Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
czwartek, 25 lutego 2010
Racuszki podlaskie

Placuszki marchewkowe, tanie, niezupełnie łatwe w wykonaniu, ale bardzo smaczne. Przepis znalazłam w książce Bożeny Dykiel "Moje sekrety kulinarne, czyli jak robić, żeby sie nie narobić". Następnym razem zrobię je z młodej marchewki...

Składniki:

1kg marchwi

5 dag mąki

1 duże jajko

proszek do pieczenia

sól

olej do smażenia

dodatki:

gęsta śmietana i dżem morelowy

 

Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko, mąkę, po szczypcie proszku do pieczenia i soli. Zagnieść ciasto, a następnie formować owalne placuszku i smażyć do zrumienienia. Podawać ze śmietaną i dżemem morelowym.

Smacznego:-)

piątek, 19 lutego 2010
Kupterma

Tatarskie, słodkie placuszki drożdżowe z kaszą manną. Mięciutkie, delikatne, najlepsze ciepłe, z ulubionymi dodatkami albo same. Przepis znalazłam na blogu Tak sobie pichce. Bardzo gorąco polecam!

Składniki:

500 ml mleka

100g masła

2 jajka

1/4 łyżeczki soli

1/3 - 1/2 szklanki cukru (część cukru mozna zamienić na cuekier waniliowy)

1i 1/2 szklanki kaszy manny

1 szklanka maki

7g drożdży instant

Mleko z masłem podgrzewać, aż do rozpuszczenia masła, a następnie ostudzić do temp. pokojowej. Następnie dodać resztę składników i dokładnie zmiksować. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć na niewielkiej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub same.

sobota, 13 lutego 2010
Silver dollar z jagodami i cynamonem

Malutkie amerykańskie placuszki, nazwane od rozmiarów srebnej monety srebnymi dolarami. Przepis znalazłam w książce Kathryn Hawkins "Zapraszam na naleśniki. 100 smaków ze świata".

Składniki:

25 dag mąki pszennej

1 yżeczka cynamonu

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyzeczki soli

4 łyżki oleju roślinnego

1 jajko

250 ml mleka

9 dag jagód(rozmrożonych, jeśli mrożone;użyłam ze słoika)

syrop klonowy lub miód do polania

 

Przesiej do miski mąkę, cynamon, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Zrób pośrodku wgłębienie. Wlej 3 łyżki oleju, jajko, mleko i wymieszaj drucianą trzepaczką na gęste, gładkie ciasta (ja po prostu zmiksowałam je). Dodaj jagody i wymieszaj, leciutko i chwilę. Podgrzej patelnię i posmaruj olejem. Nakładaj tyle ciasta, żeby tworzyło placuszki o średnicy ok. 5cm(ok. 1 łyzki ciasta). smaż na umiarkowanym ogniu, aż na powierzchni pokażą się bąble. Wsuń pod placuszka łopatkę, przewróć i zrumień drugą stronę. W trakcie smażenia placuszek powinien zrobić się grubszy. Podawaj na ciepło, polane syropem klonowym lub miodem.

Smacznego!!!

10:08, andzia-35 , pancakes
Link Komentarze (6) »