Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
sobota, 31 października 2009
Banany w kokosowych szlafroczkach.

Niebo w gębie!

Składniki:

  • banany
  • mąka
  • mleko
  • jajko
  • cukier waniliowy
  • wiórki kokosowe

dodatki:

  • miod płynny
  • lody waniliowe
  • ew.owoce

Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe z mąki, mleka, jajka i cukru waniliowego, dodajemy wiórki. Obrane banany przekrajamy na połowki, a następnie wzdłuż (na 4 czesci). Kawałki bananów obtaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju. Podajemy ciepłe, polane miodem i z kulką lodów waniliowych.

sobota, 24 października 2009
Naleśniki miodowo-orzechowe "miś"

Naleśniki z mąki razowej na maślance i z dodatkiem orzechów. Pyszne, tylko dosyć trudno się je smaży:))ale i tak gorąco polecam!

Składniki:

3/4 szklanki mąki razowej

szklanka maślanki

2 jaja

po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia

2 łyżki płynnego miodu

3-4 łyżki zmielonych orzechów laskowych

margaryna do smażenia

cukier puder do posypania

Zmiksować jajka z miodem i maślanką, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, miksować kilka minut. Zostawić ciasto aby "odpoczęło", dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki. Podawać je posypane cukrem pudrem.

czwartek, 22 października 2009
Naleśniki z zaścianka

Dzisiaj podam przepis na proste, ale bardzo smaczne naleśniki z mleka. Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz. Polecam!

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 szklanki pełnego mleka

szczypta soli

4 jajka

łyżka sklarowanego masła

mąka(ile wchłonie płyn, tak dozowanej, aby ciasto miało niezbyt gęstą konsystencje

oliwa lub kawałek słoniny do smarowania rozgrzanej patelni.

Mleko, sól, całe jajka i płynne masło spieniamy w mikserze, dodajemy, niewielkimi partiami, mąkkę. Ciasto ubijamy na średnich obrotach, aż będzie jednolite, głaskie i lśniące. Odstawiamy na 20 minut. by "wypoczęło". smazymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą lub kawałkiem słoniny, rumieniąc z obu stron. Podajemy z dowolnymi powidłami lub owocową marmoladą, a w sezonie z miękkimi, świeżymi owocami. posypanymi cukrem pudrem i , oddzielnie, z porcją bitej śmietany.

W przyszłym miesiącu obiecuję podać więcej przepisów:-)

Pozdrawiam serdecznie czytelników mojego bloga!

środa, 07 października 2009
Naleśniki z gotowanych ziemniaków

Jakiś czas temu w gazetce "Przyślij przepis!" odkryłam  przepis na rewelacyjne naleśniczki. W życiu bym się nie spodziewała, że wyjdą takie przepyszne!!! Nawet bez dodatków super smakują.Polecam gorąco!

Składniki:

1/2 kg ziemniaków

15 dag mąki

3-4 jajka

1 szklanka mleka*

duża szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

olej

 

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy mleko, jajka, mąkę, przprawy i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron rumiane  naleśniki lub małe placuszki. Podajemy z sosem pomidowym i surówką luib doszonymi grzybami.

* mozna wlać więcej mleka i piec cienkie naleśniki, a następnie zwijać je w rulony

20:04, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (3) »