Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
środa, 24 marca 2010
Naleśniki w paski

Wczoraj zrobiłam sobie małą rundkę po ulubionych blogach kulinarnych i na blogu Ivon znalazłam przepis na proste i efektowne naleśniki. Oczywiście dzisiaj wypróbowałam go i....teraz szczerze Wam polecam. Smakują super, nawet bez dodatków. Dzieci na pewno je polubią:))

Składniki:

1 szklanka maki tortowej

2 jajka

szczypta soli

5 łyzek cukru (lub mniej, według uznania)

2 szklanki mleka

2 łyżki oleju

kakao (dałam troche zwykłego ciemnego i troche słodkiego)

 

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Powstałe ciasto zostawiamy na pół godziny w lodówce. Następnie odlewamy 125 ml ciasta do małej miseczki, dosypujemy kakao i dokładnie miksujemy.

Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem, a następnie wylewamy na nią cienkim strumyczkiem ciasto ciemne, tworząc kratkę, chwile podsmażamy i wylewamy na to porcję ciasta jasnego.

Smażymy z obu stron.

Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami lub same.

Smacznego:))

wtorek, 02 marca 2010
Cong You Bing

Robiłam w styczniu JiaChang Bing, czyli chińskie naleśniki z sezamem i tak mi bardzo zasmakowały, że postanowiłam wypróbować wersję ze szczypiorem. Też były przepyszne!!! Bardzo gorąco polecam!

Składniki na 5 porcji:

500g mąki pszennej

olej roślinny

sól i ew. pieprz

pęczek posiekanego szczypiorku

 

450g mąki zagniatać z dodatkiem 200 ml wody tak długo, aż ciasto będzie gladkie, lśniące i przestanie się lepić do dłoni (ew. dolać jeszcze odrobinkę wody). Gotowe ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło.

Blat posypać 50g mąki, wyrobić na nim ciasto jeszcze raz i uformować z niego duży, cienki placek.

Placek posmaropwać olejem i oprószyć solą i pieprzem, nałożyć posiekany szczypiorek. Placek zrolować i pokroić na 5 kawałków. Z każdego kawałka utworzyć pasek długości 20 cm.

Każdy pasek przytrzymywać z jednej strony palcami i skręcać od drudgiej w spiralę. Spiralę ostrożnie ścisnąc i uformować z niej okrągłe ślimaki o grubości ok.25 mm. Patelnię rozgrzać na słabym ogniu i kolejno, na średnim ogniu smażyć naleśniki na oleju 2 min z każdej strony.

Usmażone naleśniki przechowywać w piekarniku w temp. 50st.

Podczas jedzenia bierze sie naleśnik do ręki i lekko nim potrząsa. Dzięki temu poszczególne warstwy rozklejają się, a z ciasta wydobywa się smakowity aromat.

 

Smacznego:-)