Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
ciasta nalesnikowe, farsze słodkie, wytrawne, rolady i torty naleśnikowe
Blog > Komentarze do wpisu
Cong You Bing

Robiłam w styczniu JiaChang Bing, czyli chińskie naleśniki z sezamem i tak mi bardzo zasmakowały, że postanowiłam wypróbować wersję ze szczypiorem. Też były przepyszne!!! Bardzo gorąco polecam!

Składniki na 5 porcji:

500g mąki pszennej

olej roślinny

sól i ew. pieprz

pęczek posiekanego szczypiorku

 

450g mąki zagniatać z dodatkiem 200 ml wody tak długo, aż ciasto będzie gladkie, lśniące i przestanie się lepić do dłoni (ew. dolać jeszcze odrobinkę wody). Gotowe ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło.

Blat posypać 50g mąki, wyrobić na nim ciasto jeszcze raz i uformować z niego duży, cienki placek.

Placek posmaropwać olejem i oprószyć solą i pieprzem, nałożyć posiekany szczypiorek. Placek zrolować i pokroić na 5 kawałków. Z każdego kawałka utworzyć pasek długości 20 cm.

Każdy pasek przytrzymywać z jednej strony palcami i skręcać od drudgiej w spiralę. Spiralę ostrożnie ścisnąc i uformować z niej okrągłe ślimaki o grubości ok.25 mm. Patelnię rozgrzać na słabym ogniu i kolejno, na średnim ogniu smażyć naleśniki na oleju 2 min z każdej strony.

Usmażone naleśniki przechowywać w piekarniku w temp. 50st.

Podczas jedzenia bierze sie naleśnik do ręki i lekko nim potrząsa. Dzięki temu poszczególne warstwy rozklejają się, a z ciasta wydobywa się smakowity aromat.

 

Smacznego:-)

wtorek, 02 marca 2010, andzia-35

Polecane wpisy

  • Placuszki z kremem czekoladowym

    Bardzo smaczne, wilgotne placuszki. Dla mnie jedynym ich minusem jest to, że chłoną zbyt dużo tłuszczu, a smażone na suchej patelni niestety nie są tak smaczne

  • Sodziaki

    To pulchne i mięciutkie placki na sodzie. Dobre, choć dla mnie troszeczkę za tłuste. Ale polecam! Szczególnie dzieciaki będą nimi zachwycone. /źródło:Smacznie z

  • Ruchanki ze skansenu we Wdzydzach

    Zawsze myślałam, że ruchanki to tylko na drożdżach, a tu niespodzianka! W broszurce "Lubię gotować. Placki, bliny, racuchy" znalazłam przepis na ruchanki bez dr

Komentarze
ugotujmy
2010/03/02 11:25:43
bardzo ciekawa procedura ich przygotowania i jedzenia :-)
-
2010/03/02 15:16:47
Asiu, a jakie pyszne są:-)
-
gosiaa99
2010/03/03 16:31:08
Bardzo ciekawy przepis na naleśniki.dawno nie robiłam żadnych naleśników czas cos zmienić! :)
-
atina_bc
2010/03/03 19:31:19
Bardzo ciekawa ta Twoja propozycja:) Muszą być bardzo smaczne!
-
2010/03/18 17:07:33
interesujące, lubię Twoje nowości naleśnikowe :))
-
aga-aa
2010/03/23 01:37:46
brzmi naprawdę ciekawie, no i smacznie, zwłaszcza z jakimś sosikiem na bazie jogurtu :)
-
dziwnograj
2010/03/23 21:04:09
o jakie pyszne ;) Bardzo lubie pikantne naleśniki. Ze szczypiorkiem to taka śniadaniowa wersja ;))

I chcę jeszcze podziękować za udział w akcji "rozgrzewacze zimową porą".
O to podsumowanie :)
-
dziwnograj
2010/03/23 21:04:26
peginthejar.blogspot.com/2010/03/zupy-marchewkowe-baardzo-kremowa-gin-z.html
Za szybki enter ;)