Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
piątek, 29 stycznia 2010
Jia Chang Bing

Właśnie czytam niezwykle interesującą książkę "Kuchnia chińska" autorstwa Liu Zihua i Uli Franz. Przepisów - mnóstwo, wxszystkie wspaniałe z pięknymi zdjęciami, jednak ja szukałam dziś czegoś prostego i....znalazłam -pożywne, kruche i aromatyczne naleśniki. Zupełnie różne od naszych...

Składniki na 5 porcji:

500g mąki pszennej

olej roślinny

1 łyżeczka soli

2 łyżki ziaren sezamu

 

450g mąki zagniatać z dodatkiem 200 ml wody tak długo, aż ciasto będzie gladkie, lśniące i przestanie się lepić do dłoni (ew. dolać jeszcze odrobinkę wody). Gotowe ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło.

Blat posypać 50g mąki, wyrobić na nim ciasto jeszcze raz i uformować z niego duży, cienki placek.

Placek posmaropwać olejem i oprószyć solą i sezamem. Placek zrolować i pokroić na 5 kawałków. Z każdego kawałka utworzyć pasek długości 20 cm.

Każdy pasek przytrzymywać z jednej strony palcami i skręcać od drudgiej w spiralę. Spiralę ostrożnie ścisnąc i uformować z niej okrągłe ślimaki o grubości ok.25 mm. Patelnię rozgrzać na słabym ogniu i kolejno, na średnim ogniu smażyć naleśniki na oleju 2 min z każdej strony(smażyłam dłużej).

Usmażone naleśniki przechowywać w piekarniku w temp. 50st.

Podczas jedzenia bierze sie naleśnik do ręki i lekko nim potrząsa. Dzięki temu poszczególne warstwy rozklejają się, a z ciasta wydobywa się smakowity aromat.

Smacznego!!!

sobota, 16 stycznia 2010
Naleśniki na zakwasie

Naleśniki na zakwasie są....pyszne, jak dla mnie nawet o wiele lepsze od  zwykłych. Doskonale smakują z nadzieniem zarówno słodkim jak i wytrawnym. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam!

Składniki:

250g mąki

75g zakwasu najlepiej pszennego

3 jajka

szczypta soli

1/4 litra mleka

1/4 litra wody

2 łyzki oleju

opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)


Rozmieszać zakwas z letnią wodą, dodać mąkę, rozmieszać, aby nie było grudek, zostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na calą noc. Następnie dodać jajka, cukier waniliowy, mleko i olej. Odstawić na 1 godzinę, smażyć jak każde inne naleśniki.


niedziela, 03 stycznia 2010
Mieszki piastowskie

Naleśniki nie muszą być proste, zwyczajne... posmarowane marmoladą, serkiem, zwinięte  niedbale w rulonik, czy szybciutko złożone w chusteczkę. Można z nich wyczarować rolady, paczuszki, ale o nich będzie później :D. Można rownież posmarować leciutko farszem, delikatnie i z wprawą uformować pyszną sakieweczkę. A taki naleśnik, niby zwyczajny, a smakuje lepiej. Później wystarczy podgrzać w piekarniku nasze małe "arcydzieła" i delektować się ich smakiem w gronie rodziny i przyjaciół.

Składniki:

Na ciasto:

100 ml mleka

100 ml wody

mąka

2 jajka

sól, pieprz

kilka listków swieżej bazylii

Nadzienie:

30 dag mielonego mięsa

sos sojowy

sól, pieprz

ulubiona przyprawa do mięsa(niekoniecznie)

2 ząbki czosnku

1 marchewka

czerwona papryka

szczypiorek

olej

Robimy ciasto nalesnikowe, ubijając na gładka masę wszystkie składniki. Opłukane listki bazylii, osuszamy i rwiemy na kawałki, wrzucamy do ciasta i całość delikatnie mieszamy. Na natłuszczonej niewielką ilością oliwy rozgrzanej patelni smazymy cienkie nalesniki.

Mielone mięso mieszamy z niewielka ilością sosu sojowego, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy mięso na rozgrzanym oleju.

Na osobnej patelni na oleju wymieszanym z 3 łyzkami wody, dusimy pokrojona w słupki marchewke i pokrojoną w paski paprykę. Gdy będą półmiękkie, przekładamy je do mięsa i smazymy ok. 2-3 minut. Odsaczamy z nadmiaru tłuszczu.

Na deseczce spłaszczamy nożem pojedyncze piórka szczypiorku. nalesnik,i napełniamy nadzieniem w takiej ilości, by można było uformowac mieszki. gotowe nalesniki związujemy szczypiorkiem.

Mieszki piastowskie podajemy z dowolnym sosem i ew, ulubioną surówką.

Przepis ten bierze udział w zabawie

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Tagi: sakiewki
12:00, andzia-35 , wytrawne
Link Komentarze (2) »