Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
sobota, 22 maja 2010
Naleśniki z nadzieniem jajecznym - przepis z kuchni staropolskiej

Festiwal kuchni staropolskiej niebawem sie zakończy, a ja jeszcze nie zdążyłam wstawić żadnego przepisu. Ostatnio brak mi na wszystko czasu, a i chęci mniejsze. Nawet tych nalesników niezbyt chciało mi sie smażyć, chociaż miałam wielką chote na nie. W końcu przemogłam sie i nie żałuje. Z tego ciasta wychodzą naleśniki cieniutkie jak bibułka, bardzo delikatne, ale nie miałam żadnych problemów z ich smażeniem. A nadzienie? Spróbujcie sami... Przepis ten znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska.1001 przepisów

Składniki:

1 szklanka mleka

1 szklanka wody(może być mineralna niegazowana)

2 jajka

2 łyżki oleju

1 szklanka mąki

szczypta soli

masło do smażenia

nadzienie:

5 -7 jajek ugotowanych na twardo

jajko surowe

2 kopiaste łyżki posiekanego koperku

2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

sól, pieprz

 

Mleko z wodą łączymy z jajkami, olejem, solą, dodajemy mąkę. Odstawiamy na 20 minut.

Przygotowujemy nadzienie: ugotowane na twardo jajka, wyjmujemy łyżeczką ze skorupek, dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy surowe jajko, koperek, śmietanę, przyprawy( nadzienie powinno mieć wyraźny, pikantny smak). Bardzo dokładnie mieszamy. z ciasta smażymy cienkie naleśniki, każdy smarujemy masą jajeczną, składamy w "chusteczkę". Tuż przed podaniem rumienimy na maśle z obu stron. Podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem zielonej sałaty, polane spienioną śmietaną lub jogurtem.

Smacznego!:-)

22:43, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (6) »
czwartek, 20 maja 2010
Placuszki z wątróbką

Uwielbiam te placuszki. Są pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno. Polecam gorąco!




Placuszki z watróbką

Składniki:

15 dag wątróbek drobiowych

8 czubatych łyżek mąki

duża cebula

2 jajka

pęczek natki pietruszki

łyzka przyprawy warzywnej

pieprz, sól

olej do smażenia

 

Wątróbke pokroić w drobniutką kostkę. Mąkę starannie wymieszać z jajkami i 2 szklankami zimnej wody.. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany(zbyt gęste można rozcieńczyć wodą, a za rzadkie zagęścić mąką). Dodać wątróbkę, posiekaną cebulę, przyprawy i natkę, dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzany na patelni olej kłaść łyżką ciasto, formując z niego nieduże placuszki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z sezonową surówką lub ogórkami małosolnymi albo na zimno.

Smacznego!

wtorek, 18 maja 2010
Omlet biszkoptowy z maki razowej

Ten omlet zajadałam dzisiaj juz po raz piąty z rzędu na śniadanie. Tak mi zasmakował. Ale juz nie chce, uuuch, ile mozna....Ale Wam polecam i to gorąco! Jest pyszny, puszysty, pomimo, ze zrobiony na bazie mąki razowej. Wyśmienicie smakuje z miodem, dżemem, ulubioną konfiturą. Doskonały na śniadanie, także drugie:-), podwieczorek, a nawet kolację. Do tego kawa zbożowa z mlekiem, mmm.....Spróbujcie, nawet miksera nie trzeba wyjmować z szafki... Przepis znalazłam na tym blogu.

Składniki:

(na 2 małe omlety lub 1 duży)

1 jajko

szczypta imbiru

szczypta soli

szczypta kurkumy

4  łyzki maki pszennej razowj

4 łyzki maki pszennej, orkiszowej lub owsianej

niepełne 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

niepełne 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej

odrobina fruktozy lub syropu z agawy (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać  dokładnie łyżką. Kefiru, dać tyle, by konsystencja ciasta przypominała gęstą śmietanę. Smażyć na gorącym oleju, na niedużym ogniu. Małe ok. 4 - 5 minut, duży ok.7 - 8 minut z jednej strony, druga strone smażymy nieco krócej.

Podajemy z ulubiona konfiturą lub dżemem, miodem lub nutellą.

Smacznego!

sobota, 15 maja 2010
Słodkie placki "rośnięte"

Drożdżowe placuszki, zupełnie inne od moich ulubionych racuchów drożdżowych, ale równie smaczne! Nie rosną zbytnio, ale za to szybko sie smażą. Bardzo smakują dzieciom. Przepis znalazłam na tym blogu. Polecam!

Składniki:

2 jajka

50g cukru

20g swieżych drożdży

300 ml mąki + 3 łyżki

300 ml mleka

sczypta soli

3 łyzki oleju

1 łyzka octu

 

Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, cukrem i 3 łyżkami maki. Odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z reszta mąki, solą, olejem, octem, dodać rozczyn. Wymieszac dokładnie. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie smażyć małe placuszki, na lekko naoliwionej patelni (smarowałam ją tyko przed pierwszym smażeniem). Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

środa, 12 maja 2010
Placki owsiane z sosem malinowym

Pierwszy raz jadłam tak pyszne placki owsiane! Nie przypominaja wcale owsianki, za to są bardzo mięciutkie, delikatne, puszyste.Mmmm...doskonałe, na gorąco i na zimno, a jeszcze ten sos....niebo w gębie! Przepis znalazłam na blogu Komarki.

Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych

1,5 szklanka mąki

1 szklanka maślanki

1,5 szklanki mleka

1/4 szklanki cukru

4 jajka

cukier waniliowy

1/2 łyzeczki soli

1 łyzeczka proszku do pieczenia

1 łyzeczka sody

sos malinowy:

1 szklanka (lub troche więcej) malin świeżych lub mrożonych

cukier do smaku

 

Płatki zalać maślanką i mlekiem, odstawić na 15 - 20 minut. Dodać resztę składników, zmiksować lub wymieszać dokładnie łyzka. Na rozgrzana patelnię wylac odrobine oleju, nalewać po 2 łyżki ciasta na 1 placek. Przy smażeniu nastepnych placków nie trzeba nalewać juz oleju. Podawać polane gorącym sosem malinowym.

Sos malinowy:

Maliny podgrzewamy w rondelku, aż zaczna puszczać sok. Dodać cukier do smaku.

Smacznego!

wtorek, 11 maja 2010
Tortille z jajecznicą

Moje ulubione, najpyszniejsze, najprostsze, najszybsze w wykonaniu. Przepis znalazłam kiedyś na blogu Kasi i co jakiś czas z niego korzystam. Kiedyś używałam tortilii z ziarnami i robiłam je podobnie jak Kasia, czyli rolowałam i przecinałam po skosie, ale teraz kiedy poznałam smak domowej tortilli...Po prostu przysmażam placek na chrupiąco, nakładam nadzienie i składam na pól. Pyyyyyyyycha!


 

Składniki:

4 tortille

6 jajek

2 łyżki masła

duża cebula

duży pomidor

6 liści sałaty

szczypiorek

sól, pieprz


Na maśle usmażyć jajecznice, z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku. Tortille podsmażyc na suchej patelni, a następnie na każdej rozłozyc duży liść sałaty, jajecznice, drobno posiekana cebulę i drobno pokrojonego pomidora. Całość zawinąć i ew. przekroić po skosie, lub złozyc na pól.

smacznego!

15:47, andzia-35 , tortille
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 10 maja 2010
Tortille pszenne II

Tym razem przygotowałam je z wody zamiast mleka i smalcu zamiast masła, również dodatek proszku był zbędny.

Wyszły równie pyszne, co poprzednie. Ciasto super sie zagniata, szkoda tylko, że trudniej sie je wałkuje od przygotowanego według przepisu poprzedniego i niestety jest bardziej delikatne. Ale i tak gorąco je polecam! Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyzeczki soli

3 łyżki smalcu

2/3 szklanki wody

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Wodę podgrzewamy ze smalcem, do momentu, aż smalec sie roztopi. Wlewamy wodę (nie studzimy jej) do mąki z solą i mieszamy drewniana łyżką. Jak trochę przestygnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy luźno folią i odstawiamy na 1 godzine.

Następnie ciasto dzielimy na 16 równych części, formujemy kulki w dłoniach i odstawiamy na minimum10 minut (należy przykryć je wilgotną ściereczką, aby nie obeschły). Kolejno wałkujemy ciasto na cieniutkie placki i układamy je jeden na drugi, przesypując mąka. Placki układamy na rozgrzanej, suchej patelni . Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni sie pęcherzami  i pokryje brązowymi , należy przewrócic na druga strone i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy sie jeszcze bardziej i znów pokryje sie brązowymi plamkami, tym razem z drugiej strony. Jeszcze raz przewrócic na druga strone i po 15 - 30 sekundach zdjąć z patelni. Gotowe tortille układać w stosik. Jeśli mamy trudności ze zwijaniem tortilli, należy zawinąć ją w wilgotną ściereczke.

Smacznego!

21:19, andzia-35 , tortille
Link Komentarze (4) »
sobota, 08 maja 2010
Naleśniki śmietankowo - makowe z musem brzoskwiniowym

Mmmmmmmm....pyszne!!! Jeśli tylko lubicie naleśniki na słodko, to ten przepis musicie koniecznie wypróbować. Są mocno smietankowe, z nutą makową, mięciutkie i bardzo delikatne, ale dobrze sie je smaży:) w sumie tylko jeden naleśnik rozerwałam przy przewracaniu na druga strone. Nie są słodkie, ale ze słodkim musem tworzą idealne zestawienie. Przepis znalazłam na blogu Wiosenki. Polecam gorąco!

Składniki:

750 ml słodkiej smietanki

4 jajka

1 łyzka oleju

1 szklanka maki

2 łyżki maku

puszka brzoskwiń

 

Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać śmietanę, olej, mak, mąkę i żółtka. Dodać do masy białka i wymieszać delikatnie drewniana łyzka Od razu smażymy naleśniki na lekko naoliwionej patelni.

Podawać z musem brzoskwiniowym (osączone brzoskwinie nalezy zmiksować).

smacznego:-)

piątek, 07 maja 2010
Fajitas z kurczakiem

Pyszne danie na zimne, szare dni:) Przepis podpatrzyłam u cuda.wianki. I oczywiście przygotowałam je z tortilli własnej roboty - przepis-klik.

Składniki:

1 zielona papryka

1 czerwona papryka

1 duża cebula

2 piersi kurczaka

kawałek żółtego sera

przyprawy:słodka i ostra papryka,

sól, odrobina cukru

czosnek (może byc granulowany)

pieprz cayenne, kumin

ponadto:

olej do smażenia

4 tortille

 

Cebule pokroić w piórka, a obie papryki w wąskie paseczki. Na rozgrzany olej wrzucić najpierw cebulę, chwile smażyć, następnie paprykę. Smażyć razem ok. 5 minut, aż zaczna brązowieć. Zdjąć z ognia.

Piersi pokroić w drobne paski, wymieszać wszystkie przyprawy, obtoczyc w nich mięso. Zostawić pod przykryciem w lodówce na minimum 30 minut. Nastepnie usmażyć je na odrobinie oleju na rumiano. Pod koniec smażenia, dorzucić papryke i cebulę - smazyć jeszcze chwilę razem.

Nałożyć farsz na tortille, posypać startym na dużych oczkach tarki żółtym serem. Zwinąć w rulony. Włozyć na kilka sekund do mikrofali do rozpuszczenia sie sera. Można podawać z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy

składniki:

majonez

jogurt (w wersji lżejszej) lub śmietana (w wersji cięższej)

czosnek

sól, pieprz, słodka papryka

 

Jogurt lub śmietane wymieszać z majonezem w proporcji 2:1, czyli np. na 2 łyzki śmietany dajemy 1 łyżkę majonezu, dodajemy drobno posiekane lub przecisniete przez praskę ząbki czosnku, mieszamy i doprawiamy. Wstawiamy do lodówki, aby smaki przegryzły sie.

Smacznego!

16:45, andzia-35
Link Komentarze (8) »
środa, 05 maja 2010
Tortille

Przepis na te tortille znalazłam w ubiegła niedzielę na blogu Komarki. Wczoraj go wypróbowałam, dzisiaj była powtórka:)bo takie domowe tortille sa o wiele lepsze od "sklepowych". Mozna je wypełniać przeróżnymi farszami, np. mięsem mielonym  z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy, albo zgrillowanymi kawałkami kurczaka wymieszanymi z przeróznymi dodatkami, np sałatka, pomidorem, ogórkiem, cebulką itd.itd. Pyszna jest również tortilla wypełniona jajecznicą i pomidorami oraz sałatą. Ale o tym będzie później...

Składniki:

1/2 litra mleka

łyzeczka soli

2 łyzeczki proszku do pieczenia

5 dkg masła

mąki tyle, ile zabierze ciasto, ok. 1/2 kg

 

Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło sie rozpuści. Nastepnie dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo makę mieszając, aż powstanie dosyc gęste ciasto. Dokładnie je wyrabiamy, aż bedzie gładkie i elastyczne - nie może kleic sie do rąk. Formujemy kulę i zostawiamy na 30 minut przykryte wuilgotna sciereczką. Następnie kulę dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich kulki. Ponownie zostawiamy ciasto na 30 minut (przykryte!). Po upływie podanego czasu, kazdą kulke wałkujemy cienko i smazymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni po ok. 20 sekund z każdej strony.

Jesli chcemy przygotowac tortille wczesniej należy po usmażeniu, przechowywac je w woreczku foliowym, a przed podaniem podgrzac przez kilka sekund na suchej patelni. Dzięki temu odzyskuja swieżość i elastyczność.

smacznego!

18:48, andzia-35 , tortille
Link Komentarze (8) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12