Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
sobota, 29 stycznia 2011
Dosa

Dosa to indyjskie naleśniki. Same w sobie nie są zbyt smaczne, ale z dodatkami fajnie smakują. Najlepsze są dobrze zarumienione, cienkie i gorące, podane od razu po usmażeniu.

Dosa

Składniki:

  • 1 cebula przekrojona na pól
  • 200g surowego ryżu
  • 120g czarnej soczewicy
  • olej
  • sól

 

Wsypujemy ryż i soczewicę do 2 osobnych naczyń, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 10 godzin.

Wodę wylewamy. Osobno miksujemy ryż i soczewicę, dodając do nich trochę wody, by powstało gęste, gładkie i płynne ciasto (jeśli połączymy składniki przed zmiksowaniem, ciasto nie będzie wystarczająco gładkie). Ja zmieliłam je w młynku.

Długo mieszamy oba ciasta, aż powstanie z nich całkowicie jednolita masa. Możemy poprawić jej konsystencję odrobiną wody. Następnie solimy i odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce, by ciasto sfermentowało. Ciasto powinno nieco urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki.

Stawiamy na ogniu dużą patelnię i smarujemy ją połówką cebuli maczanej w oleju. Nakładamy ciasto, rozprowadzając je na całej patelni i smażymy z obu stron jak zwykły naleśnik. Gotowe porcje zsuwamy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Podajemy gorące, przyprawione czatnejem, curry lub innym wybranym sosem. Jeśli oprócz tego przygotowaliśmy jeszcze inne danie, dosa może pełnić funkcję chleba.

Smacznego!

czwartek, 20 stycznia 2011
Placuszki bananowe z czekoladą

Bardzo łatwe, szybkie placuszki. Są cieniutkie, bo ciasto jest bez środków spulchniających, nawet białek nie ubija sie na pianę. Bardzo smaczne - także na zimno i bez dodatków, z wyrażnym posmakiem bananów, mięciutkie i wcale nie tłuste.

/źródło: White Plate/

Placuszki bananowe z czekoladą

 Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 25g płatków migdałowych
  • 150g mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 30g drobno pokrojonej lub startej na tarce czekolady
  • 2 dojrzałe banany

 

Banany rozgnieść widelcem, następnie wszystkie składniki zmiksować. Rozgrzać patelnię, jej powierzchnię spryskać olejem.

Nabierać łyżką ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) i smażyć ok. 1 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i dosmażać kolejną minutę.

Odsączać na papierowych ręcznikach i podawać jeszcze ciepłe, z kwaśną śmietaną i konfiturami.

Smacznego!

wtorek, 04 stycznia 2011
Słowackie langosze

Podobno słowackie... Tak zatytułowany przepis znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Placki doskonałe, lekkie, puszyste...smażymy je na małym ogniu, wtedy pięknie rosną. Smakują przepysznie z sosem tatarskim, albo z majonezem, posypane czosnkiem i żółtym serem, kto lubi może dodatkowo chlapnąć sobie keczupu. Pycha!

Słowackie langosze

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 opakowania drożdży w proszku
  • 2 jajka
  • zimne mleko
  • sól
  • olej
  • starty żółty ser
  • czosnek
  • majonez (najlepiej domowy) albo sos tatarski
  • keczup

 

Z mąki, mleka, jajek i drożdży i soli (ja daję 2 spre szczypty)zarabiamy ciasto (mleka dajemy tyle, aby otrzymać mięciutkie, wolne ciasto). Wkładamy do woreczka foliowego wysmarowanego oliwą, luźno zawiązujemy, albo zostawiamy w misce nakrytej naoliwiona folią. Odkładamy na 24 godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na porcje,( jest super, niesamowicie plastyczne!) formujemy placki i smażymy je na oleju. Posypujemy serem, czosnkiem, nakładamy majonez i keczup, jeśli lubimy albo podajemy z sosem tatarskim.

Smacznego!