Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
środa, 30 września 2009
Chrupiące krokieciki z cebulka i serem

Niesamowite.

Pyszne.

Tanie.

Super chupiące.

Składniki:

na ciasto:

2 szklanki maki pszennej

1,5 szklanka mleka

0,5 szklanki wody

3 jajka

sól

Podane składniki miksujemy, odstawiamy do lodówki na 30 minut. Smażymy cienkie naleśniki.

Farsz:

4-6 cebul

kawałek żółtego sera

sól, pieprz, cukier

ew. vegeta

oraz bułka tarta i jajko do panierki

Cebulę drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzany olej, posypujemy cukrem, solą pieprzem i vegetą. Jak zmięknie zdejmujemy z ognia, wrzucamy starty ser, mieszamy.

Powstałym nadzieniem smarujemy naleśniki, zwijamypanierujemy w roztrzepanym jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor.

16:18, andzia-35 , krokiety
Link Komentarze (8) »
środa, 23 września 2009
Ruskie naleśniki

Moje ulubione, absolutnie najlepsze. Zawsze dodaję mnóstwo cebulki, zarówno do farszu, jak i do polania. Koniecznie podsmażone na rumiano.

Składniki:

na ciasto:

2 szklanki maki pszennej

1,5 szklanka mleka

0,5 szklanki wody

3 jajka

 sól

na farsz:

8 ugotowanych ziemniaków

40 dag białego sera

4 cebule+ do posypania naleśników

sól, pieprz, vegeta, cukier

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i usmażyć na oleju.
Ziemniaki zmielić razem z białym serem, dodać posiekaną i zeszkloną na tłuszczu cebulę , doprawioną vegetą i cukrem(troche zostawic do posypania nalesników), doprawić do smaku.

Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, zwinąć jak krokiety. Przed podaniem  podgrzać je na patelni lub zapiec przez kilka minut w piekarniku. Na talerzu posypać zeszkloną cebulką.

10:52, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (8) »
sobota, 19 września 2009
Sajgonki II

Tym razem wersja dla mięsożerców:)) Muszę przyznać, że pomimio tego, że uwielbiam mięso, sajgonki z jego dodatkiem jem pierwszy raz, za to w wersji wege próbowałam kilka razy. Nie mniej jedną i drugą wersję gorąco polecam! Przepis ten znalazłam, w najnowszym numerze "Przyślij przepis!"

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego

1 cebula

10 dag makaronu ryżowego

1 duża marchewka

2 duże ogórki kiszone

mały słoik czerwonej papryki konnserwowej

2 opakowania papieru ryżowego

sól, pieprz

ew. vegeta i cukier

olej

 

Pokrojonę cebulę szklimy na oleju(zawsze wtedy sypię troszkę cukru i vegety!), dodajemy mięso, doprawiamy i smażymy.

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy i kroimy w paski dł. 4-5 cm.

Marchewkę i ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, papryke kroimy w paseczki. Wszystko razem, dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Papier ryżowy zanurzamy pojedynczo w letniej wodzie,aż zmieknie. Nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Sajgonki można podać z sosem słodko-kwaśnym, oraz ryżem lub frytkami i surówką.

 

 

poniedziałek, 14 września 2009
Naleśniki z chili sin carne

Szukałam ostatnio w netcie jakiegoś fajnego przepisu na naleśniki z wytrawnym nadzieniem. I znalazłam u Ptasi. Wiecie co mnie zainteresowało? Kakao, dodane do wytrawnego farszu. Dzięki temu nadzienie zyskuje fajny posmak i ma ciekawą barwę. Najbardziej smakowały mi z polane obficie śmietaną. Następnym razem dodam również trochę mielonego mięsa, bo u nas w domu sami mięsożercy :)))))

Składniki:

na naleśniki:

500 ml mleka

ok. 300 g mąki

1 jajko

szczypta soli

1 łyżka oleju

Składniki zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Po wypoczęciu smażyć naleśniki (trzymać je w cieple do momentu podania).

Farsz:

1 cebula

1-2 posiekane ząbki czosnku

1 pokrojona papryka

puszka pomidorów (400 g)

puszka czerwonej fasoli

sól, pieprz

chili wg uznania

szczypta cynamonu

opcjonalnie:

odrobina suszonej kolendry i cukru

pełna łyżeczka dobrego kakao (dałam dużą łyżkę)

Dodatki:

kwaśna śmietana

posiekana natka pietruszki lub kolendra

 

Zeszklić na oliwie cebulę posiekaną i posypaną lekko solą oraz cukrem. Dodać czosnek, a po chwili paprykę, przesmażyć chwilę i dodać pomidory oraz przyprawy. Całość gotować na niewielkim ogniu 20-30 minut. Na sam koniec wrzucam fasolę(ptasia gotuje razem z fasolą, jednak ja wolę tak:))) i chwilę podgrzewam.

Na stół podajemy osobno naleśniki, osobno farsz plus dodatki. Jedzący sami nakładają sobie farsz i zwijają naleśniki.

10:22, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 07 września 2009
One Lovely Blog Award

Jakiś czas temu Dorotka  wyróżniła mój blog  nagrodą "One Lovely Blog Award" :). Dziękuję serdecznie!!! Jest mi baaaardzo miło:)))

Zgodnie z zasadami  teraz ja powinnam wytypować 15 blogów, które chciałabym wyróżnić. Szczerze mówiąc było mi wyjątkowo  trudno wybrać, bo każdy z blogów na którą tak chętnie zaglądam jest dla mnie wyjątkowy i tak naprawdę wszyscy z nas zasługują na to wyróżnienie. Jednak postanowiłam wybrać następujące blogi (kolejność zupełnie przypadkowa!):

1. Moje wszystko

2. Prowincja w globalnej wiosce

3. Meri Duniya

4. Trochę inna cukiernia

5. Partymania

6.Kilka słowek od Kiki

7. Zwykłe życie

8. Salt & Pepper & co

9. Ciastem pachnący

10. Passionfruit

11. Every Cake You Bake

12. Arabeska

13. White Plate

14. Dodaj i wymieszaj

15. Gotuję bo lubię

10:16, andzia-35
Link Komentarze (16) »