Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
sobota, 20 czerwca 2009
Pancakes w sosie truskawkowym

 Mięciutkie, rozpływające się w ustach pankejki o lekkim posmaku bananowym, zalane przepysznym sosem truskawkowym. Przepis znalazłam na blogu Fantazje kulinarne Magdy K.

Składniki:

2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

2 jajka

1,5 szklanki maslanki lub mleka

80 g rozpuszczonego masła

3 łyżki cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 banan pokrojony na małe kawałeczki

składniki na sos:

truskawki

cukier

 

Wszystkie składniki na pankejki porządnie miksujemy. Smażymy małe placuszki na suchej patelni. Polewamy obficie sosem.

sos: truskawki i cukier miksujemy)kilka truskawek możemy drobno pokroić).

 l

 

czwartek, 18 czerwca 2009
Naleśniki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i czerwonym pesto

Kolejny fajny przepis Oczka na naleśnki . Pierwszy raz jadłam czerwone pesto i szczerze mówiąc bardzo mi zasmakowało. Tzn, samo niekoniecznie, ale w połączeniu z kaszą gryczaną bardzo:-) Jadłam i jadłam ten farsz, aż zaczęłam się obawiać, że nie wystarczy do naleśników.

Składniki:

ciasto:

2 szklanki maki

1/2 szklanki wody

1 1/2 szklanki mleka

3 jajka

szczypta soli

Nadzienie:

pesto czerwone

pomidory suszone

 kasza gryczana

posiekane listki bazylli

 

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na min. 1/2 godziny do lodówki, następnie smażymy naleśniki (cienkie lub grube wg uznania).

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, dodajemy pesto, posiekane pomidory i bazylię. Dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy jak krokiety. Takie naleśniki doskonale nadają się do odsmażania, ale również znakomicie smakują na zimno, można je pokroić , np. na połówki lub roladki.

18:51, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (4) »
wtorek, 16 czerwca 2009
Makaron naleśnikowy z truskawkami

Ostatnio przeglądałam ulubione blogi i znalazłam super przepis na wykorzystanie naleśników. To taka moja odskocznia od tych z nadzieniem. Danie jest szybkie, proste i bardzo smaczne. Zasmakuje dzieciom i dorosłym. Przepis znalazłam na blogu Na talerzu.

Składniki:

naleśniki(oby nie piwne i inne pikantne)

odrobina  masła

truskawki

cukier

śmietana lub jogurt, ew. listki mięty

 

Nalesniki zwijamy w rulon i kroimy w paski. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki, posypujemy cukrem. Smażymy krótko, aż cukier się rozpuści, a truskawki puszczą sok i pojawi się syrop. Wrzucamy pokrojone naleśniki, mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Na talerzu polewamy śmietaną lub jogurtem i ew. dekorujemy listkiem mięty.

 l

sobota, 13 czerwca 2009
Sajgonki

Sajgonki, to dalekowschodnie nalesniki z ciasta ryżowego. Pyszne i sycące. Nigdy dotąd nie jadłam sajgonek z farszem mięsnym, tylko z wegetariańskim. I taki właśnie podam Wam przepis.

Składniki:

20 krążków dużego papieru ryżowego

10 dag makaronu ryżowego "nitki"

8 grzybów mun

1 papryka ( lub po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej)

5 liści kapusty pekińskiej lub 2 cykorie (lub pół na pół)

3 nieduże marchewki

1 por lub 2 cebule

sos sojowy

troszkę soli

Przyprawy, np. curry, oregano, chili, pieprz, pieprz ziołowy

olej do głębokiego smażenia

 

Makaron i grzyby zalać w osobnych naczyniach wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Makaron bedzie miękki po 5 minutach, grzyby po kwadransie. Wszystkie warzywa utrzeć na tarce o dużych oczkach (kapustę mozna pokroić drobno nożem). Makaron odsączyć można też nieco go pokroić) dodać do warzyw. Następnie dodać grzyby pokrojone w paseczki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić. Jeśli warzywa puściły wodę, odlewamy ją.

Do dużego talerza wlać trochę ciepłej wody, zanurzyć w niej na chwilę każdy krążek papieru ryżowego nie zmiękczamy wszystkich krążków naraz!!!). Na miekki papier nakładamy farsz. Zwijamy jak naleśniki na krokiety. Farsz nie może wystawać, bo papier nie sklei się prawidłowo. Rozgrzac tłuszcz w głębokiej patelni albo frytkownicy. Kiedy będzie gorący, wkładać sajgonki. Oleju powinno być tyle, żeby przykrył je przynajmniej do połowy, a najlepiej całe. Smażymy je przez chwilę na złoty kolor. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Podajemy od razu, gorące, na liściu sałaty, z dodatkiem sosu słodko-kwasnego. Pyszne!

piątek, 12 czerwca 2009
Ciasto naleśnikowe z tonikiem

Najlepsze nalesniki jakie do tej pory jadłam. Mięciusieeeeńkie, delikatne(baaardzo delikatne!). Szkoda tylko, że smaży się je troche trudniej od zwykłych- ciasto jest dosyc rzadkie i przy przewracaniu, nie trudno o przerwanie nalesnika. Można je smarować nadzieniem słodkim i słonym. Aha, smak napoju w ogóle nie jest wyczuwalny w cieście.

Ciasto:

1 1/2 szklanki mąki

1/4 łyżeczki soli

3 jaja

1/4 szklanki toniku

2 szklanki letniej wody

1 szklanka mleka

3 łyżki oleju

 

Do mąki, soli dodać jaja, tonik i wodę. Dokładnie wymieszać. Dodać olej, wymieszać, przelać przez sito i wstawić do lodówki na 15 minut. Smażyć cienkie nalesniki.

 

środa, 10 czerwca 2009
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Pierwszy raz w życiu jadłam nalesniki ze szpinakowym farszem. Już teraz wiem czemu wszyscy tak je zachwalają. Przepis znlazłam na blogu Agnieshi Zaciszna knajpka.

 

Składniki:

ciasto:

2 szklanki maki

1/2 szklanki wody

1 1/2 szklanki mleka

3 jajka

szczypta soli

Nadzienie:

paczka mrożonego szpinaku

3/4 kg białego sera

2 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

sól, pieprz, vegeta

olej do smażenia

 

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy i dstawiamy do lodówki, min. na 1/2 godziny. Nastepnie smazymy naleśniki.

Cebulkę drobno kroimy i szklimy na oleju, posupijemy vegetą. Dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy kilka minut, dodajemy czosnek przecisnięty przez praskę. Do lekko ciepłego szpinaku wkruszamy ser, mieszamy dokładnie. Nadzienie doprawiamy solą i pieprzem. Nalesniki smarujemy nadzieniem i zwijamy, jak krokiety. Przed podaiem podsmażamy.

wtorek, 09 czerwca 2009
Naleśniki z kaszą gryczaną, białym serem i pieczarkami

Nie spodziewałam się, że będą takie pyszne. Dodatek białego sera i zeszklonej cebulki sprawia, że są leciutko podobne do ruskich. Przepis znalazłam na blogu Historie kuchenne.

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki

szczypta soli

3 jajka

1/2 szklanki wody

1 1/2 szklanki mleka

Nadzienie:

2 woreczki kaszy gryczanej

1/2 kg pieczarek

40 dag białego sera

sól, pieprz, vegeta, tymianek

2 duże cebule

masło do smażenia

 

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Ciasto odstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Następnie smażymy naleśniki.

Pieczarki ścieramy na tarce, dusimy do miękkości. Cebule kroimy drobno, podsmażamy na maśle, posypujemy vegeta. Kaszę gotujemy na sypko.

W dużej misce łączymy kaszę, pieczarki, cebulkę, dodajemy pokruszony ser, duuuużo pieprzu , trochę tymianku i sól do smaku. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy je jak krokiety. Przed podaniem podsmażamy.

 

 

poniedziałek, 08 czerwca 2009
Naleśniki z rybą wędzoną

Z racji tego, że trwa tydzień potraw z ryb, postanowiłam wypróbować ten oto przepis. Takie krokiety idealnie komponują się z sosem pomidorowym a z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej mogą stanowić samodzielne danie główne.

Ciasto:

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

1 1/2 szklanki mąki

2 jajka

szczypta soli 

Nadzienie:

30 dag ryby wędzonej

cabula(duża)

1/2 szklanki smietany

pieprz, sól

oraz:

skórka słoniny

6 łyżek tartej bułki

 

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzaną patelnię smarować skórką słoniny i smażyć naleśniki. Kilka łyżeczek ciasta zostawić do panierowania nalesników.

Rybę oczyścić ze skóry i ości, dokładnie rozgnieść widelcem, dodać uduszoną na tłuszczu, drobno posiekaną cebulę, śmietanę, doprawić i dokładnie utrzeć na gładką masę. Naleśniki smarować masą, zawinąc, po czym zanurzyć każdy w cieście, obtoczyć w bułce tartej obsmażyć ze wszystkich stron. Podawać z sosem pomidorowym.

sobota, 06 czerwca 2009
Naleśniki kawowe w wariacji tiramisu

Te naleśniki to istne niebo w gębie. Pyszne nadzienie z serka mascarpone z nutką cynamonu, otulone kawowym ciastem. Dla mnie o wiele lepsze od tradycyjnego tiramisu. Przepis podała Zemfi na Historiach kuchennych..

Ciasto:

100g mąki pszennej

1 jajko

szczypta soli

275 ml mocne kawy na mleku(4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej+ 275 ml mleka)

25 ml espresso(u mnie 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 25 ml wody)

2 kopiaste łyżeczki brązowego cukru

Nadzienie:

mascarpone

cukier puder

cynamon

 

Składniki na ciasto ubijamy mikserem, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tyum czasie ciasto ponownie zmiksować. Usmazyć naleśniki, a następnie trzymać je w cieple. Serek utrzeć z cukrem i cynamonem. Smarować nadzieniem naleśniki i zwijać w ruloniki.

piątek, 05 czerwca 2009
Naleśniki z budyniem kawowym i mandarynkami

Delikatne biszkoptowe naleśniki z mocno kawowym nadzieniem z orzeźwiającą, pomarańczową nutką....pyszne!

ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki wody

3/4 szklanki mleka

2 łyżki oleju

2 jajka

1 łyżka cukru

szczypta soli

Nadzienie:

budyń waniliowy

1 1/2 szklanki mleka

2 łyżki kawy

2 łyżki gorącej wody

mandarynki

 

Mąkę wymieszać dokładnie z wodą, mlekiem, olejem, żółtkami oraz cukrem. Odstawić na pół godziny. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. smażyć dość grube naleśniki.

Budyń waniliowy ugotować w 1 1/2 szklanki mleka. Przy rozprowadzaniu proszku dodać do niego kawę rozrobioną w gorącej wodzie. wystudzić.

Rozłożyć masę na naleśnikach, następnie położyć kawałki mandarynek i ozdobnie zwinąć naleśniki.

1 ... 11 , 12