Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
niedziela, 30 maja 2010
Tort naleśnikowy z pieczarkami

Uwielbiam ten tort! Tak naprawdę uwielbiam wszystko co pieczarkowe:)

A jeszcze z dodatkiem beszamelu i sera zółtego...mmmm. Zawsze robie podwójną ilość naleśników, sosu i nadzienia, wiec mój tort jest troche większy i zawsze go troche pozostanie. Na drugi dziń kroje go w kawałki, układam na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i obsmażam z każdej strony. Taki jest najlepszy!!!

Składniki:

Ciasto:

25 dag mąki

2 jajka

2 szklanki mleka

szczypta soli

łyzka oleju

Farsz:

50 dag pieczarek

duża cebula

2 łyzki oleju

sól

świeżo mielony pieprz

Sos beszamelowy:

5 dag masła

5 dag mąki

2 szklanki mleka

10 dag startego ementalera (zazwyczaj zastępuję goudą)

sól, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

oraz -

łyzka masła do posmarowania tortu


Pieczarki cebulę drobno pokroić(można je zetrzec na tarce). Wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć.

Zrobić białą zasmażkę z masła i mąki na sos, zdjąć z ognia i rozprowadzić zimnym mlekiem. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać starty ser, wymieszać. Dodać również pieczarki z cebulą (odparowane), dusić przez chwilę, zdjąć z ognia.

Wszystkie składniki ciasta zmiksować, odstawić do lodówki na 20 minut. Następnie usmażyć  w miarę cienkie naleśniki (nie będzie to łatwe, bo ciasto jest dość gęste). w zaroodpornym naczyniu lub tortownicy ułożyć jeden naleśnik. Posmarować go grzybowym beszamelem i przykryć następnym naleśnikiem. Postępować tak, aż do wyczerpania naleśników i sosiu. Na ostatnim naleśniku położyć łyżkę masła, przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temperaturze 180st. C. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym i surówką, np. z selera naciowego.

Smacznego!

czwartek, 27 maja 2010
Słodkie placuszki z kaszy gryczanej

Przepyszne placuszki, które moge polecić każdemu z czystym sumieniem:-) U nas w domu, wszyscy sie nimi zajadali. Są doskonałe na pierwsze lub drugie śniadanie z dodatkiem dżemu (najlepiej jakiegos kwaskowatego), a dodatkiem bitej śmietany będą super propozycja na pyszny deser. Przepis znalazłam na blogu W kuchennym oknie.Polecam gorąco!

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej (suchej)

3 łyżki maki pszennej

3 jajka

4 łyzki cukru pudru

1/4 łyzeczki sody

1/4 łyzeczki soli

ponadto:

dżem jezynowy, jagodowy, poziomkowy, wiśniowy lub inny ulubiony

bita śmietana (opcjonalnie)

 

Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku, przekładamy do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Można ją odcedzić pozostawić pod przykrywką do ostudzenia, a nawet na calą noc. Mieszamy, mąkę, żółtka, sode, sól, cukier puder i kaszę, a następnie dodajemy ubita na sztywno piane z białek. Delikatnie mieszamy, drewniana łyzką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący nakładamy łążką ciasto, formując dość grube placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z ulubionym dżemem i ew. z bitą śmietana. Pychota, mniam!

Smacznego!

wtorek, 25 maja 2010
Naleśniki z fetą i szparagami

Co zrobić , gdy pozostanie nam kilka nalesników? Najprościej posmarować je ulubionym dżemem, albo też prosto, posmarować fetą, posypać natka i zapiec na patelni z ugotowanymi lub odsączonymi z zalewy szparagami. Oczywiście, pod warunkiem, że lubicie szparagi. Ja przyznam sie szczerze, nie darze ich jakimś ogromnym uczuciem, ale czasem lubie je zjeść, najlepiej właśnie z fetą, która dodaje im ostrości:-)

Składniki

usmażone naleśniki (według ulubionego przepisu)

feta

szparagi białe lub zielone (ugotowane lue słoika)

posiekana natka pietruszki

 

Na naleśnik układam fetę pokrojoną na małe kawałki, posypuje natka i układam szparagi. Składam na pól lub zawijam i podsmażam. Gotowe:-)

Oczywiście szparagi można dodać juz na talerzu, ja jednak wolę ciepłe.

smacznego!

14:28, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (4) »
sobota, 22 maja 2010
Naleśniki z nadzieniem jajecznym - przepis z kuchni staropolskiej

Festiwal kuchni staropolskiej niebawem sie zakończy, a ja jeszcze nie zdążyłam wstawić żadnego przepisu. Ostatnio brak mi na wszystko czasu, a i chęci mniejsze. Nawet tych nalesników niezbyt chciało mi sie smażyć, chociaż miałam wielką chote na nie. W końcu przemogłam sie i nie żałuje. Z tego ciasta wychodzą naleśniki cieniutkie jak bibułka, bardzo delikatne, ale nie miałam żadnych problemów z ich smażeniem. A nadzienie? Spróbujcie sami... Przepis ten znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska.1001 przepisów

Składniki:

1 szklanka mleka

1 szklanka wody(może być mineralna niegazowana)

2 jajka

2 łyżki oleju

1 szklanka mąki

szczypta soli

masło do smażenia

nadzienie:

5 -7 jajek ugotowanych na twardo

jajko surowe

2 kopiaste łyżki posiekanego koperku

2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

sól, pieprz

 

Mleko z wodą łączymy z jajkami, olejem, solą, dodajemy mąkę. Odstawiamy na 20 minut.

Przygotowujemy nadzienie: ugotowane na twardo jajka, wyjmujemy łyżeczką ze skorupek, dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy surowe jajko, koperek, śmietanę, przyprawy( nadzienie powinno mieć wyraźny, pikantny smak). Bardzo dokładnie mieszamy. z ciasta smażymy cienkie naleśniki, każdy smarujemy masą jajeczną, składamy w "chusteczkę". Tuż przed podaniem rumienimy na maśle z obu stron. Podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem zielonej sałaty, polane spienioną śmietaną lub jogurtem.

Smacznego!:-)

22:43, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (6) »
czwartek, 20 maja 2010
Placuszki z wątróbką

Uwielbiam te placuszki. Są pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno. Polecam gorąco!




Placuszki z watróbką

Składniki:

15 dag wątróbek drobiowych

8 czubatych łyżek mąki

duża cebula

2 jajka

pęczek natki pietruszki

łyzka przyprawy warzywnej

pieprz, sól

olej do smażenia

 

Wątróbke pokroić w drobniutką kostkę. Mąkę starannie wymieszać z jajkami i 2 szklankami zimnej wody.. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany(zbyt gęste można rozcieńczyć wodą, a za rzadkie zagęścić mąką). Dodać wątróbkę, posiekaną cebulę, przyprawy i natkę, dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzany na patelni olej kłaść łyżką ciasto, formując z niego nieduże placuszki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z sezonową surówką lub ogórkami małosolnymi albo na zimno.

Smacznego!

wtorek, 18 maja 2010
Omlet biszkoptowy z maki razowej

Ten omlet zajadałam dzisiaj juz po raz piąty z rzędu na śniadanie. Tak mi zasmakował. Ale juz nie chce, uuuch, ile mozna....Ale Wam polecam i to gorąco! Jest pyszny, puszysty, pomimo, ze zrobiony na bazie mąki razowej. Wyśmienicie smakuje z miodem, dżemem, ulubioną konfiturą. Doskonały na śniadanie, także drugie:-), podwieczorek, a nawet kolację. Do tego kawa zbożowa z mlekiem, mmm.....Spróbujcie, nawet miksera nie trzeba wyjmować z szafki... Przepis znalazłam na tym blogu.

Składniki:

(na 2 małe omlety lub 1 duży)

1 jajko

szczypta imbiru

szczypta soli

szczypta kurkumy

4  łyzki maki pszennej razowj

4 łyzki maki pszennej, orkiszowej lub owsianej

niepełne 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

niepełne 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej

odrobina fruktozy lub syropu z agawy (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać  dokładnie łyżką. Kefiru, dać tyle, by konsystencja ciasta przypominała gęstą śmietanę. Smażyć na gorącym oleju, na niedużym ogniu. Małe ok. 4 - 5 minut, duży ok.7 - 8 minut z jednej strony, druga strone smażymy nieco krócej.

Podajemy z ulubiona konfiturą lub dżemem, miodem lub nutellą.

Smacznego!

sobota, 15 maja 2010
Słodkie placki "rośnięte"

Drożdżowe placuszki, zupełnie inne od moich ulubionych racuchów drożdżowych, ale równie smaczne! Nie rosną zbytnio, ale za to szybko sie smażą. Bardzo smakują dzieciom. Przepis znalazłam na tym blogu. Polecam!

Składniki:

2 jajka

50g cukru

20g swieżych drożdży

300 ml mąki + 3 łyżki

300 ml mleka

sczypta soli

3 łyzki oleju

1 łyzka octu

 

Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, cukrem i 3 łyżkami maki. Odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z reszta mąki, solą, olejem, octem, dodać rozczyn. Wymieszac dokładnie. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie smażyć małe placuszki, na lekko naoliwionej patelni (smarowałam ją tyko przed pierwszym smażeniem). Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

środa, 12 maja 2010
Placki owsiane z sosem malinowym

Pierwszy raz jadłam tak pyszne placki owsiane! Nie przypominaja wcale owsianki, za to są bardzo mięciutkie, delikatne, puszyste.Mmmm...doskonałe, na gorąco i na zimno, a jeszcze ten sos....niebo w gębie! Przepis znalazłam na blogu Komarki.

Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych

1,5 szklanka mąki

1 szklanka maślanki

1,5 szklanki mleka

1/4 szklanki cukru

4 jajka

cukier waniliowy

1/2 łyzeczki soli

1 łyzeczka proszku do pieczenia

1 łyzeczka sody

sos malinowy:

1 szklanka (lub troche więcej) malin świeżych lub mrożonych

cukier do smaku

 

Płatki zalać maślanką i mlekiem, odstawić na 15 - 20 minut. Dodać resztę składników, zmiksować lub wymieszać dokładnie łyzka. Na rozgrzana patelnię wylac odrobine oleju, nalewać po 2 łyżki ciasta na 1 placek. Przy smażeniu nastepnych placków nie trzeba nalewać juz oleju. Podawać polane gorącym sosem malinowym.

Sos malinowy:

Maliny podgrzewamy w rondelku, aż zaczna puszczać sok. Dodać cukier do smaku.

Smacznego!

wtorek, 11 maja 2010
Tortille z jajecznicą

Moje ulubione, najpyszniejsze, najprostsze, najszybsze w wykonaniu. Przepis znalazłam kiedyś na blogu Kasi i co jakiś czas z niego korzystam. Kiedyś używałam tortilii z ziarnami i robiłam je podobnie jak Kasia, czyli rolowałam i przecinałam po skosie, ale teraz kiedy poznałam smak domowej tortilli...Po prostu przysmażam placek na chrupiąco, nakładam nadzienie i składam na pól. Pyyyyyyyycha!


 

Składniki:

4 tortille

6 jajek

2 łyżki masła

duża cebula

duży pomidor

6 liści sałaty

szczypiorek

sól, pieprz


Na maśle usmażyć jajecznice, z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku. Tortille podsmażyc na suchej patelni, a następnie na każdej rozłozyc duży liść sałaty, jajecznice, drobno posiekana cebulę i drobno pokrojonego pomidora. Całość zawinąć i ew. przekroić po skosie, lub złozyc na pól.

smacznego!

15:47, andzia-35 , tortille
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 10 maja 2010
Tortille pszenne II

Tym razem przygotowałam je z wody zamiast mleka i smalcu zamiast masła, również dodatek proszku był zbędny.

Wyszły równie pyszne, co poprzednie. Ciasto super sie zagniata, szkoda tylko, że trudniej sie je wałkuje od przygotowanego według przepisu poprzedniego i niestety jest bardziej delikatne. Ale i tak gorąco je polecam! Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyzeczki soli

3 łyżki smalcu

2/3 szklanki wody

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Wodę podgrzewamy ze smalcem, do momentu, aż smalec sie roztopi. Wlewamy wodę (nie studzimy jej) do mąki z solą i mieszamy drewniana łyżką. Jak trochę przestygnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy luźno folią i odstawiamy na 1 godzine.

Następnie ciasto dzielimy na 16 równych części, formujemy kulki w dłoniach i odstawiamy na minimum10 minut (należy przykryć je wilgotną ściereczką, aby nie obeschły). Kolejno wałkujemy ciasto na cieniutkie placki i układamy je jeden na drugi, przesypując mąka. Placki układamy na rozgrzanej, suchej patelni . Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni sie pęcherzami  i pokryje brązowymi , należy przewrócic na druga strone i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy sie jeszcze bardziej i znów pokryje sie brązowymi plamkami, tym razem z drugiej strony. Jeszcze raz przewrócic na druga strone i po 15 - 30 sekundach zdjąć z patelni. Gotowe tortille układać w stosik. Jeśli mamy trudności ze zwijaniem tortilli, należy zawinąć ją w wilgotną ściereczke.

Smacznego!

21:19, andzia-35 , tortille
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2