Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
Blog > Komentarze do wpisu
Tort naleśnikowy z pieczarkami

Uwielbiam ten tort! Tak naprawdę uwielbiam wszystko co pieczarkowe:)

A jeszcze z dodatkiem beszamelu i sera zółtego...mmmm. Zawsze robie podwójną ilość naleśników, sosu i nadzienia, wiec mój tort jest troche większy i zawsze go troche pozostanie. Na drugi dziń kroje go w kawałki, układam na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i obsmażam z każdej strony. Taki jest najlepszy!!!

Składniki:

Ciasto:

25 dag mąki

2 jajka

2 szklanki mleka

szczypta soli

łyzka oleju

Farsz:

50 dag pieczarek

duża cebula

2 łyzki oleju

sól

świeżo mielony pieprz

Sos beszamelowy:

5 dag masła

5 dag mąki

2 szklanki mleka

10 dag startego ementalera (zazwyczaj zastępuję goudą)

sól, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

oraz -

łyzka masła do posmarowania tortu


Pieczarki cebulę drobno pokroić(można je zetrzec na tarce). Wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć.

Zrobić białą zasmażkę z masła i mąki na sos, zdjąć z ognia i rozprowadzić zimnym mlekiem. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać starty ser, wymieszać. Dodać również pieczarki z cebulą (odparowane), dusić przez chwilę, zdjąć z ognia.

Wszystkie składniki ciasta zmiksować, odstawić do lodówki na 20 minut. Następnie usmażyć  w miarę cienkie naleśniki (nie będzie to łatwe, bo ciasto jest dość gęste). w zaroodpornym naczyniu lub tortownicy ułożyć jeden naleśnik. Posmarować go grzybowym beszamelem i przykryć następnym naleśnikiem. Postępować tak, aż do wyczerpania naleśników i sosiu. Na ostatnim naleśniku położyć łyżkę masła, przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temperaturze 180st. C. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym i surówką, np. z selera naciowego.

Smacznego!

niedziela, 30 maja 2010, andzia-35

Polecane wpisy

  • Placuszki z kremem czekoladowym

    Bardzo smaczne, wilgotne placuszki. Dla mnie jedynym ich minusem jest to, że chłoną zbyt dużo tłuszczu, a smażone na suchej patelni niestety nie są tak smaczne

  • Sodziaki

    To pulchne i mięciutkie placki na sodzie. Dobre, choć dla mnie troszeczkę za tłuste. Ale polecam! Szczególnie dzieciaki będą nimi zachwycone. /źródło:Smacznie z

  • Tort naleśnikowy z mięsem i papryką

    Pożywny, bardzo smaczny, ale też czasochłonny. Doskonale nadaje sie na drugie danie obiadowe. Wystarczy dodatek ulubionej surówki, np. z kwaszonej kapusty i jak

Komentarze
izaa_a
2010/05/30 23:48:11
wygląda super...;)
-
justmydelicious
2010/05/31 09:35:34
wyśmienity! bajecznie wygląda!