Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
czwartek, 14 października 2010
Fiński naleśnik z piekarnika

Lubicie naleśniki, ale nie zawsze macie ochotę na ich smażenie? A moze jesteście zapracowani? Wypróbujcie ten przepis. Wystarczy miska, mikser, duża blacha i kilka składników. Pracy na minutę, tylko zaglądać do piekarnika trzeba... ale to jedyny minus:) bo tak przyrządzony naleśnik jest miękki, mleczny, pyszny!!!

Do tego proponuję zimne mleko i ulubiony dżem.

/źródło: mit Liebe gekocht.../

Fiński naleśnik z piekarnika

Składniki:

600 ml mleka

250g mąki

2 jajka

1 łyżka cukru

1 łyżka miękkiego masła (ja dodałam stopione)

szczypta soli

tłuszcz do formy

 

Piekarnik rozgrzać do 200 st C.

Podane składniki zmiksować dokładnie. Tak przygotowane ciasto wylać na blachę (z piekarnika) dobrze wysmarowaną masłem. Piec 20 - 25 minut (lub więcej w zależności od piekarnika). Podawać z ulubionym dżemem lub konfiturą.

smacznego:)

niedziela, 03 października 2010
Różowe naleśniki z malinami

A na koniec sezonu...

Różowe naleśniki z malinami

Składniki:

ulubione ciasto naleśnikowe( słodkie)

syrop malinowy

dodatki (opcjonalnie):

serek homogenizowany waniliowy + maliny

bita śmietana + maliny

sos malinowy na ciepło (maliny = cukier) lekko podgotowane

 

Do zmiksowanego ciasta naleśnikowego dodajemy tyle syropu , aby ciasto uzyskało różowy kolor. Odstawiamy na 1/2 godziny pod przykryciem do lodówki. Następnie smażymy naleśniki. Ciepłe smarujemy serkiem lub bitą śmietaną z malinami. Można również podać z ciepłym sosem malinowym.

Smacznego!

niedziela, 26 września 2010
Tort naleśnikowy z mięsem i papryką

Pożywny, bardzo smaczny, ale też czasochłonny. Doskonale nadaje sie na drugie danie obiadowe. Wystarczy dodatek ulubionej surówki, np. z kwaszonej kapusty i jakiś aromatyczny sos pomidorowy.

/źródło:" Twoje przepisy. Placki"/

Składniki ciasta naleśnikowego:

20 dag mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

2 jajka

1/2 szklanki wody

mleko

2 łyżki oleju

szczypta soli

Składniki farszu

po 1 dużej zielonej i czerwonej papryce

50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego (można zastąpić drobiowym)

2 cebule

szklanka sosu pomidorowego lub bardzo dobrego precieru

po łyżce mąki i gęstej śmietany

sól i pieprz

szklanka startego, ostrego sera żółtego

tłuszcz do smażenia


Przygotowanie farszu:

Cebulę pokroić w kosteczkę. Papryki posmarować olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni, piec do zrumienienia, następnie gorące włożyć do foliowego woreczka i pozostawić do ostudzenia. Z zimnych papryk zdjąć skórkę, która powinna łatwo odejść od miąższu. Pokroić w paseczki.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać mięso i smażyć do miękkości. Następnie obsypać je mąką i chwilę obsmażyć. Dodać sos pomidorowy i śmietanę, doprawić do smaku. Chwilę dusić

Przygotowanie naleśników:

Składniki ciasta zmiksować, dodając odpowiednią ilość mleka. Usmażyć naleśniki.

Każdy naleśnik posmarować farszem, posypać częścią sera, przykryć paseczkami papryki, złożyć. Wierzch ostatniego naleśnika skropić olejem i posypać startym serem. Zapiekać tort ok. 20 minut w piekarnika nagrzanym do temp. 180 st.C. Przez pierwsze minuty należy przykryć tort, a odkryć go dopiero kilka minut przed końcem pieczenia.

Smacznego:-)

środa, 15 września 2010
Placki z kukurydzą

Bardzo delikatne, słodkawe (pod warunkiem, że użyjesz dobrej kukurydzy!) placuszki. Dzieciom smakują z keczupem, ja natomiast posypywałam je świeżo zmielonym pieprzem. I takie najbardziej mi smakowały. Jeśli lubicie kukurydzę...spróbujcie:) Może to będą Wasze ulubione placuszki?

 

Placki z kukurydzą

Składniki:

10 łyzek maki

2 jajka

3 łyżki startego zółtego sera (mozna dać więcej)

2 puszki kukurydzy

przyprawa warzywna

słodka papryka

świeżo zmielony pieprz

olej do smażenia

 

Osączyć dokładnie kukurydzę. Jajka zmiksować z maką i serem (ciasto będzie bardzo gste, ale takie powinno być), doprawić dobrze przyprawą warzywną, dodać kukurydzę, i bardzo dokładnie wymieszać łyzką.

Rozgrzać olej na patelni. Łyżką kłaść niewielkie placuszki i smazyć je na średnim ogniu (niezbyt długo, bo kukurydza stwardnieje). Podawać na gorąco z keczupem lub  gorącym sosem pomidorowym i sezonową surówką.

Smacznego:)

czwartek, 09 września 2010
Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Uwielbiam omlety! Puszyste biszkoptowe posmarowane dżemem truskawkowym, razowy na bazie kefiru, z dodatkiem dżemu jagodowego, albo wytrawny - mieszany w kubeczku ...z zieleniną, żółtym serem i wędliną, taki ...a la pizza. Tak ten wytrawny najbardziej lubię!

Ale uwielbiam tez cynamon i dlatego z miłą chęcią wypróbowałam przepis podany przez Liskę.

Może i Wam zasmakuje ten puszysty austriacki omlet... Polecam! Z dobrym dżemem, palce lizać!:)

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Składniki:

4 jajka plus szczypta soli

3 płaskie łyzki mąki

1 łyżka masła plus łyżka oliwy lub oleju

1/2 łyzeczki cynamonu(lub więcej)

1 - 2 łyżki cukru, do karmelizowania

opcjonalnie:

garść rodzynek, 2 łyzki płatków migdałowych

 

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka i sól ubijamy na sztywna piane, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Jednocześnie powoli wsypujemy mąkę - chodzi o to, zeby wszystko sie połączyło, ale zachowało puszystą strukturę. Nie miksujemy, jeśli dodajemy rodzynki - wsypujemy je do ciasta razem z mąką.

Na dużej pateni (26 cm) na małym ogniu rozgrzewamy oliwę/olej razem z masłem.

Wlewamy delikatnie ciasto. Smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód jest przypieczony, łopatką dzielimy omlet na małe kawałki - należy to robić szybko, by omlet sie nie przypalił. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy przewracając kawałki tak, by się równo podpiekały i ok. minuty karmelizujemy na patelni.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałów.

Smacznego!

środa, 04 sierpnia 2010
Placuszki cynamonowe z morelami

Biszkoptowe placuszki, idealne dla wielbicieli przysmaków z cynamonem. Zamiast świeżych moreli, użyłam konserwowych. Przepis znalazłam na tym blogu. Polecam!

Placuszki cynamonowe z morelami

Składniki:

3 jajka

2 łyżki cukru

1/8 łyzeczki soli

10 dag mąki pszennej

3 łyżki słodkiej śmietanki (mleka)

1 płaska łyzeczka cynamonu

2 - 3 morele

ponadto:

cukier puder do obsypania placuszków

olej do smażenia


Morele sparzamy wrzątkiem, obieramy se skórki i kroimy w cienkie paseczki. Mąkę mieszamy z cynamonem. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy sól, cukier i ubijamy. żóltka ucieramy z mlekiem lub śmietanką, dodajemy mąkę - ucieramy dokładnie. Dodajemy białka i mieszamy drewniana łyżką.

Na rozgrzany olej kładziemy łyżkę kopiastą ciasta(na jeden placek), układamy kilka kawałeczków moreli, zalewamy łyżką ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najsmaczniejsze sa zaraz po usmażeniu, czyli jeszcze ciepłe.

Smacznego:-)

poniedziałek, 02 sierpnia 2010
Malpuas

Indyjskie mini naleśniki robione na bazie jogurtu. Przygotowywane z ciasta fermentującego przez kilka godzin. Lekkie i niesamowicie słodkie, a to za sprawą syropu, w którym są maczane po usmażeniu. Wspaniale komponują sie z kwaśnymi owocami; kwaskowe maliny są jak najbardziej godnym dodatkiem. Tak samo jak posiekane orzeszki czy migdały. Przepis znalazlam na blogu Iv. Polecam!

Malpuas

Składniki:

1 szklanka (150g) mąki

1 szklanka (225g) jogurtu naturalnego

ok. 1/4 szklanki (55ml) wody (dałam 1/2 szklanki)

2 łyzeczki cukru

1/2 łyzeczki mielonych nasion kopru włoskiego

1/8 łyzeczki mielonego kardamonu (lub czarnego pieprzu)

szczypta soli

syrop:

1/2 - 1 szklanka wody

1/2 - 1 szklanka cukru

dodatkowo: 3 - 4 łyżki ghee, masła lub oleju do smażenia

opcjonalnie: świeże owoce, sorbet owocowy, migdały lub pistacje

 

W misce zmieszaj mąkę z jogurtem. Stopniowo dodawaj wodę, aż do uzyskania płynnego ciasta naleśnikowego (ilość wody zależy od konsystencji jogurtu, którego uzywasz). Wmieszaj cukier, koper włoski i kardamon. Szczelnie przykryj i odstaw na 6 -8 godzin. Ciasto mozna odstawić do fermentacji na maksymalnie 24 godziny - należy wtedy włożyć je do lodówki i wyjąć godzinę przed rozpoczęciem smażenia.

Przed smażeniem nalezy przygotować syrop. Cukier i wodę umieść w rondelku o grubym dnie. Doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, po czym gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień do bardzo małego, tak by utrzymać syrop bardzo gorący, ale nie należy go już dłużej gotować.

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię o grubym dnie i szczodrze posmaruj tłuszczem. Do ciasta dodaj sól i jeśli to konieczne odrobinę wody. Nakładaj na patelnię po 1 kopiastej łyżce ciasta, lekko rozsmarowując je tylną stroną łyżki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu od razu zamocz je w syropie, po czym przełoż je na talerz.

Powtarzaj te czynności z pozostałym ciastem, od czasu do czasu dodając nieco tłuszczu na patelnię.

Całość lekko pokrop pozostałym syropem i posyp posiekanymi pistacjami lub migdałami (opcjonalnie).

Malpuas mozna podawać ze świeżymi owocami lub sorbetem albo śmietaną.

Smacznego:-)

sobota, 17 lipca 2010
Lista życzeń:-)

Uwielbiam naleśniki słodkie, słone, sajgonki, placuszki, pankejki....  Na moim blogu jest już całkiem spora ilość przepisów na nie. uważam, ze każdy znajdzie tu coś dla siebie. Niedługo zamieszczę także przepisy na naleśniki norweskie, z tofu i dzikim ryżem, zielone ze szpinakiem i miętą, pankejki z czerwonymi owocami, wietnamskie, bambino, dosa... Ale mam też dla Was propozycję. Może jest coś czego Wam brakuje na moim blogu, np. jest za mało przepisów na torty naleśnikowe, albo sajgonki, albo chcielibyście więcej przepisów na wytrawne naleśniki. Może poszukujecie jakiegoś przepisu. Piszcie. Od dzisiaj czekam na Wasze propozycje.

Pozdrawiam serdecznie i zyczę miłej niedzieli!

piątek, 16 lipca 2010
Naleśniki z rabarbarem i bezami

Kwaśny rabarbar i słodka beza to super połączenie. Tym razem zrobiłam podwójną porcję, jedną z białkami lekko zapieczonymi , a drugą porcje trzymałam dłużej w wyłączonym piekarniku, dzięki czemu białka bardziej sie zasuszyły - w takiej wersji bardziej mi smakowały!

źródło: Nalesniki słodkie, słone i pikantne" Martine Lizambard

Składniki:

400g rabarbaru

2 białka

60 g (lub wiecej, wedle upodobania) cukru kryształu

15 cukru pudru

ciasto:

2 jajka

350 ml mleka

30 g stopionego masła

170g mąki

1 łyżka cukru (opcjonalnie)

szczypta soli

 

Łodygi rabarbaru myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Jeśli nie są młode, obieramy je. Kroimy na kawałki wielkości ok. 2 cm, wkładamy do garnka i posypujemy cukrem kryształem. Podgrzewamy na małym ogniu 4 - 5 minut i często mieszamy, aż cukier zacznie sie topić, pozostając wciąż w postaci kryształków. Odstawiamy do wystygnięcia.

Robimy ciasto naleśnikowe  i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. smażymy cienkie naleśniki. Gotowe układamy jeden na drugim i odstawiamy. Zapalamy grill piekarnika. Na każdy naleśnik kładziemy grubą warstwę rabarbaru, pozostawiają wolne brzegi. Następnie delikatnie zwijamy je w rulon. Umieszczamy naleśniki na płycie (lub folii aluminiowej), którą wkładamy do piekarnika.

Ubijamy białka na sztywną pianę. Gdy piana zaczyna rosnąć, posypujemy ją kilkoma łyżeczkami cukru pudru. Ubijamy do momentu, aż masa zesztywnieje. Wkładamy do szprycy i wyciskamy warstwę masy wzdłuż każdego naleśnika. Jeśli nie mamy szprycy, możemy posłużyć sie łyżką. Wkładamy naleśniki na 2-3 minuty pod grill piekarnika. Podajemy, gdy piana zaczyna sie rumienić.

Smacznego!

środa, 14 lipca 2010
Naleśniki z pianką cytrynową

Następny przepis z książki Martine Lizambard "Naleśniki słodkie, słone i pikantne". Cieniutkie jak bibułka nalesniki z delikatnym, słodkim i mocno cytrynowym kremem. Pycha!

Składniki:

Krem cytrynowy:

100 ml soku z cytryny

drobno starta skórka z 2 cytryn

2 całe jajka i 2 żóltka

2 duże białka jajek

60 g masła

100g cukru

15 g cukru pudru, a także cukier puder do posypywania gotowych naleśników

1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 1 łyżeczce wody

ciasto:

2 jajka

350 ml mleka

30 g stopionego masła

150 g mąki

1 łyżka cukru (opcjonalnie)

1/4 łyżeczki drobnoziarnistej soli

 

Najpierw robimy krem cytrynowy: do małego garnka wsypujemy cukier, dodajemy sok o skórkę cytrynową oraz masło pokrojone w małe kostki. Lekko podgotowujemy, aż maslo całkowivcie sie stopi, następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Ubijamy całe jajka i żółtka, dodajemy mączkę kukurydzianą i przelewamy całość do garnka. stawiamy na małym ogniu i, ubijając trzepaczką, podgotowujemy 3 - 4 minuty, aby krem zgęstniał. Odstawami do wystygnięcia.

Robimy ciasto naleśnikowe i wstawiamy na 1 godzine do lodówki.

Smażymy 4 nalesniki o średnicy ok. 20 cm na patelni beztłuszczowej. Gotowe naleśniki kładziemy kolejno jeden na drugim na talerzu i odstawiamy.

Ubijamy białka jajek na bardzo sztywną pianę, którą następnie posypujemy cukrem pudrem. 2 - 3 łyżeczki piany szybko mieszamy z kremem cytrynowym, następnie dodajemy reszte piany, ostrożnie podnoszac ją z dna. Podgrzewamy piekarnik do 200 st C. na połowie kazdego naleśnika kładziemy po porcji kremu i przykrywamy druga połową. Układamy naleśniki na płycie beztłuszczowej i wstawiamy na 6 - 8 minut do piekarnika, aby krem spęczniał niczym suflet. Gotowe naleśniki posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy.

smacznego:-)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12