Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
Blog > Komentarze do wpisu
Racuchy z rabarbarem

Te racuszki zrobiłam dzisiaj po raz drugi w swoim życiu. Rok temu nie byłam zbyt zadowolona, bo rabarbar był tak strasznie kwaśny, że popsuł smak placków. Ale teraz rabarbar jest cudowny, nie za kwaśny, mozna chrupać na surowo:) A racuszki wyszły przepyszne!!! Polecam gorąco!




Składniki:

6 łyżek mąki

2 łyżki cukru

2 jajka

4 łyżki śmietany lub 5 łyżek mleka

4 łodygi rabarbaru

szczypta soli

olej do smażenia

 

Rabarbar obrać z włokien i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać śmietanę (mleko) i, wciąż ucierając, stopniowo dosypywać mąkę. włożyć rabarbar, wymieszać. Na końcu ciasto ostrożnie wymieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami.

Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść racuszki i smażyć z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.

smacznego!

/źródło przepisu: "Omlety, placki, racuchy" Biruty Markuzy/

poniedziałek, 03 maja 2010, andzia-35

Polecane wpisy

  • Placuszki z kremem czekoladowym

    Bardzo smaczne, wilgotne placuszki. Dla mnie jedynym ich minusem jest to, że chłoną zbyt dużo tłuszczu, a smażone na suchej patelni niestety nie są tak smaczne

  • Sodziaki

    To pulchne i mięciutkie placki na sodzie. Dobre, choć dla mnie troszeczkę za tłuste. Ale polecam! Szczególnie dzieciaki będą nimi zachwycone. /źródło:Smacznie z

  • Ruchanki ze skansenu we Wdzydzach

    Zawsze myślałam, że ruchanki to tylko na drożdżach, a tu niespodzianka! W broszurce "Lubię gotować. Placki, bliny, racuchy" znalazłam przepis na ruchanki bez dr

Komentarze
majanaboxing
2010/05/03 19:52:05
Koniecznie muszę takie racuszki zrobić! Z rabarbarem robiłam kiedyś pankejki, również były przepyszne!:))
Pozdrawiam.
-
spencer2
2010/05/03 20:10:45
Kocham rabarbar...od wczoraj. Kocham racuszki...od zawsze. To połączenie musi być genialne...
-
ugotujmy
2010/05/03 20:19:26
ja czuję, że te racuchy co były rok temu.. to zjadłabym z największą ochotą. uwielbiam kwaśśśne :-)
-
mydelicious
2010/05/03 20:36:12
mmm, intryguje mnie ta wersja :)
-
2010/05/03 21:02:55
Super pomysł. I bardzo na czasie :)
-
milk_chocolate84
2010/05/03 21:17:35
no no no.. dość ciekawa propozycja :) Podoba mi się :)
-
2010/05/03 22:43:01
Ło jejku cudne. Aż mi się zachciało rabarbaru.