Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
środa, 30 czerwca 2010
Kakaowe naleśniki

Jedne z ulubionych nalesników mojej Córki. Przepis na nie znalazłam na opakowaniu kakao. Pysznie smakują bez dodatków albo z serkiem czy bita śmietaną. Z dżemem, np. brzoskwiniowym też są niezłe!

Składniki:

1 szklanka mąki

1/4 litra mleka

2 jajka

4 łyżki słodkiego kakao

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

1 łyżka oleju

 

Wszystko krótko , ale dokładnie miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki i podajemy je z bitą śmietaną, serkiem homogenizowanym lub dżemem. Smacznego!

poniedziałek, 28 czerwca 2010
Naleśniki szwedzkie

Przepis na te naleśniki znalazłam dawno temu na blogu Anitki i muszę przyznać, że bardzo żałuje, iż czekałam tak długo z jego wypróbowaniem. Są przepyszne, delikatne, kruche, słodkie i baaaardzo aromatyczne. Polecam gorąco!

Składniki:

1,5 filiżanki maki pszennej

1 - 2 łyżki cukru

szczypta soli

po szczypcie cynamonu, kardamonu gałki muszkatołowej i imbiru*

3 jajka

3 filiżanki mleka

2 łyzeczki ekstraktu waniliowego

 

Wsypać suche składniki do miski i dokładnie wymieszać. Ubić jajka, dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać suche składniki z mokrymi, delikatnie, ale nie pozostawiając grudek.

Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem i smażyć cieniutkie naleśniki.

Smacznego!

piątek, 25 czerwca 2010
Placuszki ryżowe

Kiedy zostanie Wam troche ugotowanego ryżu, warto na deser zrobić takie placuszki. Nie są  zbyt puszyste, ani lekkie, ale pysznie smakują. Przepis na nie znalazłam na blogu Majanowe pieczenie. Polecam!

 

składniki:

1 torebka ryżu (100g)

1 i 1/4 szklanki mleka

1 i 1/4 szklanki mąki

1 jajko

szczypta soli

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżeczek masła

 

Ryż ugotować na sypko. w misce wymieszać mleko, mąke, sól i jako, dodać ryż i stopione masło. smazyć na rozgrzanym oleju małe placuszki. Podawać z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą lub dżemem.

smacznego:)

poniedziałek, 14 czerwca 2010
Racuchy ze słonecznikiem

Bardzo fajne, oryginalne racuszki. Najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem ulubionej chrupiącej sałatki, np. z kapusty, sosem i ...piwem. Na zimno są również smaczne:) możemy je potraktować jako chrupki do różnych napojów. Spróbujcie...

Składniki:

10 dag ziaren słonecznika

10 dag bułki tartej

3 płaskie łyżki mąki pszennej razowej

2 łyżki startego żółtego sera

2 duże ząbki czosnku

jajko

mleko

sól, pieprz

olej do smażenia

 

Ziarno słonecznika zemleć, wymieszać z bułką tartą, mąką, serem, solą i pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz tyle mleka, aby z ciasta można było formować małe placuszki lub kulki wielkości orzecha włoskiego. smazymy je na rozgrzanym oleju. Kulki smazymy w głebokim tłuszczu, natomiast placuszki możemy smażyć na patelni teflonowej w niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku.

smacznego:)))

poniedziałek, 07 czerwca 2010
Bretońskie galettes

Gryczane naleśniki, najlepsze cienkie i dobrze wysmażone. Wtedy są kruche, ale jeśli będziemy je układać w stosik, zmiękną i staną sie bardziej elastyczne. Natomiast na drogi dzień według mnie tracą swój urok, są łamliwe i nie tak smaczne jak po usmażeniu. Przepis znalazłam w książce H. Szymanderskiej "Naleśniki, pierogi, krokiety".

Składniki:

50 dag mąki gryczanej

1 jajko, sól

1,5 szklanki zimnej, ale przegotowanej wody (dałam nieco więcej)

7 dag mąki pszennej

1 szklanka cydru (jabłecznika) lub mleka (dałam troche więcej)

2 łyżki oleju

 

Do miski przesiać mąkę gryczaną, wbić jajo, dodać sól i, mieszając drewnianą łyżką, stopniowo wlewać zimną wodę i wsypywać przesianą mąkę pszenną, ucierać (lub miksować) ok. 10 minut, przykryć, zostawić na noc. Następnego dnia wlać wino jabłeczne (lub mi olej. Ponownie bardzo dokładnie wymieszać, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Usmażyć cienkie naleśniki.

Bretońskie naleśniki można nadziewać przeróżnymi farszami, wykorzystując przepisy na farsze do pierogów, ale także mięsnym lub warzywnym ragout, łososiem, pikantnymi kiełbaskami (np. polską pieprzową )pastami z tuńczyka. Najpopularniejszym bretońskim nadzieniem są plastry szynki z połówkami jaj ugotowanych na twardo i kawałkami sera grujer.Ja natomiast jadłam je z pieczarkami podsmażąonymi z cebulką i boczkiem wędzonym, a także z białym serem na słodko i dżemem z czarnej porzeczki.

Smacznego!

15:26, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (8) »
piątek, 04 czerwca 2010
Placki z tofu

Bardziej mi tu pasuje nazwa "kotlety z tofu":)) Ale jak by ich nie nazwać, smakują pysznie! Przepis znalazłam, w książce Biruty Markuzy "Omlet, placki, racuchy" i z konieczności odrobina go zmodyfikowałam. Białe tofu zastąpiłam wędzonym, a orzechy włoskie , grubo zmielonymi pestkami słonecznika. Dodałam również jajko, bo masa nie była zbyt plastyczna, byc może była to wina tofu wędzonego. polecam , nie tylko wegetarianom.

Składniki:

40 dag białego tofu (zastąpiłam wędzonym)

2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (zastąpiłam je słonecznikiem)

5 łyżek bułki tartej

2 łyżki startego żółtego sera (łatwo topliwego)

łyżka startego parmezanu

łyżka sosu sojowego

sól, pieprz

od siebie dodałam 1 duże jajko

dodatkowo:

olej do smażenia

zielona sałata

keczup+kwaśna śmietana

 

Ser tofu rozdrobnić widelcem i utrzeć w misce drewnianą łyżką. Dodać wszystkie wymienione składniki - wyrobić na spójną masę. Formować niewielkie placki i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na ciemnozłoty kolor. Podawać od razu z zieloną sałatą i różowym sosem przygotowanym z kwaśnej śmietany i keczupu. Dobrze, przyznam sie....zajadałam je z chlebem posmarowanym masłem:-)

Smacznego:-)