Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
czwartek, 28 października 2010
Piadina piccante

Piadina to  podany na ciepło cienki placek z maki pszennej z nadzieniem, pochodzący z prowincji Emilia - Romania w północnych Włoszech.

Tradycyjne piadiny wypiekano na terakotowych talerzach, zwanych teggia, stawianych na ogniu. Dziś powszechnie używa się grilla.

Piadina, którą Wam dzisiaj zaproponuję je niesamowicie chrupiąca i pikantna, ale tak pyszna, ze trudno zakończyc jedzenie po jednej. Może ją chrupać samą, albo posmarowaną kremowym serkiem. Bardzo gorąco polecam!

/źródło: My best food/

Piadina piccante

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • ok. 1 szklanki wody
  • oliwa z oliwek
  • cebulka
  • świeże peperoncino (użyłam domowego sambal oelek)
  • sól

 

Z mąki i wody wyrobić gładkie ciasto i zostawić pod przykryciem na pół godziny.

Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko, posmarować oliwą, posypać solą i poszatkowanymi peperoncino i cebulką. Zwinąć w rulon, zakręcić ścisło w ślimaka, przygnieść pięścią i jeszcze raz rozwałkować dosyć cienko. Smażyć na patelni lub patelni grillowej przez ok. 4 - 5 minut z każdej strony.

Smacznego:)

czwartek, 21 października 2010
Ruchanki

Co by się Wam zbytnio nie kojarzyło z tym i owym :) już wyjaśniam o czym będzie mowa. O racuchach kociewskich... jadł ktoś z Was?

To takie zwykłe drożdżowe racuchy, mogą być z dodatkiem jabłek (pokrojonych w kostkę, a nie startych) smyrlone(smażone) na tłuszczu na patelni. Przygotowywane  najczęściej w okresie zapustów.

Kiedyś, a być może i w niektórych domach również teraz, piekło się placki bez tłuszczu na tzw. sztimrze, czyli kręgach piecyka żelaznego.

Nazwa pochodzi od słowa "wyruchane", czyli wyrośnięte i wyrobione.

/źródło: Kociewianka/

Ruchanki

Składniki:

zaczyn:

2 - 3 dag drożdży

80 ml mleka (ok. 1/3 szklanki)

1 łyżka cukru

ciasto właściwe:

160 ml mleka (ok.2/3 szklanki)

40g cukru (ok. 4 łyżek)

125g masła

0,5 kg mąki

2 jajka

2 - 3 łyżki smietany

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder

opcjonalnie: skórka cytrynowa, 2 jabłka lub cukier waniliowy

dodatki (opcjonalnie):

bita śmietana, rozpuszczona czekolada, konfitury

 

Najpierw przygotowujemy zaczyn:

drożdże rozcieramy z cukrem i letnim mlekiem. Przykrywamy i odstawiamy, aż wyrośnie (aż drożdże zaczna  "się ruchać" :))

Następnie masło rozpuszczamy w mleku, odstawiamy, aż nieco przestygną.

Do miski wsypać makę, cukier (również waniliowy, jeśli dodajemy), dodać jajka, szczyptę soli, letnie mleko z masłem oraz zaczyn i smietanę. Można również wlać 2 łyzki octu (aby ciasto nie chłonęło zbytnio tłuszczu). Na koniec mozna dorzucić także 2 jabłka pokrojone w niewielką kostkę lub skórkę cytrynową starta na tarce.

Wszystko dokładnie wyrobić drewnianą łyzką lub mikserem i odstawić do wyrośnięcia. Na patelnie z rozgrzanym olejem kłaść małe porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.

Gotowe ruchanki odsączyć z tłuszczu, a następnie obficie obsypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

czwartek, 14 października 2010
Fiński naleśnik z piekarnika

Lubicie naleśniki, ale nie zawsze macie ochotę na ich smażenie? A moze jesteście zapracowani? Wypróbujcie ten przepis. Wystarczy miska, mikser, duża blacha i kilka składników. Pracy na minutę, tylko zaglądać do piekarnika trzeba... ale to jedyny minus:) bo tak przyrządzony naleśnik jest miękki, mleczny, pyszny!!!

Do tego proponuję zimne mleko i ulubiony dżem.

/źródło: mit Liebe gekocht.../

Fiński naleśnik z piekarnika

Składniki:

600 ml mleka

250g mąki

2 jajka

1 łyżka cukru

1 łyżka miękkiego masła (ja dodałam stopione)

szczypta soli

tłuszcz do formy

 

Piekarnik rozgrzać do 200 st C.

Podane składniki zmiksować dokładnie. Tak przygotowane ciasto wylać na blachę (z piekarnika) dobrze wysmarowaną masłem. Piec 20 - 25 minut (lub więcej w zależności od piekarnika). Podawać z ulubionym dżemem lub konfiturą.

smacznego:)

niedziela, 03 października 2010
Różowe naleśniki z malinami

A na koniec sezonu...

Różowe naleśniki z malinami

Składniki:

ulubione ciasto naleśnikowe( słodkie)

syrop malinowy

dodatki (opcjonalnie):

serek homogenizowany waniliowy + maliny

bita śmietana + maliny

sos malinowy na ciepło (maliny = cukier) lekko podgotowane

 

Do zmiksowanego ciasta naleśnikowego dodajemy tyle syropu , aby ciasto uzyskało różowy kolor. Odstawiamy na 1/2 godziny pod przykryciem do lodówki. Następnie smażymy naleśniki. Ciepłe smarujemy serkiem lub bitą śmietaną z malinami. Można również podać z ciepłym sosem malinowym.

Smacznego!