Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
niedziela, 29 listopada 2009
Niemieckie naleśniki z Milwaukee

Tak naprawdę, to jeden przepyszny, jabłkowy naleśnik.Przepis pochodzi z książki "Smaki Ameryki" J. Futkowskiej i M. Walęckiej-Zdroik. Polecam gorąco!


Składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mleka

łyżka masła roślinnego

4 jaja

2 jabłka

3 łyżki masła

po łyżce cynamonu i cukru

sól

cukier  puder do posypania

Obrane jabłka pokroić w kostkę, udisic na teflonowej patelni, ostudzic. zmiksować make z maslem roslinnym, dodac mleko i sol. stale mieszajac, wbijac po jednym jajku. Gdy masa bedzie gładka, wlozyc jablka. w naczyniu do zapiekania, rozpuscic lyzke masla i wlac do iego ciasto z jablkami. smazyc na zlocisty kolor, podnoszac od czasu do czasu lopatka brzegi placka, by rzadkie ciasto spłynelo. gdy ciasto sie zetnie, naciac je na srodku w "X". Naciecie posypac cukrem wymieszanym z cynamonem i polozyc na nim 2 łyzki masła. Placek wsatawic na 12 min do piekarnika nagrzanego do 220 st. Podawac posypany cukrem pudrem lub polany syropem.

Przepis ten bierze udział w akcji

piątek, 27 listopada 2009
Naleśniki oladkowe

Wypróbowałam ostatnio dwa nowe przepisy i.....katastrofa. Oba do bani. Dlatego dzisiaj podam przepis na naleśniki, który znam od kilka lat. Przepis niezawodny. Naleśniki wychopdzą grube i mają lekki posmak jogurtu lub kwaśnego mleka (w zależności, od tego czego użyjemy), ja zazwyczaj używam kwaśnego koziego mleka. Takie naleśniki można również zrobić na bazie śmietany.

Składniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu

2 jaja

sól

łyżka stopionej margaryny

 

Wszystkie składniki zmiksować. Smazyć grube nalesniki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. owocami, polane sokiem owocowym lub po prostu obficie posypane cukrem pudrem. Można tez je podać z dodatkami wytrawnymi.

/źródło:"Nalesniki, pierogi, krokiety" Hanny Szymanderskiej"/

czwartek, 19 listopada 2009
Krokiety z mięsem, pieczarkami i kiszona kapustą

Malta narobiła mi apetytu na krokiety. W domu miałam zapas kapuchy kiszonej, mrożone pieczarki i mięso. Za jakiś czas zajadałam się szybkimi, pysznymi krokietami.

Naleśniki:

2 szklanki maki

1,5 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

2 jajka

sól

świeżo zmielony pieprz

2 łyżki oleju

Z podanych składników przygotować ciasto i odstawić je do lodówki na 1/2 godziny. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.

Nadzienie:

40 dag pieczarek

40 dag miesa mlekonego

30 dag kiszonej kapusty

1-2 cebule

sól, pieprz

cukier i ew. vegeta

ew. trochę przecieru pomidorowego lub startego żóltego sera

a także

jajko i bułka tarta


Nadzienie:

Na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną cebulę, posypać szczyptą cukru i ew. vegetą dodać pokrojone pieczarki. Do miękkich pieczarek wrzucić mięso, usmażyć. Osobno ugotować kapustę. Ostudzoną odcisnąć i pokroić, dodać do mięsa i pieczarek, Wymieszać dokładnie, doprawić. Ew. dodać ser żółty lub trochę przecieru. Nadzieniem smarować naleśniki, zwijać, obtaczać w rozbełtanym jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z czystym czerwonym barszczem.

Smacznego!

 

 

 

20:27, andzia-35 , krokiety
Link Komentarze (8) »
wtorek, 10 listopada 2009
Czekoladowe pancakes

Najlepsze na ciepło, ze smietanka, sosem czekoladowym lub karmelowym. Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki.

Składniki:

2 duże jajka

1 szklanka mleka

3 łyzki oleju

1,5 szklanki maki

1/3 szklanki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

pół łyzeczki soli

pół szklanki chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady

Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować, dodać kawałki czekolady, wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron, odwracając na drugą stronę, gdy zobaczymy pęcherzyki powietrza na placku.

20:42, andzia-35 , pancakes
Link Komentarze (2) »
środa, 04 listopada 2009
Drop scones

Szkockie pancakes, takie zwykłe, cienkie placuszki. Całkiem smaczne, również na zimno. Można podawać z ulubionymi dodatkami, np.śmietanką, jogurtem, kefirem czy syropem owocowym, choć same też są smaczne. Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki.

Składniki na 10-12 placków:

110 g mąki pszennej

pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

25 g drobnego cukru

1 jajko, roztrzepane

150 ml mleka

 

Wszystkie składniki zmiksować. smażyć niewielkie placuszki na lekko naoliwionej patelni.

20:15, andzia-35 , pancakes
Link Komentarze (1) »