Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
wtorek, 14 czerwca 2011
Pancakes z truskawkami i białą czekoladą

Pyszne, nawet na zimno, a może...szczególnie na zimno:)

/źródło: Brudnopis cudawianki/

Pancakes z truskawkami

Składniki:

  • 250g truskawek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 75g masła, rozpuścić i ostudzić
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 120g białej czekolady, drobno pokrojonej

 

Umyte truskawki pokroić w cienkie plasterki.

Przygotować ciasto, jak na zwykłe nalesniki i delkatnie łyżką wmieszać truskawki i białą czekoladę.

Na suchej patelni smażyć niewielkie placuszki.

Smacznego!

21:01, andzia-35 , pancakes
Link Komentarze (6) »
wtorek, 07 czerwca 2011
Ruchanki ze skansenu we Wdzydzach

Zawsze myślałam, że ruchanki to tylko na drożdżach, a tu niespodzianka! W broszurce "Lubię gotować. Placki, bliny, racuchy" znalazłam przepis na ruchanki bez drożdży i nawet bez odrobiny proszku. A mimo to są puszyste - dzięki pianie z białek. Poza tym nie są tłuste, za to idealnie słodkie i naprawdę pyszne!

Ruchanki ze skansenu we Wdzydzach

Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 dag mąki, przesiać
  • 5 łyżek mleka
  • 8 dag cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko, obitą na sztywno pianę z białek i szczypty soli oraz mąkę - wszystko delikatnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej nakladać ciasto dużą łyżką i smażyć na złoto. A na samym końcu, kiedy ruchanki leżą już na talerzu, prószyć je cukrem pudrem. Tradycyjnie podaje się je z maślanką lub herbatą.

Smacznego!

piątek, 03 czerwca 2011
Pancakes z rabarbarem w syropie

Pankejki, jak pankejki, ale ten rabarbar...mmmm, pychota!

Pancakes z rabarbarem w syropie

Składniki:

  • 40 dag rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru

Ciasto:

  • 5 dag masła lub dobrej margaryny, rozpuścić i przestudzić
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 5 dag cukru
  • 30 dag mąki tortowej, przesiać
  • szczypta soli
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia

 

Rabarbar oczyścić i pokroić w niezbyt krótkie kawałki. W garnku o grubym dnie zagotuj 1/2 szklanki wody, rozpuść w niej cukier, zagotuj. Włoż rabarbar, smaż na małym ogniu, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany - 20 - 30 min.

Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj dokładnie. smaż niewielkie placuszki na suchej lub lekko posmarowanej margaryną patelni. Podawaj z kandyzowanym rabarbrem i syropem.

smacznego!

21:38, andzia-35 , pancakes
Link Komentarze (4) »