Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
Blog > Komentarze do wpisu
Bretońskie galettes

Gryczane naleśniki, najlepsze cienkie i dobrze wysmażone. Wtedy są kruche, ale jeśli będziemy je układać w stosik, zmiękną i staną sie bardziej elastyczne. Natomiast na drogi dzień według mnie tracą swój urok, są łamliwe i nie tak smaczne jak po usmażeniu. Przepis znalazłam w książce H. Szymanderskiej "Naleśniki, pierogi, krokiety".

Składniki:

50 dag mąki gryczanej

1 jajko, sól

1,5 szklanki zimnej, ale przegotowanej wody (dałam nieco więcej)

7 dag mąki pszennej

1 szklanka cydru (jabłecznika) lub mleka (dałam troche więcej)

2 łyżki oleju

 

Do miski przesiać mąkę gryczaną, wbić jajo, dodać sól i, mieszając drewnianą łyżką, stopniowo wlewać zimną wodę i wsypywać przesianą mąkę pszenną, ucierać (lub miksować) ok. 10 minut, przykryć, zostawić na noc. Następnego dnia wlać wino jabłeczne (lub mi olej. Ponownie bardzo dokładnie wymieszać, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Usmażyć cienkie naleśniki.

Bretońskie naleśniki można nadziewać przeróżnymi farszami, wykorzystując przepisy na farsze do pierogów, ale także mięsnym lub warzywnym ragout, łososiem, pikantnymi kiełbaskami (np. polską pieprzową )pastami z tuńczyka. Najpopularniejszym bretońskim nadzieniem są plastry szynki z połówkami jaj ugotowanych na twardo i kawałkami sera grujer.Ja natomiast jadłam je z pieczarkami podsmażąonymi z cebulką i boczkiem wędzonym, a także z białym serem na słodko i dżemem z czarnej porzeczki.

Smacznego!

poniedziałek, 07 czerwca 2010, andzia-35

Polecane wpisy

  • Naleśniki z fetą i szparagami

    Cozrobić , gdy pozostanie nam kilka nalesników? Najprościej posmarować je ulubionym dżemem, albo też prosto, posmarować fetą, posypać natka i zapiec na patelni

  • Naleśniki z nadzieniem jajecznym - przepis z kuchni staropolskiej

    Festiwal kuchni staropolskiej niebawem sie zakończy, a ja jeszcze nie zdążyłam wstawić żadnego przepisu. Ostatnio brak mi na wszystko czasu, a i chęci mniejsze.

  • Mieszki piastowskie

    Naleśniki nie muszą być proste, zwyczajne... posmarowane marmoladą, serkiem, zwinięte niedbale w rulonik, czy szybciutko złożone w chusteczkę. Można z nich wycz

Komentarze
fantazjemagdyk
2010/06/07 16:19:54
nie miałam jeszcze okazji jeść gryczanych naleśników, ale bardzo mi się ten przepis podoba :)
-
ugotujmy
2010/06/07 16:30:43
wersja biały ser i dżem podoba mi sie najbardziej.
-
majanaboxing
2010/06/07 17:03:53
Jeszcze gryczanych nie próbowałam, a trzeba będzie :)
-
majazteca
2010/06/07 17:48:47
A ja juz myslalam, ze to na slodko :) Ale i takimi nalesnikami nie pogadze. Poprosze jednego :)
-
zjedz_mnie
2010/06/08 10:25:44
Ale zbieg okoliczności, robiłam ostatnio gryczane naleśniki (nie uzyłam mąki pszennej, bo tworzyłam sama) z nadzieniem ruskim. Smakowały nieźle, wiec Twoje na 100% są super;]
-
atina_bc
2010/06/08 22:16:57
Bardzo ciekawa propozycja :) takich jeszcze nie jadłam :)
-
2010/06/09 19:17:41
ogromnie ciekawi mnie smak mąki gryczanej, a tym bardziej takowych naleśniczków (:
-
emma001
2010/06/13 17:34:20
Jeszcze nigdy chyba nie jadałam nioc z mąka gryczaną albo przynajmniej o tym nie wiem ;)