Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
Blog > Komentarze do wpisu
Fluffy cornmeal pancakes

Nie przepadam za mąką kukurydzianą, ale naleśniki zjem chętniej niż np. ciasteczka czy chleb. A te naleśniki zjadłam nawet z wielką ochotą, bo chociaż wyczuwało się w nich lekki posmak mąki kukurydzianej, były także orzeźwiające (za sprawą maślanki), lekkie, mięciutkie i słodkawe, a jeszcze z miodem, syropem klonowym, czy nawet śmietaną z cukrem naprawdę fajnie smakują. Naleśniki te można również podawać z wytrawnymi dodatkami, jak jajka, bekon, masło, małe kiełbaski, jednak wtedy warto zmniejszyć ilość cukru do 1 łyżki.

/źródło: Moje ekspresje kulinarne/

Fluffy cornmeal pancakes

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 - 1i 1/3 szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • 3 łyzki roztopionego masła

 

W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Wszystko razem wymieszać. Smażyć (bez tłuszczu)  i podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego!

wtorek, 22 marca 2011, andzia-35

Polecane wpisy

  • Pancakes z truskawkami i białą czekoladą

    Pyszne, nawet na zimno, a może...szczególnie na zimno:) /źródło: Brudnopis cudawianki/ Pancakes z truskawkami Składniki: 250g truskawek 2 szklanki mąki 2 jajka

  • Pancakes z rabarbarem w syropie

    Pankejki, jak pankejki, ale ten rabarbar...mmmm, pychota! Pancakes z rabarbarem w syropie Składniki : 40 dag rabarbaru 1/2 szklanki cukru Ciasto : 5 dag masła l

  • Pancakes z truskawkami

    Pamiętam... to były moje pierwsze własnoręcznie usmażone pankejki. Pyszne, mięciutkie z soczystymi kawałkami truskawek. Pamiętam też, że jedna jedyna rzecz mi w

Komentarze
aprespe
2011/03/22 08:02:00
Wyglądają zachęcająco. Do tej pory korzystałam tylko z mąki pszennej. Będę musiała skosztować takich.
-
kulinarnespotkania
2011/03/22 09:11:57
tez je robilam... i jak tak patrze na Twoje to znowu bym je zjadla:)
-
majanaboxing
2011/03/22 09:53:53
Pysznie wyglądają te placuszki Andziu:) Chetnie takie zrobię, mniam:)
-
kaspiecze
2011/03/22 10:08:55
ślicznie wyglądają i mają genialną nazwę :)
-
wrotka_online
2011/03/22 10:24:28
Też nigdy nie robiłam placków z mąki kukurydzianej, może juz czas spróbować ?:)
-
justmydelicious
2011/03/22 22:19:31
delikatne i pyszne! wspaniałe śniadanie
-
gosiab_3
2011/03/24 21:25:32
mmmm,wygladaja przepysznie....takie delikatne...
Pozdrawiam :)
-
judik1119
2011/03/25 22:54:40
Super-ciągle nowe zaskakujące pomysły!:)
-
mollisia
2011/04/03 09:36:48
Ja już kiedyś do wypieków używałam tej mąki. I naprawdę miałam obawy. Niepotrzebne! Ludzie się zachwycali! Pytali, co sprawiało, że tak smakowało! Widocznie, coś w niej jest ;) I zapewne podobnie w Twoim przypadku! Jakbym miała oceniać z wyglądu - 5+ na pewno! ;)