Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
niedziela, 26 września 2010
Tort naleśnikowy z mięsem i papryką

Pożywny, bardzo smaczny, ale też czasochłonny. Doskonale nadaje sie na drugie danie obiadowe. Wystarczy dodatek ulubionej surówki, np. z kwaszonej kapusty i jakiś aromatyczny sos pomidorowy.

/źródło:" Twoje przepisy. Placki"/

Składniki ciasta naleśnikowego:

20 dag mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

2 jajka

1/2 szklanki wody

mleko

2 łyżki oleju

szczypta soli

Składniki farszu

po 1 dużej zielonej i czerwonej papryce

50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego (można zastąpić drobiowym)

2 cebule

szklanka sosu pomidorowego lub bardzo dobrego precieru

po łyżce mąki i gęstej śmietany

sól i pieprz

szklanka startego, ostrego sera żółtego

tłuszcz do smażenia


Przygotowanie farszu:

Cebulę pokroić w kosteczkę. Papryki posmarować olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni, piec do zrumienienia, następnie gorące włożyć do foliowego woreczka i pozostawić do ostudzenia. Z zimnych papryk zdjąć skórkę, która powinna łatwo odejść od miąższu. Pokroić w paseczki.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać mięso i smażyć do miękkości. Następnie obsypać je mąką i chwilę obsmażyć. Dodać sos pomidorowy i śmietanę, doprawić do smaku. Chwilę dusić

Przygotowanie naleśników:

Składniki ciasta zmiksować, dodając odpowiednią ilość mleka. Usmażyć naleśniki.

Każdy naleśnik posmarować farszem, posypać częścią sera, przykryć paseczkami papryki, złożyć. Wierzch ostatniego naleśnika skropić olejem i posypać startym serem. Zapiekać tort ok. 20 minut w piekarnika nagrzanym do temp. 180 st.C. Przez pierwsze minuty należy przykryć tort, a odkryć go dopiero kilka minut przed końcem pieczenia.

Smacznego:-)

środa, 15 września 2010
Placki z kukurydzą

Bardzo delikatne, słodkawe (pod warunkiem, że użyjesz dobrej kukurydzy!) placuszki. Dzieciom smakują z keczupem, ja natomiast posypywałam je świeżo zmielonym pieprzem. I takie najbardziej mi smakowały. Jeśli lubicie kukurydzę...spróbujcie:) Może to będą Wasze ulubione placuszki?

 

Placki z kukurydzą

Składniki:

10 łyzek maki

2 jajka

3 łyżki startego zółtego sera (mozna dać więcej)

2 puszki kukurydzy

przyprawa warzywna

słodka papryka

świeżo zmielony pieprz

olej do smażenia

 

Osączyć dokładnie kukurydzę. Jajka zmiksować z maką i serem (ciasto będzie bardzo gste, ale takie powinno być), doprawić dobrze przyprawą warzywną, dodać kukurydzę, i bardzo dokładnie wymieszać łyzką.

Rozgrzać olej na patelni. Łyżką kłaść niewielkie placuszki i smazyć je na średnim ogniu (niezbyt długo, bo kukurydza stwardnieje). Podawać na gorąco z keczupem lub  gorącym sosem pomidorowym i sezonową surówką.

Smacznego:)

czwartek, 09 września 2010
Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Uwielbiam omlety! Puszyste biszkoptowe posmarowane dżemem truskawkowym, razowy na bazie kefiru, z dodatkiem dżemu jagodowego, albo wytrawny - mieszany w kubeczku ...z zieleniną, żółtym serem i wędliną, taki ...a la pizza. Tak ten wytrawny najbardziej lubię!

Ale uwielbiam tez cynamon i dlatego z miłą chęcią wypróbowałam przepis podany przez Liskę.

Może i Wam zasmakuje ten puszysty austriacki omlet... Polecam! Z dobrym dżemem, palce lizać!:)

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Składniki:

4 jajka plus szczypta soli

3 płaskie łyzki mąki

1 łyżka masła plus łyżka oliwy lub oleju

1/2 łyzeczki cynamonu(lub więcej)

1 - 2 łyżki cukru, do karmelizowania

opcjonalnie:

garść rodzynek, 2 łyzki płatków migdałowych

 

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka i sól ubijamy na sztywna piane, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Jednocześnie powoli wsypujemy mąkę - chodzi o to, zeby wszystko sie połączyło, ale zachowało puszystą strukturę. Nie miksujemy, jeśli dodajemy rodzynki - wsypujemy je do ciasta razem z mąką.

Na dużej pateni (26 cm) na małym ogniu rozgrzewamy oliwę/olej razem z masłem.

Wlewamy delikatnie ciasto. Smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód jest przypieczony, łopatką dzielimy omlet na małe kawałki - należy to robić szybko, by omlet sie nie przypalił. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy przewracając kawałki tak, by się równo podpiekały i ok. minuty karmelizujemy na patelni.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałów.

Smacznego!