Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
niedziela, 30 sierpnia 2009
Kosz naleśnikowy

Czasem warto zaszaleć i pokusić się o zrobienie czegoś oryginalnego z naleśników. Moja córka zajadała ten koszyczek z wielkim smakiem, aczkolwiek.....odrzucała listki mięty:-)

Składniki:

1/2 szklanki i 1 łyżka mąki

1 jajko

1 szklanka mleka

sól

1 łyżka ciemnego kakao

250 ml śmietany kremówki*

2 łyżki cukru pudru

20 dag malin

listki mięty do dekoracji

 

Z pół szklanki mąki, jajka, mleka i soli rozmieszać ciasto naleśnikowe, podzielić na połowę. Jedną wymieszać z kakao, drugą z łyzką mąki. Smażyć naleśniki na teflonowej patelni.Maliny przebrać, połowę przetrzeć przez sito. Schłodzoną śmietanę utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z przecierem. Na płaskim natalerzu kłaść połówki naleśników, ozdabiać je paskami naleśników w drugim kolorze. Na naleśnik wycisnąć malinową bitą śmietanę, ozdobić ją malinami, a kosz listkami mięty.

*śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem lub serkiem

 ..

 

środa, 19 sierpnia 2009
Naleśniki na trzy nuty

 Doskonałe na podwieczorek, dla dużych i małych:-) Przepis znalazłam tu.

 

Składniki:

ciasto:

puszka mleka kokosowego

cukier waniliowy

1/2 szklanki wiórków kokosowych

4 jaja

szczypta soli

mąka tortowa

Mleczko kokosowe wlewamy do miseczki, dosypujemy cukier waniliowy, sól i jajka (można oddzielić żółtka od białek, by pod koniec dodać piane z białek).
Wszystko dokładnie ubijamy. Dodajemy wiórki i mąkę, Dokładnie rozrabiam ciasto i ewentualnie teraz łączę z piana z białek
Mąki dajemy tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietanki .

Dodatki:

dojrzałe banany

sok z cytryny

zielone figi w syropie

Banany kroimy na plasterki i skrapiam lekko sokiem z cytryny, by nie czerniały.
Układamy je pomiędzy dwa placki naleśników, dodajemy pokrojone w plasterki figi, a syropem z fig polewam górny placek naleśnikowy.
Do tego szklanka mleka, lub sok owocowy.

.

niedziela, 09 sierpnia 2009
Pancakes z papają

Zdecydowanie najlepsze słodkie pankejki, jakie do tej pory jadłam.

Składniki:

1 szklanka mąki

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru (może być puder)

1 i 1/4 szklanki gęstego jogurtu (lub maslanki albo kefiru-zdecydowanie polecam jogurt!)

1 roztrzepane jajko

2 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu

20 g roztopionego masła

1 mała puszka papaji

 

Do przesianej aki, dodać cukier, proszek - wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać płynne składniki. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Połowę papaji zmiksować, resztę drobno pokroić. Owoce wmieszać do ciasta.

Smazyć na teflonowej patelni. Można podawać z syropem klonowym, choć same też są pyszne.

 .

wtorek, 04 sierpnia 2009
Chili & Spring Onions Pancakes

Pyszne pankejki z przepisu Kasiii 24.

Składniki:

120 g mąki pszennej

200 ml jogurtu naturalnego

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki zimnej wody

szczypta soli

1 papryczka chili

duży pęczek dymki

olej do smażenia

Mąkę, jogurt, jajko, proszek, oliwę, wodę i sól mieszamy energicznie trzepaczką w misce. Papryczke drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Podobnie cebulkę (można zostawić trochę do dekoracji). Z ciasta smażymy małe placuszki na niewielkiej ilości oleju. Gorące polewamy sosem tzatziki.

Składniki:

200 ml jogurtu greckiego

zielony ogorek

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka octu winnego

Ogórka obieramy i ścieramy na grubszych oczkach. Wykładamy na sitko i dociskamy żeby pozbyć się wody. Ogórka dodajemy do jogurtu i mieszamy. Dodajemy też rozgnieciony czosnek, ocet i sól. Sos wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.