Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
sobota, 27 listopada 2010
Placuszki biszkoptowe z kaki

Wyśmienite placuszki, delikatne, cytrynowe z plastrem kaki na dokładkę:) Bardzo gorąco polecam!

/źródło: W kuchennym oknie/

Placuszki biszkoptowe z kaki

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100g maki pszennej
  • 2 łyzki smietany lub mleka
  • 2 łyzki wody
  • 1 - 2 dojrzałe owoce kaki
  • kilka kropli aromatu cytrynowego (lub soku z cytryny)
  • sok z cytryny

dodatkowo:

  • konfitura brzoskwiniowa
  • olej do natłuszczania patelni

 

Kaki obieramy i kroimy w cienkie  i skrapiamy sokiem z cytryny. Do jednej miski wlewamy białka oddzielone od żółtek, wsypujemy szczyptę soli. Do drugiej miski wrzucamy żółtka, wodę, śmietanę lub mleko, cukier, aromat lub nieco soku z cytryny oraz przesiana mąkę. Białka ubijamy na sztywną piane. Składniki w drugiej misce dokładnie miksujemy, następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy drewnianą łyzką.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy troche oleju, rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz kładziemy po 1 łyżce ciasta na 1 placek, na każdy nakładamy plasterek kaki, przykrywamy niewielką ilością ciasta. Smażymy z obu stron an złoty kolor. Podajemy polane podgrzaną konfiturą brzoskwiniową.

smacznego:-)

czwartek, 18 listopada 2010
Puszyste placki z dyni z serem feta

Delikatne, puszyste, lekko słodkie i słone. Pyszne, ale tylko niezwłocznie po upieczeniu, później (według mnie) tracą swój urok:) Polecam!

/źródło: Kalejdoskop kulinarny/

Puszyste placki z dyni i sera feta

Składniki:

1 kg dyni

5 łyzek maki pszennej

3 jajka (nieduże)

250g sera feta

3 łyżki posiekanego koperku

sól

pieprz

olej do smażenia

2 łyżki posiekanych pestek dyni

 

Dynię obrać, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w większe kawałki, oprószyć solą, odstawić na 30 minut. Ser pokroić w kostkę.

Kawałki dyni osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie bardzo dobrze odcisnąć. Przełożyć do miski, dodać mąkę, połowę sera, 2 łyżki koperku, wbić jajka, wyrobić na jednolitą masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Olej rozgrzać na patelni. Łyżką nakładać masę dyniowo - serową. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu (odsączone na ręczniku papierowym), posypane pestkami dyni, koperkiem i serem.

Smacznego:-)