Polecam gorąco!

Składniki:

500g mąki pszennej

500-600 ml mleka

40g drożdży

4 jajka

1 łyżka masła

1 łyzeczka cukru

duża szczypta soli

 

W rondelku lekko podgrzać 250 ml mleka (musi być naprawdę letnie). Następnie dosypac do niego sól, cukier, dodać drożdże i wszystko dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać 200g mąki i zalać ją rozpuszczonymi w mleku drożdżami. Wymieszać dokładnie, przykryć serwetką i odstawić aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dosypać resztę mąki i mieszając dolewać resztę ciepłego mleka, tak by ciasto miało konsystencję gęstej smietany. Następnie dodać żółtka i roztopione masło. Dobrze wszystko wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite na sztywno białka. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na jakiś 30 minut. Smażyć na maśle lub oleju na złoty kolor.

Można podawać ze śmietana, wędzonym łososiem, jajkiem sadzonym, usmażonym na chrupko boczkiem wędzonym, śledziem, kawiorem lub dżemem czy ulubioną konfiturą.

Smacznego!

21:41, andzia-35 , bliny
Link Komentarze (5) »
niedziela, 25 kwietnia 2010
Japońskie naleśniki

Kukurydziane naleśniki, bardzo proste, szybkie, cieniutkie , bardzo delikatne i lekko chrupiące. Doskonale smakują z konfiturą lub dżemem.Przepis na nie znalazłam na blogu Kuchareczki i Izy.

Składniki:

1 łyżka mąki kukurydzianej

1/2 łyżki wody

2 jajka

1i 1/2 łyzeczki sake (mozna zastapić wódką)

1/2 łyzeczki cukru

2 łyzeczki oleju

 

Wszystkie składniki mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami.

Smacznego!

sobota, 24 kwietnia 2010
Pancakes II

Tym razem również skorzystałam z przepisu Liski. Te pancakes zrobiłam na bazie śmietany i według mnie wyszły delikatniejsze, przez co bardziej mi smakowały od poprzednich.



Składniki:

175g maki

1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

1/2 łyzeczki sody

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

cukier waniliowy

2 białka i 2 żółtka

15g masła roztopionego i ostudzonego

200 ml maślanki, jogurtu, mleka zsiadłego lub śmietany

100 ml mleka

odrobina oleju słonecznikowego do smażenia

 

Makę, sól, proszek sodę, cukier i wanilię dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, maślankę, masło i mleko. zmiksować na gładką mase. Białka ubić na sztywną piane. Delikatnie wymieszać z masą. Odrobine oleju wlać na rozgrzana patelnie (później smażyć bez tłuszczu), następnie wlewać po 2-4 łyzki ciasta. Smażyć na srednim ogniu placuszki i podawać ciepłe z syropem klonowym, miodem, dżemem, konfiturami lub karmelizowanymi owocami.

Smacznego!

20:10, andzia-35 , pancakes
Link Komentarze (8) »
środa, 21 kwietnia 2010
Naleśniki drożdżowe z sosem czekoladowym

Naleśniki drożdżowe od zwykłych różnią się....wszystkim. Przede wszystkim konsystencja ciasta drożdżowego jest zupełnie inna, dosyć gęsta z mnóstwem bąbli. Natomiast usmażone naleśniki sa pełne dziurek, a w smaku nic a nic nie przypominają tych bez dodatku drożdży, sa ostrzejsze w smaku. Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku.

Składniki:

2 szklanki maki

3 dkg drożdży

5 dkg cukru

2-3 jajka

niecały litr mleka

 

Przyrządzić ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie smażyć naleśniki na posmarowanej olejem patelni. Smarować je przecierem jabłkowym i podawać polane śmietaną lub z sosem czekoladowym

 

Sos czekoladowy

1 szklanka mleka

2 żółtka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyzka cukru (lub więcej)

cukier waniliowy

2 dkg kakao

 

Połowę mleka zagrzej z kakao i cukrem, resztę mleka połącz z mąką ziemniaczana, cukrem waniliowym i żółtkami, dodaj powstałą mieszaninę do ciepłego mleka i zagotuj, energicznie mieszając.

Smacznego!

poniedziałek, 19 kwietnia 2010
Oatmeal pancakes

Ostatnio mam wielką ochotę na pankejki. Tym razem zdecydowałam sie wypróbować przepis z bloga Evenki na bardzo smaczne, o wiele zdrowsze od zwykłych grube naleśniki z płatkami owsianymi. Najlepiej smakują na ciepło, są lekko kwaśne i wilgotne.

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

3 szklanki maślanki

3 jajka

1/2 szklanki mąki

1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyzka oleju

1 łyzka cukru (lu wedłu uznania więcej)

 

Płatki owsiane zalać maślanką i zostawić pod przykryciem w lodówce na noc. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Smażyć placki o średnicy 12-14 cm na teflonowe, suchej (bez oleju) patelni.

Podawać polane miodem, syropem klonowym lub z dżemem.

smacznego!


11:48, andzia-35 , pancakes
Link Komentarze (5) »
sobota, 17 kwietnia 2010
Pancakes

Puszyste, miękkie, lekko słodkie mini naleśniki. Tak zupełnie różne od naszych , ale równie pyszne. Doskonale smakują z dżemem, konfiturą, świeżymi lub karmelizowanymi owocami, polane słodkimi sosami lub jogurtem albo syropem klonowym. I same, bez jakichkolwiek dodatków smakują świetnie. Przepis znalazłam na blogu Liski. Bardzo gorąco polecam!



Składniki:

300g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

40g drobnego cukru

1 jajko

300 ml mleka (u mnie koziego)

200g zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu

75g masła stopionego i ostudzonego

 

Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem.

W drugiej misce zmiksować jajko, mleko, zsiadłe mleko i masło. Powoli wsypywać suche składniki, miksować do całkowitego połączenia sie wszystkich składników.

Patelnie z powlekanym dnem (na stalowej moga się przypalać) rozgrzać z odrobiną oleju. łyżką wlewać porcje ciasta i smażyć na złoto z obu stron.

Najlepiej smazyć placuszki na suchej patelni, bez tłuszczu.

Ułożyc na talerzu, przykryć folią aluminiową, zeby za szybko nie stygły i dokończyć smażenie. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!


21:48, andzia-35 , pancakes
Link Komentarze (2) »