Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
Blog > Komentarze do wpisu
Bliny pszenne

Miałam już dość pankejków, słodkich placuszków i naleśników, chciałam czegoś wytrawnego, pożywnego. Poszperałam w ulubionych książkach, później w netcie i tak natrafiłam na przepis na blogu upl. Dzisiaj wypróbowałam. Mmmm, delikatne drożdżowe placki, przypominaja mi racuchy, jakie kiedyś robiła moja Mama. Polecam gorąco!

Składniki:

500g mąki pszennej

500-600 ml mleka

40g drożdży

4 jajka

1 łyżka masła

1 łyzeczka cukru

duża szczypta soli

 

W rondelku lekko podgrzać 250 ml mleka (musi być naprawdę letnie). Następnie dosypac do niego sól, cukier, dodać drożdże i wszystko dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać 200g mąki i zalać ją rozpuszczonymi w mleku drożdżami. Wymieszać dokładnie, przykryć serwetką i odstawić aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dosypać resztę mąki i mieszając dolewać resztę ciepłego mleka, tak by ciasto miało konsystencję gęstej smietany. Następnie dodać żółtka i roztopione masło. Dobrze wszystko wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite na sztywno białka. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na jakiś 30 minut. Smażyć na maśle lub oleju na złoty kolor.

Można podawać ze śmietana, wędzonym łososiem, jajkiem sadzonym, usmażonym na chrupko boczkiem wędzonym, śledziem, kawiorem lub dżemem czy ulubioną konfiturą.

Smacznego!

środa, 28 kwietnia 2010, andzia-35

Polecane wpisy

  • Bliny z malinami

    Wczoraj zajadałam sie pysznymi racuchami z rabarbarem, a dzisiaj miałam ochote na bliny z malinami. Cudownie smakowały, tak sobie myslę , ze były to chyba najle

  • Błyskawiczne bliny z mąki ziemniaczanej

    Dawno temu wypatrzyłam ten przepis na blogu Coś niecoś, a później jak to zwykle bywa, zapomniałam o nim:)) I dopiero wczoraj pomyśłam sobie, a moze by tak bliny

  • Bliny na zakwasie

    Jakiś czas temu zobaczyłam na blogu Anitki przepis na rosyjskie bliny na zakwasie. Rosjanie jak podaje wikipedia, spożywają je w szczególnie dużych ilościach w

Komentarze
zaytoona
2010/04/28 22:11:09
Na pewno nie na śniadanie.
Nie doczekałabym się! ;)

Pozdrawiam!
-
majanaboxing
2010/04/28 22:22:02
Pysznie się prezenują! :)
-
ugotujmy
2010/04/29 17:21:54
to słodkich placuszków można miec dośc? :-)
-
2010/04/29 18:02:09
na bliny to ja mam ochotę od X czasu, kiedy ja je zrobię? przecież mam taką śliczną patelenkę placuszkową (:
-
2010/04/30 15:52:10
Zaytono, mam na to sposób:) przygotowuje ciasto wieczorem, a rano smażę placuszki:)))
Pozdrawiam serdecznie!
Madziu, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Asiu, można, mozna :D Ja raczej za wytrawnymi przepadam:)) Pozdrawiam Cię serdecznie!
VirAsiu:) zazdroszczę Ci tej patelenki:))z pewnością wychodzą z niej piękne, okragłe placuszki:)) Pozdrawiam Cie serdecznie!