Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
wtorek, 30 czerwca 2009
Naleśniki z makiem i sosem truskawkowym

Przepyszne na ciepło i na zimno. Dodatek budyniu do ciasta, sprawia, że naleśniki zyskują fajny posmak. Również w czasie smażenia bardzo ładnie pachną:)) Także mak nadaje ciekawy smak, a sos truskawkowy dopełnia calości. Gorąco polecam!

Składniki:

Ciasto:

1 budyń o smaku bananowym lub waniliowym

1 szklanka mleka

1/2 szklanki mąki

2 jajka

1 łyżka maku( u mnie czubata)

szczypta soli

Farsz:

250 g białego sera

100 ml słodkiej śmietanki (lub dobrego, gęstego jogurtu)

cukier (do smaku)

Sos truskawkowy:

500 g truskawek (mogą bć mrożone)

cukier puder

 

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Nastepnie smażymy

cienkie naleśniki.

Ser miksujemy ze smietaną i cukrem. Również truskawki miksujemy, dosładzamy do smaku.

Usmażone naleśniki smarujemy serkiem, składamy w chusteczkę. Zapiekamy 10-15 minut. Podajemy polane sosem truskawkowym.

 l

Polecam również:

Naleśniki w sosie truskawkowym - pyszne i eleganckie;

czekoladowe naleśniki z truskawkami - pyszny śmietankowy serek z truskawkami i mniamuśne ciasto czekoladowe z maslanką

Pancakes w sosie truskawkowym - pyszne o bananowym smaku

niedziela, 28 czerwca 2009
Naleśniki w sosie truskawkowym

Pyszne, mięciutkie, zatopione w słodziutkim sosie naleśniki. Idealne na deser dla gości.

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

1/2 l mleka

30 dag mąki

2 jajka

szczypta soli

Sos:

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

10 truskawek

1/2 pomarańczy

25 ml amaretto

Do dekoracji:

lody

bita smietana

listki świeżej mięty

cvukier puder

 

Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Smażymy cienkie nalesniki.

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier i chwilę smażymy, aż cukier się skarmelizuje. dodajemy truskawki, podgrzewamy mieszając.

Na sos wykładamy złożone w trójkąt naleśniki, wyciskamy sok z pomarańczy. dusimy przewracając kilka razy, aż nalesniki przejdą sosem truskawkowym. Dodjemy amaretto.

Naleśniki wykładamy na oprószony cukrem pudrem talerz, polewamy sosem truskawkowym, dekorujemy lodami, bitą śmietaną i miętą.

l

sobota, 27 czerwca 2009
Motyl naleśnikowy

Tym razem coś pysznego i fajnego dla dzieci:-)

Składniki:

1 szklanka mleka

1 szklanka mąki

1 jajko

2 łyżki oleju

1/3 szklanki wody

szczypta soli

łyżeczka cukru

Nadzienie I:

1 szklanka truskawek

cukier

NadzienieII:

serek waniliowy

1/2 szklanki jagód (mogąbyć mrożone)

Dekoracja:

bita smietana lub serek waniliowy

po kilka truskawek i jagód

 

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na pół godziny, a następnie smażymy naleśniki.

Truskawki smażymy z cukrem na wolnym ogniu. Odlewamy nadmiar soku. Serek mieszamy z jagodami.

Trzy nalesniki smarujemy truskawkami. Jeden zwijamy w rulon,a dwa w chusteczkę. Dwa następne smaruje,my serkiem i składamy również w chusteczkę. Składamy motyla. Dekorujemy śmietaną lub serkiem i owocami.

lJagodowo nam!

środa, 24 czerwca 2009
Czekoladowe naleśniki z truskawkami

Pyszne naleśniki na maślance. O wiele lepsze od tych na mleku. Nawet zimne bez nadzienia są przepyszne. Na środku elastyczne,  na bokach kruchusieńkie. Całe szczęście, że usmażyłam podwójną porcję, bo zjadłam mnóstwo bez nadzienia:-). Przepis znalazłam na blogu Edysi 79.

Składniki:

na naleśniki

3 jajka

1 szklanka maki

2 czubate łyżki cukru pudru(może być zwykły)

2 łyżki kakao

1 i 1/4 szklanki maślanki

2 łyżki stopionego masła

szczypta soli

na nadzienie

500 g twarożku smietankowego

cukier puder do smaku (może być zwykły)

truskawki

na mus

truskawki

cukier (może być puder)

 

Jajka wbić do miski, ubić lekko ze szczyptą soli. Nadal miksując stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z cukrem i kakao na przemian z maślanką, na końcu wlać stopione masło. Miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić do lodówki na godzinę pod przykryciem. Po tym czasie usmażyć naleśniki.

Twarożek rozetrzeć z cukrem wg uznania, delikatnie wymieszać z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.

W blenderze zmiksować część truskawek z cukrem na gładki mus.

Usmażone naleśniki smarować masą z sera i trudskawek, składać w trójkąty, polać musem truskawkowym. Pyszne są również odsmażane!

l

poniedziałek, 22 czerwca 2009
Kolorowe naleśniki z paluszkami krabowymi

Uwielbiam paluszki krabowe, dotychczas dodawałam je do sałatek lub smażyłam w cieście. Otulone ciastem nalesnikowym, w towarzystwie chrupiącej rzodkiewki i ogórka, smakują równie dobrze.

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

łyżka oleju

3 jajka

szczypta soli

Sałatka:

rzodkiewki

ogórek zielony

paluszki krabowe

odrobina majonezu

sól

 

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Odstawiamy przynajmniej na 1/2 godziny do lodówki, a następnie smażymy naleśniki(cienkie lub grube-wg gustu). Trzymamy w cieple lub podgrzewamy przed podaniem.

Na sałatkę kroimy(wg uznania) paluszki i warzywa, następnie mieszamy je z niewielką ilością majonezu. Nakładamy sałatkę na ciepłe naleśniki, zwijamy w rożki lub składamy na pół.

22:07, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (4) »
niedziela, 21 czerwca 2009
Nalesniki kokosowe z owocami

Uczta dla oczu i podniebienia. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale zimne też niczego sobie. Można je również zabrać do pracy, osobno spakować naleśniki i osobno owoce. Większość firm ma już w swojej kuchni kuchenkę mikrofalową, więc wystarczy podgrzać naleśniki, zawinąć w nie owoce, zalać ulubionym jogurtem i ......zajadać ze smakiem!

Ciasto:

20 dag maki

2 jajka

szklanka mleka kokosowego (z puszki)

szklanka śmietanki 12%

łyżka wiórków kokosowych do ciasta i 3-4 łyzki do dekoracji

sól

olej do smażenia

jogurt owocowy do polania

Farsz:

2 banany

sok z cytryny

torebka cukru waniliowego

4 połówki brzoskwiń z puszki

7 plastrów ananasa( z puszki lub świeżego)

20 dag truskawek lub innych miękkich owoców

 

Ciasto: mąkę, jajka, mleko kokosowe i smietankę zmiksować. Dodać łyzkę wiórków kokosowych oraz szczyptę soli. ciasto odstawić

Farsz: banany pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Pokroić pozostałe owoce. Pozypać cukrem waniliowym do smaku.

Ciasto zamieszać i na rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni usmażyc cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Na plackach układać przygotowane owoce, składać w trójkąty. Posypać wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni. Podawać polane owocowym jogurtem.

l

sobota, 20 czerwca 2009
Pancakes w sosie truskawkowym

 Mięciutkie, rozpływające się w ustach pankejki o lekkim posmaku bananowym, zalane przepysznym sosem truskawkowym. Przepis znalazłam na blogu Fantazje kulinarne Magdy K.

Składniki:

2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

2 jajka

1,5 szklanki maslanki lub mleka

80 g rozpuszczonego masła

3 łyżki cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 banan pokrojony na małe kawałeczki

składniki na sos:

truskawki

cukier

 

Wszystkie składniki na pankejki porządnie miksujemy. Smażymy małe placuszki na suchej patelni. Polewamy obficie sosem.

sos: truskawki i cukier miksujemy)kilka truskawek możemy drobno pokroić).

 l

 

czwartek, 18 czerwca 2009
Naleśniki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i czerwonym pesto

Kolejny fajny przepis Oczka na naleśnki . Pierwszy raz jadłam czerwone pesto i szczerze mówiąc bardzo mi zasmakowało. Tzn, samo niekoniecznie, ale w połączeniu z kaszą gryczaną bardzo:-) Jadłam i jadłam ten farsz, aż zaczęłam się obawiać, że nie wystarczy do naleśników.

Składniki:

ciasto:

2 szklanki maki

1/2 szklanki wody

1 1/2 szklanki mleka

3 jajka

szczypta soli

Nadzienie:

pesto czerwone

pomidory suszone

 kasza gryczana

posiekane listki bazylli

 

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na min. 1/2 godziny do lodówki, następnie smażymy naleśniki (cienkie lub grube wg uznania).

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, dodajemy pesto, posiekane pomidory i bazylię. Dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy jak krokiety. Takie naleśniki doskonale nadają się do odsmażania, ale również znakomicie smakują na zimno, można je pokroić , np. na połówki lub roladki.

18:51, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (4) »
wtorek, 16 czerwca 2009
Makaron naleśnikowy z truskawkami

Ostatnio przeglądałam ulubione blogi i znalazłam super przepis na wykorzystanie naleśników. To taka moja odskocznia od tych z nadzieniem. Danie jest szybkie, proste i bardzo smaczne. Zasmakuje dzieciom i dorosłym. Przepis znalazłam na blogu Na talerzu.

Składniki:

naleśniki(oby nie piwne i inne pikantne)

odrobina  masła

truskawki

cukier

śmietana lub jogurt, ew. listki mięty

 

Nalesniki zwijamy w rulon i kroimy w paski. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki, posypujemy cukrem. Smażymy krótko, aż cukier się rozpuści, a truskawki puszczą sok i pojawi się syrop. Wrzucamy pokrojone naleśniki, mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Na talerzu polewamy śmietaną lub jogurtem i ew. dekorujemy listkiem mięty.

 l

sobota, 13 czerwca 2009
Sajgonki

Sajgonki, to dalekowschodnie nalesniki z ciasta ryżowego. Pyszne i sycące. Nigdy dotąd nie jadłam sajgonek z farszem mięsnym, tylko z wegetariańskim. I taki właśnie podam Wam przepis.

Składniki:

20 krążków dużego papieru ryżowego

10 dag makaronu ryżowego "nitki"

8 grzybów mun

1 papryka ( lub po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej)

5 liści kapusty pekińskiej lub 2 cykorie (lub pół na pół)

3 nieduże marchewki

1 por lub 2 cebule

sos sojowy

troszkę soli

Przyprawy, np. curry, oregano, chili, pieprz, pieprz ziołowy

olej do głębokiego smażenia

 

Makaron i grzyby zalać w osobnych naczyniach wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Makaron bedzie miękki po 5 minutach, grzyby po kwadransie. Wszystkie warzywa utrzeć na tarce o dużych oczkach (kapustę mozna pokroić drobno nożem). Makaron odsączyć można też nieco go pokroić) dodać do warzyw. Następnie dodać grzyby pokrojone w paseczki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić. Jeśli warzywa puściły wodę, odlewamy ją.

Do dużego talerza wlać trochę ciepłej wody, zanurzyć w niej na chwilę każdy krążek papieru ryżowego nie zmiękczamy wszystkich krążków naraz!!!). Na miekki papier nakładamy farsz. Zwijamy jak naleśniki na krokiety. Farsz nie może wystawać, bo papier nie sklei się prawidłowo. Rozgrzac tłuszcz w głębokiej patelni albo frytkownicy. Kiedy będzie gorący, wkładać sajgonki. Oleju powinno być tyle, żeby przykrył je przynajmniej do połowy, a najlepiej całe. Smażymy je przez chwilę na złoty kolor. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Podajemy od razu, gorące, na liściu sałaty, z dodatkiem sosu słodko-kwasnego. Pyszne!

 
1 , 2