Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
Blog > Komentarze do wpisu
Malpuas

Indyjskie mini naleśniki robione na bazie jogurtu. Przygotowywane z ciasta fermentującego przez kilka godzin. Lekkie i niesamowicie słodkie, a to za sprawą syropu, w którym są maczane po usmażeniu. Wspaniale komponują sie z kwaśnymi owocami; kwaskowe maliny są jak najbardziej godnym dodatkiem. Tak samo jak posiekane orzeszki czy migdały. Przepis znalazlam na blogu Iv. Polecam!

Malpuas

Składniki:

1 szklanka (150g) mąki

1 szklanka (225g) jogurtu naturalnego

ok. 1/4 szklanki (55ml) wody (dałam 1/2 szklanki)

2 łyzeczki cukru

1/2 łyzeczki mielonych nasion kopru włoskiego

1/8 łyzeczki mielonego kardamonu (lub czarnego pieprzu)

szczypta soli

syrop:

1/2 - 1 szklanka wody

1/2 - 1 szklanka cukru

dodatkowo: 3 - 4 łyżki ghee, masła lub oleju do smażenia

opcjonalnie: świeże owoce, sorbet owocowy, migdały lub pistacje

 

W misce zmieszaj mąkę z jogurtem. Stopniowo dodawaj wodę, aż do uzyskania płynnego ciasta naleśnikowego (ilość wody zależy od konsystencji jogurtu, którego uzywasz). Wmieszaj cukier, koper włoski i kardamon. Szczelnie przykryj i odstaw na 6 -8 godzin. Ciasto mozna odstawić do fermentacji na maksymalnie 24 godziny - należy wtedy włożyć je do lodówki i wyjąć godzinę przed rozpoczęciem smażenia.

Przed smażeniem nalezy przygotować syrop. Cukier i wodę umieść w rondelku o grubym dnie. Doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, po czym gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień do bardzo małego, tak by utrzymać syrop bardzo gorący, ale nie należy go już dłużej gotować.

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię o grubym dnie i szczodrze posmaruj tłuszczem. Do ciasta dodaj sól i jeśli to konieczne odrobinę wody. Nakładaj na patelnię po 1 kopiastej łyżce ciasta, lekko rozsmarowując je tylną stroną łyżki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu od razu zamocz je w syropie, po czym przełoż je na talerz.

Powtarzaj te czynności z pozostałym ciastem, od czasu do czasu dodając nieco tłuszczu na patelnię.

Całość lekko pokrop pozostałym syropem i posyp posiekanymi pistacjami lub migdałami (opcjonalnie).

Malpuas mozna podawać ze świeżymi owocami lub sorbetem albo śmietaną.

Smacznego:-)

poniedziałek, 02 sierpnia 2010, andzia-35

Polecane wpisy

  • Placuszki z kremem czekoladowym

    Bardzo smaczne, wilgotne placuszki. Dla mnie jedynym ich minusem jest to, że chłoną zbyt dużo tłuszczu, a smażone na suchej patelni niestety nie są tak smaczne

  • Sodziaki

    To pulchne i mięciutkie placki na sodzie. Dobre, choć dla mnie troszeczkę za tłuste. Ale polecam! Szczególnie dzieciaki będą nimi zachwycone. /źródło:Smacznie z

  • Ruchanki ze skansenu we Wdzydzach

    Zawsze myślałam, że ruchanki to tylko na drożdżach, a tu niespodzianka! W broszurce "Lubię gotować. Placki, bliny, racuchy" znalazłam przepis na ruchanki bez dr

Komentarze
karol.ina.l
2010/08/02 21:37:08
Fajnie brzmią te naleśniki, nie wiedziałam, że w Indiach też takie mają, w ogóle ten rejon jest mało znany ze słodkości. Interesujący jest dodatek kopru, ciekawa jestem, jak smakuje w połączeniu ze słodkim.
-
gosiaa99
2010/08/02 21:40:20
Ciekawy przepis, jogurtowe placuszki bardzo lubie, zawsze wychodza puszyste i delikate. Mam wrazenie ze te sa jeszcze bardziej puszyste i lekkie. Pysznie ;))
-
ciastella
2010/08/02 21:59:02
Ale super, że znalazłam Twojego bloga!!! uwielbiam naleśniki i z wielką przyjemnościa będę korzystać z Twoich przepisów. Normalnie pycha;DD
-
majanaboxing
2010/08/02 22:01:32
Fajne te placuszki! Takich nie jadłam jeszcze. Pozdrawiam :)
-
ugotujmy
2010/08/02 22:02:40
fajne jest to połączenie słodkiego i kwaśnego
-
2010/08/02 23:11:34
piękne naleśniczki, a z owocami to chyba zawsze najlepiej smakują (:
-
2010/08/02 23:19:40
Niesamowite. Będę musiała je wypróbować.
-
pinkcake
2010/08/03 00:14:44
Zaintrygowała mnie nazwa;) Fajne, ale ten syrop to chyba nie jest obowiązkowy?
-
dorota20w
2010/08/03 13:07:36
jak mówi moja coreczka "miam miam" :)
-
2010/08/03 15:58:15
Fajnie się zapowiadają :)
-
2010/08/04 10:17:57
Kasiu, Dorotko:) warto spróbować, bo sa pyszne!:)
Gosiu, mozesz spróbować z innymi dodatkami, ale według mnie warto spróbować z syropem:-)
Kabamaigo, polecam!:)
Asiu, dziekuję:) o tak, owocami najlepsze:)
Asiejko:)bardzo fajne, moje ulubione:)
Madziu, dziękuję i polecam!:)
Ciastello:)witam serdecznie i zapraszam częściej. Bardzo, bardzo dziękuję za miły komentarz!:)
Gosiu:) fajne są:)
Karolino:), fajnie smakuje:) naleśniki są aromatyczne, jogurtowe i słodkie:)
Pozdrawiam Was serdecznie!
-
2010/08/04 11:55:12
Wyglądają ślicznie, muszą byc pyszne :)
-
izaa_a
2010/08/05 08:46:01
wyglądają bardzo apetycznie i jak ładnie się nazywają...;)