Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
poniedziałek, 14 marca 2011
Grzybek dla malucha

I nie tylko dla malucha, bo skusiłam sie na niego także ja i również moja Mama... .

Grzybek dla malucha

Składniki:

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • odrobina masła
  • cukier puder do posypania

 


Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i mieszamy delikatnie z żółtkami ubitymi z cukrem i mąką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wykładamy masę jajeczną, równomiernie rozprowadzamy po dnie patelni. Gdy spód się zarumieni, wrzucamy na patelnię jeszcze trochę masła i przekładamy grzybek łopatką na drugą stronę, smażymy na złoty kolor. Przekładamy na talerz, kroimy na małe kawałeczk, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy owocowym sosem.

smacznego:)

sobota, 19 lutego 2011
Placki z mlekiem w proszku

Ulubione placki mojej Córki i nie tylko, bo ja też je bardzo lubię. Można je jeść na ciepło i na zimno, ale ja najbardziej lubię je letnie, koniecznie z dodatkiem zimnego mleka.

Placki mleczne

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub trochę białego do smaku
  • powidla sliwkowe lub jakikolwiek dżem
  • woda lub mleko
  • olej do smażenia

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mlekiem w proszku, następne dodać 2 łyżki oleju oraz tyle mleka lub wody, aby uzykać ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem wylewać po 1 łyżce na placek, na to kłaść łyżeczkę powideł, a następnie zalać 1 łyżka ciasta. Smażyć z obu stron.

Smacznego!

sobota, 29 stycznia 2011
Dosa

Dosa to indyjskie naleśniki. Same w sobie nie są zbyt smaczne, ale z dodatkami fajnie smakują. Najlepsze są dobrze zarumienione, cienkie i gorące, podane od razu po usmażeniu.

Dosa

Składniki:

  • 1 cebula przekrojona na pól
  • 200g surowego ryżu
  • 120g czarnej soczewicy
  • olej
  • sól

 

Wsypujemy ryż i soczewicę do 2 osobnych naczyń, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 10 godzin.

Wodę wylewamy. Osobno miksujemy ryż i soczewicę, dodając do nich trochę wody, by powstało gęste, gładkie i płynne ciasto (jeśli połączymy składniki przed zmiksowaniem, ciasto nie będzie wystarczająco gładkie). Ja zmieliłam je w młynku.

Długo mieszamy oba ciasta, aż powstanie z nich całkowicie jednolita masa. Możemy poprawić jej konsystencję odrobiną wody. Następnie solimy i odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce, by ciasto sfermentowało. Ciasto powinno nieco urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki.

Stawiamy na ogniu dużą patelnię i smarujemy ją połówką cebuli maczanej w oleju. Nakładamy ciasto, rozprowadzając je na całej patelni i smażymy z obu stron jak zwykły naleśnik. Gotowe porcje zsuwamy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Podajemy gorące, przyprawione czatnejem, curry lub innym wybranym sosem. Jeśli oprócz tego przygotowaliśmy jeszcze inne danie, dosa może pełnić funkcję chleba.

Smacznego!

czwartek, 20 stycznia 2011
Placuszki bananowe z czekoladą

Bardzo łatwe, szybkie placuszki. Są cieniutkie, bo ciasto jest bez środków spulchniających, nawet białek nie ubija sie na pianę. Bardzo smaczne - także na zimno i bez dodatków, z wyrażnym posmakiem bananów, mięciutkie i wcale nie tłuste.

/źródło: White Plate/

Placuszki bananowe z czekoladą

 Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 25g płatków migdałowych
  • 150g mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 30g drobno pokrojonej lub startej na tarce czekolady
  • 2 dojrzałe banany

 

Banany rozgnieść widelcem, następnie wszystkie składniki zmiksować. Rozgrzać patelnię, jej powierzchnię spryskać olejem.

Nabierać łyżką ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) i smażyć ok. 1 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i dosmażać kolejną minutę.

Odsączać na papierowych ręcznikach i podawać jeszcze ciepłe, z kwaśną śmietaną i konfiturami.

Smacznego!

wtorek, 04 stycznia 2011
Słowackie langosze

Podobno słowackie... Tak zatytułowany przepis znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Placki doskonałe, lekkie, puszyste...smażymy je na małym ogniu, wtedy pięknie rosną. Smakują przepysznie z sosem tatarskim, albo z majonezem, posypane czosnkiem i żółtym serem, kto lubi może dodatkowo chlapnąć sobie keczupu. Pycha!

Słowackie langosze

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 opakowania drożdży w proszku
  • 2 jajka
  • zimne mleko
  • sól
  • olej
  • starty żółty ser
  • czosnek
  • majonez (najlepiej domowy) albo sos tatarski
  • keczup

 

Z mąki, mleka, jajek i drożdży i soli (ja daję 2 spre szczypty)zarabiamy ciasto (mleka dajemy tyle, aby otrzymać mięciutkie, wolne ciasto). Wkładamy do woreczka foliowego wysmarowanego oliwą, luźno zawiązujemy, albo zostawiamy w misce nakrytej naoliwiona folią. Odkładamy na 24 godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na porcje,( jest super, niesamowicie plastyczne!) formujemy placki i smażymy je na oleju. Posypujemy serem, czosnkiem, nakładamy majonez i keczup, jeśli lubimy albo podajemy z sosem tatarskim.

Smacznego!

sobota, 04 grudnia 2010
Dyniowe racuszki

Bardzo fajne placuszki, z których smażeniem nie miałam żadnych problemów. Bez problemu przewracałam je na drugą stronę, nie rozwalały się. Do ciasta dodałam nieco więcej curry, bo uwielbiam tę przyprawę. Polecam!

/źródło: W kuchni Usagi/

Dyniowe racuszki

Składniki:

350g dyni obranej i wypestkowanej

2 jajka

8 łyżek mąki

kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki

1/4 łyżeczki mielonego chili

1/4 łyzeczki tartej gałki muszkatołowej

1/4 łyzeczki curry

sól, pieprz

2 łyzeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

olej do smażenia

 

Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie odcisnąć dokładnie. Dodać drobno posiekana zieleninę oraz przyprawy. Jajka ubić trzepaczką, dodać do dyni, wsypać również mąkę. Wedle uznania doprawić i dodać koncentrat pomidorowy.

W wersji szybkiej - wszystkie składniki zmiksować.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, krótko, placuszki szybko nabierają złotego koloru. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Podawać z ulubionym sosem: czosnkowym, słodko - kwaśnym, pomidorowym, do wyboru.

Smacznego:-)

sobota, 27 listopada 2010
Placuszki biszkoptowe z kaki

Wyśmienite placuszki, delikatne, cytrynowe z plastrem kaki na dokładkę:) Bardzo gorąco polecam!

/źródło: W kuchennym oknie/

Placuszki biszkoptowe z kaki

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100g maki pszennej
  • 2 łyzki smietany lub mleka
  • 2 łyzki wody
  • 1 - 2 dojrzałe owoce kaki
  • kilka kropli aromatu cytrynowego (lub soku z cytryny)
  • sok z cytryny

dodatkowo:

  • konfitura brzoskwiniowa
  • olej do natłuszczania patelni

 

Kaki obieramy i kroimy w cienkie  i skrapiamy sokiem z cytryny. Do jednej miski wlewamy białka oddzielone od żółtek, wsypujemy szczyptę soli. Do drugiej miski wrzucamy żółtka, wodę, śmietanę lub mleko, cukier, aromat lub nieco soku z cytryny oraz przesiana mąkę. Białka ubijamy na sztywną piane. Składniki w drugiej misce dokładnie miksujemy, następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy drewnianą łyzką.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy troche oleju, rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz kładziemy po 1 łyżce ciasta na 1 placek, na każdy nakładamy plasterek kaki, przykrywamy niewielką ilością ciasta. Smażymy z obu stron an złoty kolor. Podajemy polane podgrzaną konfiturą brzoskwiniową.

smacznego:-)

czwartek, 18 listopada 2010
Puszyste placki z dyni z serem feta

Delikatne, puszyste, lekko słodkie i słone. Pyszne, ale tylko niezwłocznie po upieczeniu, później (według mnie) tracą swój urok:) Polecam!

/źródło: Kalejdoskop kulinarny/

Puszyste placki z dyni i sera feta

Składniki:

1 kg dyni

5 łyzek maki pszennej

3 jajka (nieduże)

250g sera feta

3 łyżki posiekanego koperku

sól

pieprz

olej do smażenia

2 łyżki posiekanych pestek dyni

 

Dynię obrać, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w większe kawałki, oprószyć solą, odstawić na 30 minut. Ser pokroić w kostkę.

Kawałki dyni osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie bardzo dobrze odcisnąć. Przełożyć do miski, dodać mąkę, połowę sera, 2 łyżki koperku, wbić jajka, wyrobić na jednolitą masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Olej rozgrzać na patelni. Łyżką nakładać masę dyniowo - serową. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu (odsączone na ręczniku papierowym), posypane pestkami dyni, koperkiem i serem.

Smacznego:-)

czwartek, 28 października 2010
Piadina piccante

Piadina to  podany na ciepło cienki placek z maki pszennej z nadzieniem, pochodzący z prowincji Emilia - Romania w północnych Włoszech.

Tradycyjne piadiny wypiekano na terakotowych talerzach, zwanych teggia, stawianych na ogniu. Dziś powszechnie używa się grilla.

Piadina, którą Wam dzisiaj zaproponuję je niesamowicie chrupiąca i pikantna, ale tak pyszna, ze trudno zakończyc jedzenie po jednej. Może ją chrupać samą, albo posmarowaną kremowym serkiem. Bardzo gorąco polecam!

/źródło: My best food/

Piadina piccante

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • ok. 1 szklanki wody
  • oliwa z oliwek
  • cebulka
  • świeże peperoncino (użyłam domowego sambal oelek)
  • sól

 

Z mąki i wody wyrobić gładkie ciasto i zostawić pod przykryciem na pół godziny.

Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko, posmarować oliwą, posypać solą i poszatkowanymi peperoncino i cebulką. Zwinąć w rulon, zakręcić ścisło w ślimaka, przygnieść pięścią i jeszcze raz rozwałkować dosyć cienko. Smażyć na patelni lub patelni grillowej przez ok. 4 - 5 minut z każdej strony.

Smacznego:)

czwartek, 21 października 2010
Ruchanki

Co by się Wam zbytnio nie kojarzyło z tym i owym :) już wyjaśniam o czym będzie mowa. O racuchach kociewskich... jadł ktoś z Was?

To takie zwykłe drożdżowe racuchy, mogą być z dodatkiem jabłek (pokrojonych w kostkę, a nie startych) smyrlone(smażone) na tłuszczu na patelni. Przygotowywane  najczęściej w okresie zapustów.

Kiedyś, a być może i w niektórych domach również teraz, piekło się placki bez tłuszczu na tzw. sztimrze, czyli kręgach piecyka żelaznego.

Nazwa pochodzi od słowa "wyruchane", czyli wyrośnięte i wyrobione.

/źródło: Kociewianka/

Ruchanki

Składniki:

zaczyn:

2 - 3 dag drożdży

80 ml mleka (ok. 1/3 szklanki)

1 łyżka cukru

ciasto właściwe:

160 ml mleka (ok.2/3 szklanki)

40g cukru (ok. 4 łyżek)

125g masła

0,5 kg mąki

2 jajka

2 - 3 łyżki smietany

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder

opcjonalnie: skórka cytrynowa, 2 jabłka lub cukier waniliowy

dodatki (opcjonalnie):

bita śmietana, rozpuszczona czekolada, konfitury

 

Najpierw przygotowujemy zaczyn:

drożdże rozcieramy z cukrem i letnim mlekiem. Przykrywamy i odstawiamy, aż wyrośnie (aż drożdże zaczna  "się ruchać" :))

Następnie masło rozpuszczamy w mleku, odstawiamy, aż nieco przestygną.

Do miski wsypać makę, cukier (również waniliowy, jeśli dodajemy), dodać jajka, szczyptę soli, letnie mleko z masłem oraz zaczyn i smietanę. Można również wlać 2 łyzki octu (aby ciasto nie chłonęło zbytnio tłuszczu). Na koniec mozna dorzucić także 2 jabłka pokrojone w niewielką kostkę lub skórkę cytrynową starta na tarce.

Wszystko dokładnie wyrobić drewnianą łyzką lub mikserem i odstawić do wyrośnięcia. Na patelnie z rozgrzanym olejem kłaść małe porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.

Gotowe ruchanki odsączyć z tłuszczu, a następnie obficie obsypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12