Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
Blog > Komentarze do wpisu
Krokiety z farszem pieczarkowo - serowym

A miały być quesadillas, ale ciepłe dopiero co upieczone tortille tak nam smakowały, że zjadłyśmy je prawie wszystkie! No i cóż było robić. Zesmażyłam pieczarki z cebulką i poszperałam w netcie w poszukiwaniu przepisu. I tak dotarłam do przepisu Abbry. Wypróbowałam, nieco modyfikując, a teraz polecam! Naprawdę pyszny dodatek do czerwonego czystego barszczu i nie tylko.

Krokiety z farszem pieczarkowo - serowym

Składniki:

-naleśniki z ulubionego ciasta lub:

  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • oraz trochę wody lub dodatkowa ilość mleka

Farsz:

  • 1/2 kg pieczarek (lub nieco więcej)
  • 1 - 2 cebule
  • 1/2 czerwonej papryki (może być konserwowa)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 30- 40 dag żółtego sera 
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia (masło, margaryna lub olej)

dodatkowo:

  • jajko i bułka tarta do panierowania

Usmażyć naleśniki. Jeśli robicie je z ciasta z przepisu powyżej, należy wszystkie składniki zmiksować, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 1/2 godz. Następnie doolać tyle mleka lub wody, aby uzyskać satysfakcjonującą nas gęstość - pamiętając, że im rzadsze ciasto, tym cieńsze naleśniki.

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, papryke drobno pokroić (konserwową nieco grubiej), czosnek przecosnąć przez praskę. Rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie zeszklić na nim cebulkę, wrzucić pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Dodać paprykę (konserwową dodać na  koniec), a po chwili również czosnek. Wymieszać dokładnie i smażyć chwilę aż papryka straci surowy posmak. Doprawić farsz solą i pieprzem. Lekko przestudzić. Do letniego farszu dodać start żółty ser i ponownie wymieszać. Powstałym farszem smarować nalesniki, zwijać i panierować w roztrzepanym jajku, a nstępnie w bułce tartej. Podsmażyć na rumiano na niezbyt silnym, ogniu.

Smacznego!

niedziela, 22 maja 2011, andzia-35

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2011/05/22 17:24:42
mniam, zjadłabym chętnie takiego krokiecika :)
-
annas1964
2011/05/22 17:36:23
Robię podobne, ale bez papryki. Muszę koniecznie te wypróbować.
Uwielbiam krokiety z wszelakim nadzieniem.
Pozdrawiam:)
-
atina_bc
2011/05/22 22:09:18
Pyszny pomysł:) Chętnie bym takiego widziała u siebie na talerzu :)
-
lutka40
2011/05/23 11:35:11
Pycha - ja poproszę jednego
-
justmydelicious
2011/05/24 13:54:33
przepadam za takimi krokietami :)
-
maly-kuchcik
2011/05/24 20:43:45
Wyglada apetycznie. :)
-
2011/05/28 22:02:25
Dziękuj Wam! Lutka, proszę bardzo :))
-
russkaya
2011/07/12 21:11:14
Uwielbiam krokiety, wiesz? :D a zwłaszcza te z pieczarkami, normalnie umiaru nie znam :D
-
2011/07/12 21:13:01
O, ja też!!! Nie potrzebnie mi przypomniałas, bo zachciało mi sie teraz:)))
-
kultekiewiczanka
2011/09/30 19:03:37
To danie dla mnie pyszne, bo lubię ostre potrawy.