Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
niedziela, 27 grudnia 2009
Bliny na zakwasie

Jakiś czas temu zobaczyłam na blogu Anitki przepis na rosyjskie bliny na zakwasie.

Rosjanie jak podaje wikipedia, spożywają je w szczególnie dużych ilościach w okresie ostatków, w tygodniu poprzedzającym Wielki Post. zwanym maslenica, czyli tydzień naleśniowy. Bliny maja również symboliczne znaczenie w tradycjach rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Ich okrągły , pełny kształt symbolizuje pełnie i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapety blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.

Bliny można podawać z przeróżnymi dodatkami. Do tych, pasują słodkie, np. miód, śmietana, jogurt, syrop klonowy, dżem, świeże owoce jagodowe. Gorąco polecam!

Składniki:

250g zakwasu

1 łyżka miodu

1-2 łyzki oleju

1 jajko, lekko ubite widelcem

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Jeśli zakwas jest wyjęty bezpośrednio z lodówki, zostawić go na 10-20 minut w temp. pokojowej.

Wymieszać wszystkie składniki w misce (łyżką). Ciasto powinno mieć konsystencję jak średnio gęsta smietana, jesli jest zbyt rzadkie należy dosypać trochę maki. Nakładać po jednej łyżce ciasta na placek. Bliny smażyć z dwóch stron na lekko posmarowanej olejem i dobrze nagrzanej patelni, na średnim ogniu. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.


15:02, andzia-35 , bliny
Link Komentarze (12) »
niedziela, 20 grudnia 2009
Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami

Tym razem postanowiłam wypróbować inny przepis na ciasto naleśnikowe i muszę szczerze stwierdzić, że jest pyszne, delikatne, miękkie, godne polecenia.

Składniki:

ciasto:

2 szklanki słodkiego mleka

1/2 szklanki letniej wody

ok. 30 dag mąki pszennej

1 jajko*

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyzeczka soli

2 łyżeczki cukru kryształu

2 -3 łyzki oliwy

Wszystkie składniki zmiksować. Usmażyć naleśniki.

nadzienie

1 kg kapusty

2 cebule

30-50 dag pieczarek lub 2 -3 dag suszontch grzybów

tłuszcz, sól

pieprz

Kapustę pokroić na kawałki, ugotować, odcisnąć, dość dobrze wodę, zmielić w maszynce o grubym sitku. Pieczarki zetrzeć i usmażyć. Jeśli używamy suszonych grzybów, to przeddzień nalezy je namoczyć(np. na noc), po czym ugotować i zmielić w maszynce o drobnym sitku lub drobno pokroić. Cebule również drobno pokroić i usmazyc. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać. Nakladac na nalesniki, zwijac w rulony. Mozna obtoczyc w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smazyc z obu stron. Podawać z barszczem czerwonym(czystym) lub sosem grzybowym.

*można osobno ubić białko i delikatnie domieszać do ciasta

Smacznego:-)

/źródło:"173 specjały siostry Anastazji"/

19:09, andzia-35 , krokiety
Link Komentarze (8) »
wtorek, 08 grudnia 2009
Naleśniki kawowe

Idealna propozycja dla kawoszy. Pysznie smakują zarówno na słodko, jak i z wytrawnym farszem. Gorąco polecam!

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki

2 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżki masła

1 łyżka oleju

2 łyżki kakao

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

szczypta soli

nadzienie:

do wyboru: owoce (świeże lub z puszki),

bita śmietana, syrop owocowy, farsz mięsny, farsz jajeczny(z jajek ugotowanych na twardo), słodki lub pikantny twarożek

ew. cukier puder do posypania

 

Przesiana mąkę wymieszać z kawą i kakao, dodać szczyptę soli. Jajka umyć, rozkłócić, połączyć z mąką. Masło stopić i wraz z mlekiem oraz olejem stopniowo dodawać do ciasta, wciąż mieszając, aż będzie miało konsystencję śmietany. Rozgrzać patelnię i smazyć cienkie naleśniki, po zdjęciu z patelni trzymać je w cieple. Po usmazeniu wszystkich, wypełnić kazdy nalesnik farszem i złozyc w chusteczkę. Ew. posypac cukrem pudrem.

czwartek, 03 grudnia 2009
Placuszki piernikowe z karmelizowanymi pomarańczami

Pyszne placuszki pachnące piernikiem, podane z karmelizowanymi pomarańczami i polane sosem karmelowo - pomarańczowym.....mmmmmm......zjadłabym jeszcze:))

 

Składniki:

260g mąki

1,5 - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia(według mnie 2łyzeczki wystarczy )

2 łyzeczki przyprawy do piernika

20 g drobnego cukru

1 jajko

320 ml mleka (jesli ciasto jest zbyt gęste, można dolać nieco więcej)

75 g masła roztopionego i ostudzonego

 

1-2 duże pomarańcze, 3 łyżki cukru i łyzka masła

 

Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem.
W drugiej misce zmiksować jajko, mleko i masło. Powoli wsypywać suche składniki, miksować do całkowitego połączenia się wszystkich składników.

Patelnię z powlekanym dnem (na stalowej mogą się przypalać) rozgrzać z odrobiną oleju. Łyżką wlewać porcje ciasta i smażyć na złoto z obu stron (ok. 1 minutę na stronę).
Najlepiej smażyć placuszki na prawie suchej patelni, bez tłuszczu.
Ułożyć na talerzu, przykryć folią aluminiową, żeby za szybko nie stygły i dokończyć smażenie.

Pomarańczę obrać ze skóry, pokroić na cienkie plastry.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i trzy łyżki cukru - kiedy się skarmelizuje, włożyć plastry pomarańczy i smażyć je ok. pół minuty z każdej strony.
Podawać z placuszkami.

Przepis zaczerpnęłam ze strony Liski i dołączam do akcji

Smacznego:-)

19:09, andzia-35 , pancakes
Link Komentarze (7) »