Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
środa, 04 sierpnia 2010
Placuszki cynamonowe z morelami

Biszkoptowe placuszki, idealne dla wielbicieli przysmaków z cynamonem. Zamiast świeżych moreli, użyłam konserwowych. Przepis znalazłam na tym blogu. Polecam!

Placuszki cynamonowe z morelami

Składniki:

3 jajka

2 łyżki cukru

1/8 łyzeczki soli

10 dag mąki pszennej

3 łyżki słodkiej śmietanki (mleka)

1 płaska łyzeczka cynamonu

2 - 3 morele

ponadto:

cukier puder do obsypania placuszków

olej do smażenia


Morele sparzamy wrzątkiem, obieramy se skórki i kroimy w cienkie paseczki. Mąkę mieszamy z cynamonem. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy sól, cukier i ubijamy. żóltka ucieramy z mlekiem lub śmietanką, dodajemy mąkę - ucieramy dokładnie. Dodajemy białka i mieszamy drewniana łyżką.

Na rozgrzany olej kładziemy łyżkę kopiastą ciasta(na jeden placek), układamy kilka kawałeczków moreli, zalewamy łyżką ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najsmaczniejsze sa zaraz po usmażeniu, czyli jeszcze ciepłe.

Smacznego:-)

poniedziałek, 02 sierpnia 2010
Malpuas

Indyjskie mini naleśniki robione na bazie jogurtu. Przygotowywane z ciasta fermentującego przez kilka godzin. Lekkie i niesamowicie słodkie, a to za sprawą syropu, w którym są maczane po usmażeniu. Wspaniale komponują sie z kwaśnymi owocami; kwaskowe maliny są jak najbardziej godnym dodatkiem. Tak samo jak posiekane orzeszki czy migdały. Przepis znalazlam na blogu Iv. Polecam!

Malpuas

Składniki:

1 szklanka (150g) mąki

1 szklanka (225g) jogurtu naturalnego

ok. 1/4 szklanki (55ml) wody (dałam 1/2 szklanki)

2 łyzeczki cukru

1/2 łyzeczki mielonych nasion kopru włoskiego

1/8 łyzeczki mielonego kardamonu (lub czarnego pieprzu)

szczypta soli

syrop:

1/2 - 1 szklanka wody

1/2 - 1 szklanka cukru

dodatkowo: 3 - 4 łyżki ghee, masła lub oleju do smażenia

opcjonalnie: świeże owoce, sorbet owocowy, migdały lub pistacje

 

W misce zmieszaj mąkę z jogurtem. Stopniowo dodawaj wodę, aż do uzyskania płynnego ciasta naleśnikowego (ilość wody zależy od konsystencji jogurtu, którego uzywasz). Wmieszaj cukier, koper włoski i kardamon. Szczelnie przykryj i odstaw na 6 -8 godzin. Ciasto mozna odstawić do fermentacji na maksymalnie 24 godziny - należy wtedy włożyć je do lodówki i wyjąć godzinę przed rozpoczęciem smażenia.

Przed smażeniem nalezy przygotować syrop. Cukier i wodę umieść w rondelku o grubym dnie. Doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, po czym gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień do bardzo małego, tak by utrzymać syrop bardzo gorący, ale nie należy go już dłużej gotować.

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię o grubym dnie i szczodrze posmaruj tłuszczem. Do ciasta dodaj sól i jeśli to konieczne odrobinę wody. Nakładaj na patelnię po 1 kopiastej łyżce ciasta, lekko rozsmarowując je tylną stroną łyżki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu od razu zamocz je w syropie, po czym przełoż je na talerz.

Powtarzaj te czynności z pozostałym ciastem, od czasu do czasu dodając nieco tłuszczu na patelnię.

Całość lekko pokrop pozostałym syropem i posyp posiekanymi pistacjami lub migdałami (opcjonalnie).

Malpuas mozna podawać ze świeżymi owocami lub sorbetem albo śmietaną.

Smacznego:-)