Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
piątek, 31 lipca 2009
Zielone naleśniki

Zielone i ruskie to  moje ulubione wytrawne naleśniki. w Mojej internetowej naleśnikarni nie mogło zabraknąć na nie przepisu:-)

Składniki:

25 dag szpinaku

szklanka mleka

2 jaja

2 łyżki margaryny

12 dag mąki

starta gałka muszkatołowa

1-2 ząbki czosnku

Mąkę przesiać, dodać mleko, sól, startą gałkę, wlać stopioną margarynę i ubić na jednolite ciasto. Przykryć, zostawić na 1-2 godziny. Umuty szpinak ułożyć na sicie, przelać wrzącą wodą, odsączyć. do szpinaku dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zmiksować na gładką masę z jajami, połączyć z naleśnikowym ciastem, bardzo starannie wymieszać, dolewając ew.kilka łyżek gazowanej wody mineralnej. Smażyć cienkie naleśniki. Podawać  jako gorącą przystawkę, polane stopionym masłem lub śmietaną.

 

19:28, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (9) »
wtorek, 28 lipca 2009
Naleśniki z jabłkami

Czasem to co najprostsze, bywa najlepsze. Jest to zmodyfikowany przepis Niny 007. Gorąco polecam!

 

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 jajka

3 szklanki mleka

3 łyżki oleju

szczypta soli

opakowanie cukru waniliowego

Nadzienie:

8 jabłek

6 łyżek cukru (lub mniej)

6 łyżek masła

oraz cynamon do posypania wierzchu naleśników

 

Z podanych składników zrobić ciasto, a nastepnie odstawić je przynajmniej na pół godziny do lodówki. Po tym czasie usmazyc cienkie nalesniki.

Jabłka obrać, pokroić, oczyścić z gniazd nasiennych i obsmażyć na maśle. dodać cukier i smażyć przez kilka minut, ciągle mieszając. Następnie zmiksować na papkę. Powstała marmoladką smarować naleśniki, a następnie układać je w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym i zapiekać ok. 7 minut w 180 stopniach. Gotowe oprószyć cynamonem.

piątek, 24 lipca 2009
Crempog las

Zielone pankejki walijskie. Doskonały dodatek do mięsa z sosem. Gorąco polecam!

 

Składniki:

250 g mąki

sól

szczypta galki muszkatołowej

mleko lub maślanka

2 jaja

natka pietruszki

można również dodać:

- młode pory

-cebulkę dymkę wraz ze szczypiorem

masło do smażenia

gulasz lub maslo do smarowania pankejków

 

Przesiewamy do miski mąkę dodajemy  sól i gałkę. Dodajemy żółtka, ucieramy, powoli wlewając mleko lub maślankę(płynu dodajemy tyle, aby ciasto było bardzo gęste). Gdy masa będzie jednolita, dodajemy sztywną pianę z białek i posiekaną zieleninę(ja dodaje jej baaaaaardzo dużo!), mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Smażymy na maśle - jeden duży omlet lub mniejsze racuszki. Zdejmujemy z patelni, smarujmy delikatnie masełkiem lub podajemy z mięsem.

 .

18:14, andzia-35 , pancakes
Link Komentarze (5) »
czwartek, 23 lipca 2009
Mini pancakes po włosku

Mięciutkie, smaczne pankejki. Doskonale smakuja również na zimno. Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku.

Składniki:

125 g przesianej mąki

1 jajko

200 ml mleka

2 łyżki rozpuszczonego masła+dodatkowo do posmarowania patelni

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

dowolne dodatki:

- truskawki

- cukier puder

- masło

- syrop klonowy

- dżem

- słodka śmietanka

 

Jajko ubić na puszysty krem, dodać pozostałe składniki i dalej ubijać do gładkiej konsystencji. Rozgrzać patelnię i posmarować ją masłem. Nakładać łyżką ciasto, rysując płaskie okręgi o średnicy ok. 8 cm. Odwrócić gdy ciasto podrośnie i utworzą się bąbelki na powierchni naleśnika, smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami.

niedziela, 12 lipca 2009
Łańcuszek

"Ustrzelila" mnie Viridianka, a ja choć za lancuszkami nie przepadam, tym razem byłam za......

zabawa lancuszkowa polega na tym, aby:

1. podac linka do bloga osoby, ktora nas 'ustrzelila,

2. zacytować u siebie 'zasady' zabawy,

3. napisać sześć rzeczy o sobie,

4. 'ustrzelic' nastepnych szesc osob,

5. uprzedzic wybrane osoby, zostawiajac komentarz na ich blogu.

 

Zatem do dzieła....oto kilka słow prawdy o mnie:-)

1) Andzia-35, skończy za kilka dni 29 lat i niezbyt jest z tego powodu szczęśliwa:-)

2) Andzia-35 uwielbia jeść, kocha jedzenie wykwintne, ale również zajada się prostymi przysmakami, jak np. placki ziemniaczane, uwielbia zupy, szczególnie pomidorową z ryżem, najlepiej ugotowanym w zupie- jako jedyna w rodzinie je ją z ....chlebem, herbaty, najbardziej zielone,ale.... ma też dziwne upodobania kulinarne (całe szczęście, że tylko kulinarne:-) , np, uwielbia smażoną kiełbasę, taką....eeeee przypaloną-serio, ziemniaki może jeść non stop, choćby same, polane śmietaną, wtedy nic jej więcej nie potrzeba:)))) a co najlepsze przepada za żołądkami, móżdzkiem i cynaderkami;

3) Andzia-35 jest domatorką, aczkolwiek lubi podróże. Jej marzeniem jest pojechać do Japonii, Indii i zwiedzić Czechy;

4)Andzia-35 uwielbia dobre stare polskie filmy, kocha komedie, szczególnie romantyczne, choć niekoniecznie polskie;

5)Andzia-35, najbardziej lubi siebie w mocnym wyzywającym makijażu, z czerwonymi włosami i długimi paznokciami, również czerwonymi;

6)Wielkie marzenie Andzi-35, to mały własny domek z kominkiem i  a w nim przytulna kuchnia, pachnąca czosnkiem, przyprawami, suszoną kiełbasą ....koperkiem, świeżo upieczonym chlebem lub ciastem

 

Do zabawy zapraszam:

* Ja-kinię

* Kinię

* Dr. fly

* Miętówkę

* Zjedz mnie

* Olę

 


17:34, andzia-35
Link Komentarze (14) »
czwartek, 09 lipca 2009
Naleśniki z dzikim ryżem

Naleśniki z ziarenkami dzikiego ryżu, wypełnione orientalnym farszem, zalane sosem beszamelowym i zapieczone.

Ciasto:

25 dag mąki

4 jajka

250 ml mleka

szczypta soli

olej do smażenia (dałam również kapkę do ciasta)

5 dag dzikiego ryżu

Farsz:

5 dag suszonych grzybów mun

2 marchewki

2 papryki

por

cebula

olej

20 dag kiełków sojowych

3 ząbki czosnku

świeży imbir

10 dag żółtego sera (można dać więcej)

po łyżce masła i mąki

szklanka mleka

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

Ciasto: wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować(oprócz ryżu!). Odstawić. Ryż zalać osolonym wrzątkiem, zagotować, odstawić pod przykryciem na 10 minut(ma być lekko twardawy). Ryż osączyć, ostudzić. Ciasto wymieszać dokładnie z ryżem. Patelnię o średnicy około 18 cm rozgrzać i posmarować olejem. Ciasto zamieszać, łyżką wazową wlewać na patelnię tak, aby pokryło cienką warstwą całe dno. Gdy powierzchnia nalesnika będzie sucha, przewrócić go łopatką na drugą stronę i dosmażyć. Gotowe nalesniki zsunąc na odwrócony do góry dnem talerz.

Farsz: grzyby mun namoczyć w ciepłej wodzie. Obrane i oczyszczone warzywa pokroić w paseczki julienne(cieniutkie słupki). Grzyby osączyć pkroić w cienkie paseczki, odrzucając twarde nóżki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, włożyć warzywa i grzyby. Smazyć mieszając przez 5 minut. Dodać opłukane i osączone kiełki sojowe, smażyć dalsze 5 minut. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na tarce obranym imbirem, solą oraz pieprzem. Nadzienie lekko wystudzić i wymieszać z połową startego na grubych oczkach sera*.

Formę do zapiekania natłuścić. Na nalesni,i nałozyć porcje farszu, zwinąc w rulony, ułożyć w przygotowanej formie, posypać resztą startego żóltego sera.

Masło roztopić w rondelku, wymieszać z maką, zasmażyć na biało, zalac mlekiem i zagotować, mieszając. Sos beszamelowy doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i zalać nim nalesniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. i zapiekać na rumiano przez 20 minut.

Uwaga: sos beszamelowy nie jest koniecznym dodatkiem do tych naleśników, wystarczy je tylko obsypać startym serem i zapiec.

Smacznego!

środa, 08 lipca 2009
Naleśniki z mięsem, cebulką i sosem czosnkowym

Miałam już dosyć nalesników na slodko! Zachciało mi się czegoś mięsnego, pożywnego i ......czosnkowego. Wtedy przypomniałam sobie o przepisie Dr.Fly . Trochę go zmodyfikowałam - dałam mnóstwo cebuli, bo ją uwielbiam:)) zrobiłam podwójną porcję ciasta i usmażyłam 8 nalesników, ale....grubych, no i dałam świeży czosnek do mięsa zamiast granulowanego. Wyszły przepyszne, doskonale smakowały z ogórkiem małosolnym. Polecam gorąco!

Składniki:

Naleśniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka

4 jajka

6 łyżek oleju

sól

Nadzienie:

ok. 1 kg mięsa(może być pierś lub udka kurczaka, indyka lub mięso z szynki)

czosnek świeży lub granulowany

olej

ulubione przyprawy

cebula (u mnie 5 dużych)

vegeta

cukier

smalec lub olej do smażenia

Sos czosnkowy:

2 łyżki majonezu

150 ml śmietany 18%

sól

2 ząbki czosnku

 

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy, odstawiamy do lodówki.

Sos: majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, solimy do smaku.

Mięso kroimy na kawałki wielkości jaka nam najbardziej odpowiada, posypujemy przyprawami, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Cebulę kromi w krążki (lub inaczej). Na jednej patelni przysmażamy mięso. Na drugiej roztapiamy smalec lub rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, posypujemy cukrem oraz vegetą. Podsmażamy. Nastepnie cebulę wrzucamy do mięsa i jeszcze chwilę podsmażamy.

Z ciasta smażymy grube nalesniki. Podajemy je złożone na pół, wypełnione mięsem i polane sosem czosnkowym. Jako dodatek polecam ogórki małosolne lub kwaszone.

 

09:38, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (6) »
sobota, 04 lipca 2009
Pancakes z bekonem i syropem klonowym wedlug przepisu Nigelli.J Lawson

Szczerze mówiąc, przypadły mi do gustu te pancakes i zamierzam od czasu do czasu zaserwować je mojej rodzince:-)

Składniki:

225 g mąki

2 łyżki masła rozpuszczonego

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

200 ml mleka

2 duże jajka

10 plastrów bekonu lub 100g pancetty albo szynki szwardzwaldzkiej

1 - 2 łyżki do podsmażenia bekonu

odrobina masła do posmarowania patelni

syrop klonowy

 

Do miski wsypać makę, cukier, proszek i sól, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlac mleko oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Następnie połaczyć składniki mokre z suchymi i zmiksować (jesli ciasto będzie zbyt gęste dolać jeszcze trochę mleka). Na odrobinie oleju podsmażyć na chrupko bekon pokrojony w paski, następnie odsączyć je na ręczniku papierowym. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła. Smażyć niewielkie placuszki. Podawać udekorowane bekonem i polane syropem klonowym.

 

22:36, andzia-35 , pancakes
Link Komentarze (9) »
piątek, 03 lipca 2009
Naleśniki z przepyszną marmoladą rabarbarowo - imbirową

Miałam jeszcze mnóstwo rabarbaru do wykorzystania i zaczęłam się zastanawiać, co by tu z nim zrobić. Nagle wpadłam na pomysł zrobienia marmolady do nalesników...dodatek imbiru, to był wspaniały pomysł!

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki maki

3 szklanki mleka

3 łyżki oleju

szczypta soli

3 jajka

Marmolada:

rabarbar, oczyszczony i pokrojony (dużo !)

cukier

świeży imbir

 

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie smażymy cienkie naleśniki.

W międzyczasie przygotowujemy marmoladę. Pokrojony rabarbar wkładamy do garnka, dodajemy trochę wody, cukier do smaku i dusimy, po kilku minutach dodajemy starty imbir. Jak się dobrze rozgotuje, miksujemy.

Powstała marmoladką smarujemy nalesniki, a następnie zwijamy je w rulon, lub tak jak na krokiety, albo składamy w chusteczkę. Najlepsze na ciepło! Jak ostygną, mozna podgrzać:))

czwartek, 02 lipca 2009
Pancakes z jagodami

 Mini nalesniczki z mnóstwem jagód. Ja zajadałam je z syropem klonowym, moja córeczka z jogurtem naturalnym i cukrem. Przepis znlazłam na blogu Kwestia smaku.

Składniki, na około 20 placków o średnicy 20 cm:

1 i 1/3 szklanki mąki

3 łyzki cukru

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 i 1/4 szklanki maślanki

2 duże jajka

2 łyżki roztopionego masła lub oleju

1 szklanka jagód (można dać więcej!) + do dekoracji

 

Dodatki: syrop klonowy lub smietanka z cukrem i  cukrem waniliowym, serek homogenizowany waniliowy, itp.

 

W większej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce zmiksować maslankę, jajkai roztopione masło. Wymieszać z suchymi składnikami, a nastepnie delikatnie z jagodami.

Rozgrzaną patelnię posmarować tłuszczem(tylko przed pieczeniem pierwszych placków!), nakładać po 2 łyżki na jednego naleśnika i na średnim ogniu smażyć je na zloty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami i resztą jagód.

Jagodowo nam!