Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
sobota, 04 grudnia 2010
Dyniowe racuszki

Bardzo fajne placuszki, z których smażeniem nie miałam żadnych problemów. Bez problemu przewracałam je na drugą stronę, nie rozwalały się. Do ciasta dodałam nieco więcej curry, bo uwielbiam tę przyprawę. Polecam!

/źródło: W kuchni Usagi/

Dyniowe racuszki

Składniki:

350g dyni obranej i wypestkowanej

2 jajka

8 łyżek mąki

kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki

1/4 łyżeczki mielonego chili

1/4 łyzeczki tartej gałki muszkatołowej

1/4 łyzeczki curry

sól, pieprz

2 łyzeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

olej do smażenia

 

Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie odcisnąć dokładnie. Dodać drobno posiekana zieleninę oraz przyprawy. Jajka ubić trzepaczką, dodać do dyni, wsypać również mąkę. Wedle uznania doprawić i dodać koncentrat pomidorowy.

W wersji szybkiej - wszystkie składniki zmiksować.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, krótko, placuszki szybko nabierają złotego koloru. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Podawać z ulubionym sosem: czosnkowym, słodko - kwaśnym, pomidorowym, do wyboru.

Smacznego:-)