Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
sobota, 28 maja 2011
Pancakes z truskawkami

Pamiętam... to były moje pierwsze własnoręcznie usmażone pankejki. Pyszne, mięciutkie z soczystymi kawałkami truskawek. Pamiętam też, że jedna jedyna rzecz mi w nich przeszkadzała, zbyt mocno wyczuwalny posmak i aromat proszku do pieczenia, więc przy następnej okazji zmniejszyłam jego ilość do 2 łyżeczek. No i teraz smakują doskonale.

/źródło/

Pancakes z truskawkami

Składniki:

  • 250g truskawek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 75g masła, rozpuścić i ostudzić
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • bita śmietana lub cukier puder

 

Umyte truskawki pokroić w cienkie plasterki.

Przygotować ciasto, jak na zwykłe nalesniki i delkatnie łyżką wmieszać truskawki.

Na suchej patelni smażyć niewielkie placuszki. Gotowe posypać cukrem pudrem lub podać z dodatkiem bitej śmietany.

Smacznego!

20:44, andzia-35 , pancakes
Link Komentarze (9) »
niedziela, 22 maja 2011
Krokiety z farszem pieczarkowo - serowym

A miały być quesadillas, ale ciepłe dopiero co upieczone tortille tak nam smakowały, że zjadłyśmy je prawie wszystkie! No i cóż było robić. Zesmażyłam pieczarki z cebulką i poszperałam w netcie w poszukiwaniu przepisu. I tak dotarłam do przepisu Abbry. Wypróbowałam, nieco modyfikując, a teraz polecam! Naprawdę pyszny dodatek do czerwonego czystego barszczu i nie tylko.

Krokiety z farszem pieczarkowo - serowym

Składniki:

-naleśniki z ulubionego ciasta lub:

  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • oraz trochę wody lub dodatkowa ilość mleka

Farsz:

  • 1/2 kg pieczarek (lub nieco więcej)
  • 1 - 2 cebule
  • 1/2 czerwonej papryki (może być konserwowa)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 30- 40 dag żółtego sera 
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia (masło, margaryna lub olej)

dodatkowo:

  • jajko i bułka tarta do panierowania

Usmażyć naleśniki. Jeśli robicie je z ciasta z przepisu powyżej, należy wszystkie składniki zmiksować, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 1/2 godz. Następnie doolać tyle mleka lub wody, aby uzyskać satysfakcjonującą nas gęstość - pamiętając, że im rzadsze ciasto, tym cieńsze naleśniki.

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, papryke drobno pokroić (konserwową nieco grubiej), czosnek przecosnąć przez praskę. Rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie zeszklić na nim cebulkę, wrzucić pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Dodać paprykę (konserwową dodać na  koniec), a po chwili również czosnek. Wymieszać dokładnie i smażyć chwilę aż papryka straci surowy posmak. Doprawić farsz solą i pieprzem. Lekko przestudzić. Do letniego farszu dodać start żółty ser i ponownie wymieszać. Powstałym farszem smarować nalesniki, zwijać i panierować w roztrzepanym jajku, a nstępnie w bułce tartej. Podsmażyć na rumiano na niezbyt silnym, ogniu.

Smacznego!

sobota, 07 maja 2011
Naleśniki z pieczarkami

Tanie, proste i pyszne! Za przepis dziękuję Atince.

Ciasto:

250g mąki

1 jajko

250 ml mleka

woda

1/2 łyżeczki oleju

szczypta

 

Wszystkie składniki zmiksować, dodając tyle wody, aby ciasto miało odpowiadającą nam konsystencję. Odstawić na 1/2 godziny, pod przykryciem do lodówki. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.

Farsz:

400g pieczarek

1 niewielka cebula

80g żółtego sera

łyżka masla

sól, pieprz, chili

bułka tarta

 

Pieczarki zetrzeć na tarce, na średnich oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodfać pieczarki i dusić prze przykrycia do miękkości. Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem i chili. Aby zagęścić farsz dodać tartą bułkę - ok. 2 - 3  łyzek, w zależności jak bardzo wodnisty jest farsz. Dodać również starty żółty ser i dokładnie wymeszać.

Naleśniki smąrować farszem, zwinąć, a przed podaniem podsmażyć z obu stron.

Smacznego!

20:10, andzia-35
Link Komentarze (12) »